donderdag 12 september 2024 om 12:53

Ellen van Dijk na zilver op EK tijdrijden: “Dit is een seizoen van steeds weer terugkeren”

Video Ellen van Dijk moest dan wel ruim haar meerdere erkennen in Lotte Kopecky, toch kon ze tevreden terugblikken op het EK tijdrijden in Belgisch Limburg. De ervaren Nederlandse veroverde namelijk wel een zilveren medaille en is daarmee ook zeker van deelname aan het WK tijdrijden.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

“Ik ben blij dat ik hier goed mee kan doen”, begon ze haar verhaal voor de camera van WielerFlits. “Ik wil gewoon winnen, punt, maar Lotte Kopecky was gewoon veel beter. Ik ben goed in orde, maar zit nog niet op mijn allerbeste niveau. En dat is wel nodig om Kopecky te verslaan.”

Op de voorbije Olympische Spelen leverde Van Dijk nog een teleurstellende prestatie af tegen de klok, maar nu is er dus EK-zilver. Voelde ze zich ook veel beter dan in Parijs? “Dat is moeilijk om te zeggen. Ik denk dat ik daar ook al echt goed was. Ik ben misschien ietsje beter nu, maar niet veel. Maar in Parijs waren de omstandigheden ook heel anders”, doelt ze op de regenachtige en daarmee spekgladde omstandigheden.

Zoon Faas steelt de show op het EK-podium – foto: Cor Vos

Van Dijk deed woensdag in Hasselt en omgeving dus weer ouderwets mee om de prijzen, al werd het nooit spannend voor de titel. “Het verschil met Kopecky is zeker groot. Ze is supersterk. We zagen dat al in de Ronde van Romandië, waar ze op een klim van tien kilometer aan 9% bijna Demi Vollering wist te verslaan. Ze is in supervorm en ze lijkt alles te kunnen. Schrijf die maar op voor het WK.”

Van wedstrijd naar wedstrijd
Over dat WK gesproken: Van Dijk mag zich na haar tweede plek op het EK opmaken voor de mondiale titelstrijd. “Het blijft een beetje opvolgen nu. Het eerste doel was om de Olympische Spelen te halen en vervolgens wilde ik goed zijn op de Spelen. Daarna besloten we om toch maar de Tour de France te rijden. Na de Tour was het twee weken later weer het EK. Nu heb ik me geplaatst voor het WK, dat over een week is.”

“Het blijft elke keer maar weer een nieuw doel stellen”, vervolgt Van Dijk. “Dat is anders dan als je een heel jaar ergens naartoe werkt. Maar ik vind het heel tof dat ik daar weer een kans krijg en een mooie tijdrit kan rijden. Het is niet moeilijk om je te motiveren voor een WK”, aldus Van Dijk, die in 2013, 2021 en 2022 al ’s werelds beste was in het tijdrijden.

Apart jaar
“Maar het is wel een apart jaar. Het is een jaar van terugkeren. Eerst van mijn zwangerschap. Op het moment dat ik weer op mijn hoogste niveau reed, viel ik. Zo stond ik weer op nul. Zo blijf je een beetje bezig. Ik hoop de komende week nog een klein stapje te kunnen zetten en een goede tijdrit te kunnen rijden.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.