Ellen Van Loy in dubbele rol bij Vondelmolen-De Ceuster: renster én coach
© Vondelmolen-De Ceuster
Nico Dick
woensdag 13 oktober 2021 om 07:00

Ellen Van Loy in dubbele rol bij Vondelmolen-De Ceuster: renster én coach

Interview Vondelmolen-De Ceuster is een van de kleinste veldritteams die België rijk is. Maar de ploeg – die alleen uit vrouwen bestaat – straalt veel enthousiasme uit. Leader of the gang: Ellen Van Loy. De 41-jarige Kempense vervult de rol van renster-coach. “Misschien geen gemakkelijke opdracht, maar ik geniet hier van een ongelooflijke teamsfeer. Dan steek je graag een tandje bij.”

Het was in de zomer van 2020, in volle coronapandemie notabene, dat een persbericht in onze mailbox viel. Een nieuw damesteam zou zijn opwachting maken. Initiatiefnemers van het project: Stijn Van Hout, voormalig ploegleider bij Pauwels Sauzen-Vastgoedservice, en Gerry Brouwers, vader van Julie Brouwers, toen vice-Belgisch juniorenkampioene. Suzanne Verhoeven was de bekendste naam van de vijf rensters die de kleuren van Vondelmolen-De Ceuster zouden verdedigen. Julie Brouwers, Mirthe Van Den Brande, Kiona Dhondt en Lies’l Schevenels de vier anderen.

Vandaag zijn we goed vijftien maanden verder en het team is zijn tweede jaargang ingegaan. Met Bonache kwam er een extra geldschieter bij, er wordt sinds dit jaar ook geïnvesteerd in mental coaching en… Het team heeft zich versterkt met Ellen Van Loy, sinds jaar en dag vaste waarde in het Belgische veldrijden. De 41-jarige Kempense wil haar ervaring doorgeven op en naast de fiets, want naast renster is Van Loy ook coach van de vijf youngsters.

In het voetbal noemen ze die functie speler-trainer. Niet de gemakkelijkste job, Ellen…
Van Loy: “Dat is ook niet gemakkelijk. En hoe we dat exact gaan invullen, gaan we in de loop van de winter moeten ondervinden. Maar ik hoop toch dat ik mijn ervaring kan aanwenden om de meisjes iets bij te leren. Niet alleen op fietstechnisch vlak, maar ook in andere domeinen.”

Jij bent 41, de andere rensters zijn gemiddeld 20, 21 jaar. Hoe groot is de generatiekloof?
Van Loy: “Die is er uiteraard. Dat hoeft geen nadeel te zijn. Zij leren van mij, maar ik op mijn beurt ook van hen. We spreken inderdaad over twintig jaar verschil. Die meiden zijn voortdurend bezig met hun sociale media, met foto’s, met hun voorkomen. Niets mis mee, natuurlijk. Ik vind dat trouwens ook belangrijk, maar het is anders. En ja, ze durven al eens sneller te giechelen, vertellen mopjes. Daartegenover merk ik wel dat ze een eigen persoonlijkheid hebben, hoor. Ze komen voor zichzelf op als het nodig is. Die mindset vind ik ook wel belangrijk.”

Ellen Van Loy tijdens de ploegvoorstelling in gesprek met moderator Ine Beyen – foto: © Nico Dick

Moet jouw coaching snel tot betere resultaten leiden?
Van Loy: “Het is finaal uiteraard de bedoeling. Maar dat ga je niet van vandaag op morgen zien. Ik hoop dat ze dit eerste seizoen vooral hun persoonlijke doelen waarmaken. Dat ze na een wedstrijd al eens kunnen zeggen dat bepaalde tips geholpen hebben, dat ze progressie gemaakt hebben. We hebben overigens een management en sponsors die niet alleen focussen op resultaten, maar ook op opleiding.”

Van het grote Baloise-Trek naar een honderd procent vrouwenteam op een lager niveau. Hoe groot is die stap?
Van Loy: “Best groot, maar ik heb zelf gekozen voor die stap. Ik had er ook wel deels genoeg van om in die mannenwereld te zitten. Dat is allemaal mooi, veilig, professioneel, tussen die grote namen en kampioenen. Maar het moet ook plezant blijven. Hier wordt bijvoorbeeld hard gewerkt aan de teamsfeer. De progressie zal met vallen en opstaan zijn, met uitschieters langs beide kanten, maar er wordt in ons geloofd. En het draait niet om één persoontje, maar om de ploeg. Dat voelt goed.”

Uitzonderlijk trouwens, jullie sponsors kiezen bewust voor het vrouwenveldrijden…
Van Loy: “Zeker. En dan te weten dat het team in volle coronacrisis is opgestart. Het zijn stuk voor stuk enthousiaste mensen die honderd procent meegaan in het verhaal van de ploeg en de rensters de tijd geven om te groeien. En uitstralen dat dit een hechte, fijne groep is, is net zo belangrijk als resultaten. Daar investeren ze in, in de hoop binnen enkele jaren iets te oogsten.”

Je ben ook nog renster. Hoe belangrijk zijn jouw eigen resultaten?
Van Loy: “Ik weet dat ik niet meer in de top tien thuis hoor, al zeker niet in topcrossen. Toch ben ik nog ambitieus genoeg om goede resultaten te behalen. Af en toe eens een uitschieter is goed voor het mentale aspect. Los daarvan zal ik ook iets meer moeten inzetten op rust, want het zal af en toe druk worden. Maar ik vertoef hier wel in een honderd procent aangename omgeving waarin ik me goed voel en waarin ik vertrouwen en steun krijg. Dat zorgt er sowieso voor dat je met een positieve ingesteldheid aan het verhaal begint.”

Van links naar rechts: Julie Brouwers, Kiona Dhont, Suzanne Verhoeven, Mirthe Van Den Brande, Lies’l Schevenels en Ellen Van Loy – foto: ©Nico Dick

Wat zal je aan het eind van het seizoen de grootste voldoening geven? Jouw eigen resultaten of die van je jonge ploegmaats?
Van Loy: “Ik ga uiteraard voor beide, maar als ik moet kiezen, zet ik mezelf toch iets hoger. Ik train om mezelf beter te maken, om de kloof met de toppers zo klein mogelijk te houden. Weliswaar met een realistische ingesteldheid. De meiden kan ik tips geven, maar zij moeten wel zelf trappen.”

Team Vondelmolen – De Ceuster
Rensters:
flag-be Julie Brouwers (18)
flag-be Kiona Dhont (18)
flag-be Lies’l Schevenels (17)
flag-be Mirthe Van Den Brande (18)
flag-be Ellen Van Loy (41)
flag-be Suzanne Verhoeven (25)

Het team wordt geleid door Stijn Van Hout (links) en Gerry Brouwers – foto: © Nico Dick

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.