Elisa Longo Borghini maakt kwartet compleet met zege in Giro dell’Emilia
foto: Cor Vos
zaterdag 5 oktober 2024 om 14:47

Elisa Longo Borghini maakt kwartet compleet met zege in Giro dell’Emilia

Elisa Longo Borghini heeft voor de vierde keer in haar carrière de Giro dell’Emilia voor vrouwen gewonnen. Op de steile San Luca in Bologna kon niemand de Italiaanse volgen. De overige plaatsen op het podium waren voor Frankrijk: Evita Muzic (FDJ-SUEZ) werd tweede, Juliette Labous (dsm-firmenich PostNL) derde. De vierde plaats was voor Urška Žigart.

De Giro dell’Emilia Internazionale Donne Elite startte in Vignola en finishte op de beroemde San Luca in Bologna, net als de mannenwedstrijd. De aanloop was bij de vrouwen echter wel totaal anders. De rensters reden ruim honderd kilometer naar de voet van de San Luca (2,1 km aan 10%), die ‘slechts’ twee keer beklommen moest worden. De finish was na 113,8 kilometer bovenop deze venijnige helling getrokken.

Rustige aanloopfase
Het was behoorlijk slechts weer, toen de rensters begonnen aan hun tocht. Heel veel animo om aan te vallen was er dan ook niet. Pas iets na half koers kregen we een kopgroep, bestaande uit twee rensters van Top Girls Fassa Bortolo. Marta Pavesi en Chiara Reghini reden een voorsprong bijeen van een kleine drie minuten. Aan de voet van de eerste keer San Luca was daar nog minder dan een minuut van over. Cédrine Kerbaol was op dit moment al aangesloten bij het duo, maar bergop werden de drie weer ingerekend.

Door het hoge tempo van Lidl-Trek ontstonden er scheuren in het peloton. Vooraan zaten onder meer Gaia Realini, Elisa Longo Borghini (Lidl-Trek), Juliette Labous en Nienke Vink (dsm-firmenich PostNL). Deze groep bereikte samen de voet van de slotklim, waar Longo Borghini de knuppel in het hoenderhok gooide.

Vierde zege Longo Borghini
De Italiaans kampioene sloeg meteen een mooi gaatje en zou haar voorsprong niet meer uit handen geven. Ze won de Giro dell’Emilia zo voor de vierde keer, nadat ze eerder ook al aan het feest was in 2015, 2016 en 2022. Dit keer verwees ze Evita Muzic en Juliette Labous naar de meest nabije ereplaatsen. Urška Žigart werd vierde.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.