Eric Antonio Fagúndez slaat dubbelslag in boeiende rit Tour of Qinghai Lake
foto: Cor Vos
maandag 8 juli 2024 om 09:09

Eric Antonio Fagúndez slaat dubbelslag in boeiende rit Tour of Qinghai Lake

De tweede etappe van de Tour of Qinghai Lake is op naam gekomen van Eric Antonio Fagúndez. De Uruguayaan van Burgos-BH zat de hele dag al in de aanval, werd teruggepakt en reed in de finale opnieuw weg met een klein groepje. Vervolgens wist hij zijn medevluchters af te troeven. Fagúndez is ook de nieuwe klassementsleider.

Na de vlakke openingsrit in Xining, kregen de renners op de tweede dag van de Tour of Qinghai Lake een behoorlijke pittige etappe voorgeschoteld. Vooral het eerste deel van de etappe was lastig, met de klim naar Beishan Yakou (10,8 km aan 7,0%). Vanaf de top, op 3374 meter hoogte, was het nog wel 75 kilometer naar de streep in Huzhu. Ook in de finale lagen echter nog twee korte beklimmingen van de derde categorie. Pas op tien kilometer van de finish hadden de coureurs het laatste obstakel achter de rug.

Aparicio alleen op avontuur
Op de eerste beklimming van de dag spatte het peloton meteen uit elkaar. Mario Aparicio (Burgos-BH) kwam als eerste boven, met twintig tellen voorsprong op zes achtervolgers. Daarbij onder meer titelverdediger Henok Mulubhran (Astana Qazaqstan) en twee ploeggenoten van Aparicio, Ander Okamika en Eric Antonio Fagúndez. Die laatste werd vorig jaar tweede in de Tour of Qinghai Lake.

Aparicio besloot niet direct te wachten op het tweede groepje. Hij kwam solo over de top van de tweede helling, waar ook nog bergpunten te behalen halen, en bleef ook daarna stevig doortrappen. Terwijl Mulubhran en co werden ingelopen door het eerste pelotonnetje, hield Aparicio nog een tijdje stand. Net voor het laatste, ongecategoriseerde klimmetje werd hij echter tot de orde geroepen. We begonnen met zo’n twintig renners aan de ultieme finale.

Dubbelslag Fagúndez
Uit die groep wisten zeven renners te ontsnappen. Eric Antonio Fagúndez zat opnieuw mee, maar Mulubhran had de slag gemist. De Eritreeër zette zijn ploegmaats van Astana Qazaqstan dan ook op kop van het inmiddels tot vijftig man gegroeide peloton om de bres te dichten. Onder meer Ide Schelling reed zich het snot voor de ogen, maar de aanvallers bleven niettemin nipt vooruit. Het was Fagúndez zelf die met de zege ging lopen. De Uruguayaan van Burgos-BH neemt ook de leiderstrui over van Jensen Plowright.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.