zaterdag 21 september 2024 om 12:35

Europees kampioen Huub Artz excelleert na lastige jaren: “Ik heb altijd geloofd dat mijn talent erin zat”

Video Huub Artz is de kersverse Europese kampioen bij de beloften, maar in eigen land is het 22-jarige talent nog altijd redelijk onbekend. Nochtans liet de 22-jarige Nederlander dit jaar al mooie dingen zien.

Het duurde een tijdje voor het talent van Artz er volledig uitkwam, maar als hij iets toont, is het steevast met grote klasse. Tot vorig seizoen reed hij nog ‘gewoon’ op continentaal niveau bij Metec-Solarwatt p/b Mantel, maar sinds Artz de stap zette naar Wanty-ReUz-Technord – de continentale opleidingsploeg van het WorldTeam Intermarché-Wanty – gaat het pas echt hard.

Het begon aan het begin van het seizoen in de Tour of Oman, waar Artz al meteen met de profploeg mocht opdraven. Uit het niets bleef hij in de koninginnenrit naar Green Mountain als laatst overlever van de vroege vlucht over. Alleen Adam Yates en Jan Hirt zouden hem later nog overvleugelen. Later pakte Artz nog straffer uit met overwinningen in Gent-Wevelgem voor beloften, een bergrit in de Giro Next Gen en nu dus het EK voor beloften in het vlakke Limburg. Nederland lijkt een nieuw multitalent klaar te hebben.

“Die Europese titel was een mooie bekroning op mijn seizoen”, zegt Artz voor onze camera. “Ik was niet meteen een favoriet voor de wedstrijd, maar gezien het koersverloop was het echt een mooie kans voor mij. Ik heb laten zien dat ik hem niet heb gestolen. Ik dacht in eerste instantie dat het een sprint ging worden, maar het typeert de beloftewedstrijden dat het vaak heel anders kan verlopen dan je op voorhand verwacht.”

Weet Artz zelf nog wat voor renner hij eigenlijk is? “Ik ben allround”, legt hij uit. “Ik hoop de komende jaren meer naar de klassiekers toe te werken en daarin te excelleren. Ik heb nog een paar mooie jaren voor me, maar ik ga hard blijven werken en dan zien we wel waar het schip strandt. Het is wel een feit dat het heel hard en snel is gegaan. Ik heb altijd geloofd dat er veel inzat. Door omstandigheden heeft het wat langer geduurd vooraleer het er uit kwam. Maar nu blijkt wel dat ik er niet naast zat. Ik ben benieuwd waar het einde ligt.”

Huub Artz in het tenue van Intermarché-Wanty – foto: Cor Vos

Artz doelt dan op een rotseizoen in 2022, toen een hardnekkige blaasontsteking zijn groei afremde. Pas eind 2023 kwam hij er goed en wel door in de U23 Road Series. Toch lijkt het pas sinds hij onder de structuur van Aike Visbeek bij Intermarché-Wanty terechtkwam, dat zijn talent er écht uitkomt. Voordien werd Artz niet meteen gezien als de Nederlandse klassiekerhoop.

Aike Visbeek had heel veel invloed. op die groei. Ik denk dat de hele structuur van de ploeg heel goed bij mij past. Ik zou niet weten bij welk ander team ik zulke stappen zou maken. Ik denk dat het vooral goed past bij mijn persoonlijkheid. Ik zit hier echt op mijn plek. Bijvoorbeeld, ik heb een heel goede klik met mijn trainer, dat is Adriaan Helmantel. Zijn visie past heel goed bij mijn karakter, dat soort dingen zijn heel belangrijk om goed in je vel te zitten en te geloven in het doel van de ploeg. Je voelt je hier zeker geen nummer.”

Het helpt natuurlijk dat Artz zich geregeld al op profniveau mag tonen, terwijl hij pas volgend jaar de stap écht naar het hoogste niveau zet. “Het begint al bijna normaal te worden om met gasten als Biniam Girmay op het startpodium te staan. Maar ik ben nog altijd aan het genieten. Voor mij moet het nog altijd gaan beginnen volgend jaar. Stiekem droom ik er wel al over. Maar ik wil ook niet te ver vooruitlopen. Natuurlijk heb ik een lange termijn-plan, maar er zijn zo veel factoren die daar een invloed op hebben, dat het heel lastig is om dat vooruit te plannen. Stap voor stap.”

Eerst nog even genieten van die Europese titel, dus, vooraleer Artz afreist naar Zürich voor het wereldkampioenschap bij de U23-renners. “Ik heb wel even een weekendje minder geslapen. Het is heel bijzonder om mee te maken. Ik zit nog steeds een beetje op een roze wolk en dat hoop ik zo te houden. Een trui is wel de kers op de taart, het is anders dan een normale overwinning.”

“Ik rijd sowieso nog Parijs-Tours voor beloften, dus ik ga nog wel een koers in de Europese trui rijden”, lacht het talent nog. “Maar ik denk ook dat het voor de kledingsponsor een verrassing was. Dus het zal nog wel even duren, maar ik kijk ernaar uit om te gaan trainen in de Europese trui.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.