Ellen van Dijk op tijd in topvorm voor de Spelen? “De grootste uitdaging in mijn carrière”
foto: Cor Vos (archief)
donderdag 20 juni 2024 om 10:35

Ellen van Dijk op tijd in topvorm voor de Spelen? “De grootste uitdaging in mijn carrière”

Ellen van Dijk kreeg in aanloop naar de Olympische Spelen in Parijs een enorme tegenvaller te verwerken. De Nederlandse medaillekandidaat voor de individuele tijdrit brak eerder deze maand op trainingskamp in Spanje haar rechterenkel. De grote vraag is: kan Van Dijk zich nu nog optimaal klaarstomen voor de Spelen?

In Spanje probeerde de 37-jarige Van Dijk de puntjes op de i te zetten in aanloop naar het nationaal kampioenschap tijdrijden, een belangrijk meetpunt richting de olympische tijdrit. Helaas voor de Woerdense kwam ze ongelukkig in botsing met een aanhanger. Ze brak daarbij haar enkel en het is nu maar de vraag of ze op tijd fit is voor de Olympische Spelen. En zo ja, of ze ook daadwerkelijk een gooi kan doen naar Olympisch goud.

Op de dag waarop ze normaal gesproken deel zou nemen aan het NK tijdrijden, gaf Van Dijk in de AD-podcast In het Wiel een laatste stand van zaken. “De operatie is gelukkig heel goed gegaan. Het was een uitdaging voor de chirurg, maar ik was in heel goede handen”, aldus Van Dijk, die vertelde voorzichtig al wat ‘te peddelen’. Maar voordat ze echt weer serieuze trainingen op de fiets kan hervatten, moeten de wonden genezen.

“In mijn hoofd is het zeker mogelijk”
Maar hoe realistisch is het dat Van Dijk straks in topvorm kan deelnemen aan de Spelen? De olympische tijdrit wordt op 27 juli verreden. Op 4 augustus vindt de wegrit plaats. “In mijn hoofd is het zeker mogelijk. Maar ik kan nu nog niet volledig trainen. Ik kan het pas zeker weten over een week of drie. Is het echt haalbaar, of is het wishful-thinking? In mijn hoofd is nu alles gericht op dat het haalbaar is.”

“Dat is dé manier om het te doen. Ik heb gezien aan mijn zwangerschap hoe snel alles terugkwam. Dit is een heel andere situatie, maar daar put ik wel veel hoop en vertrouwen uit. Of mijn droom in duigen is, weet ik nog niet. Ik heb al bedacht: dit is de grootste uitdaging in mijn carrière.”

“Mijn enige focus is om zo snel mogelijk te herstellen en zo snel mogelijk weer op niveau te komen. Het is natuurlijk niet ideaal, maar de situatie is zoals die is. Ik ben alleen nog maar bezig om in Parijs te komen, op een zo goed mogelijke manier.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.