Evenepoel blikt terug op succesvol 2024: “Contrasteert met hoe vlekkeloos Pogacars jaar is verlopen”
foto: Cor Vos
dinsdag 15 oktober 2024 om 14:20

Evenepoel blikt terug op succesvol 2024: “Contrasteert met hoe vlekkeloos Pogacars jaar is verlopen”

De Kristallen Fiets voor beste Belgische wielrenner van 2024 wordt vanavond pas uitgedeeld, maar de winnaar bij de mannen staat eigenlijk al vast. Remco Evenepoel boekte het afgelopen seizoen immers tal van grote successen. In gesprek met Het Laatste Nieuws, initiatiefnemer van de Kristallen Fiets, blikte de dubbele olympische kampioen terug op zijn jaar. Maar keek hij ook alvast vooruit naar de toekomst en hoe hij de strijd aan kan gaan met Tadej Pogacar.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

In totaal boekte Evenepoel in 2024 negen zeges. Dat waren er iets minder dan in 2022 (vijftien) en 2023 (dertien), maar hij won wel vooral grote wedstrijden, waaronder tweemaal op de Olympische Spelen. “Niet vergeten dat ik na mijn crash in de Ronde van Baskenland drie weken buiten strijd was”, aldus Evenepoel, die denkt dat het missen van de Ardennen-periode hem twee à drie overwinningen heeft gekost. “Anders was ik toch weer aan een dozijn geraakt.”

Remco Evenepoel in 2024

Overwinningen  
flag-pt Figueira Champions Classic
flag-pt Volta ao Algarve – Etappe 4 (ITT)
flag-pt Volta ao Algarve
flag-fr Parijs-Nice – Etappe 8
flag-fr Critérium du Dauphiné – Etappe 4 (ITT)
flag-fr Tour de France – Etappe 7 (ITT)
flag-fr Olympische Spelen (ITT)
flag-fr Olympische Spelen (RR)
flag-ch WK wielrennen, individuele tijdrit

Belangrijkste ereplaatsen 
flag-fr Parijs Nice (2e)
flag-fr Critérium du Dauphiné (5e)
flag-fr Tour de France (3e)
flag-ch WK wielrennen, wegrit (5e)
flag-it Ronde van Lombardije (2e)

Terug naar Parijs-Nice
Evenepoel baalt ook van zijn tweede plaats in Parijs-Nice. “Slaat het weer niet plots om in de ploegentijdrit, winnen we die, pak ik het geel en ben ik ervan overtuigd dat ik de trui kan verdedigen tot Nice. In tweede instantie verspeel ik natuurlijk de eindzege door die ‘hapering’ in de zesde rit, waar ik ook wat geïsoleerd zat. Matteo Jorgenson gokte die dag iets minder en is dúrven gaan. Dus ja… Parijs-Nice is een wedstrijd waar ik absoluut opnieuw naartoe wil.”

Voor de rest heeft Evenepoel geen grote fouten of beslissingen genomen, vindt hijzelf. Alleen had de val in het Baskenland en daaropvolgende revalidatie wel grote gevolgen. “Op anderhalve à twee maanden tijd moest ik van onder nul – mijn vorm was begin mei slechter dan bij wijze van spreken bij de hervatting na een winterbreak, begin november – opnieuw naar 100% gaan.”

“Niet evident, maar het lukte. In de zomer heb ik alles kunnen afvinken wat ik mezelf tot doel had gesteld. En zelfs méér dan dat. Na de Spelen kreeg ik die rush naar de ideale conditie en de tonnen energie die ik daarin had gepompt, dan wel cash aangerekend. Het contrasteert met hoe vlekkeloos bijvoorbeeld Pogacars jaar is verlopen.”

Evenepoel en Pogacar in de Tour de France – foto: Cor Vos

Tadej Pogacar
Diezelfde Pogacar zegevierde dit jaar bijna overal waar hij startte. Hoe valt de Sloveen in de toekomst te kloppen? Evenepoel stelt dat dit ‘niet simpel’ is, ook omdat UAE Emirates als team weer stappen heeft gezet. Toch ziet de Belg nog verbeterpunten bij zichzelf. “Door de revalidatie van mijn schouderbladbreuk had ik iets meer spieren dan gewoonlijk. In die zin kan het misschien nog wel één kilo lichter”, klinkt het. “Maar vooral moeten we aan de slag met hun aanpak en mijn data op die slotklimmen. En eventueel bepaalde trainingsmethodes aanpassen.”

“De manier waarop Visma | Lease a Bike vorig jaar de code-Pogacar heeft gekraakt, paste UAE nu op zijn beurt extra verfijnd toe op Vingegaard”, stelt Evenepoel vast. “De tegenstand grondig analyseren, elk kleinste detail op en naast de fiets, is iets wat ook wij meer en meer moeten gaan doen, willen we in de toekomst blijven strijden voor dat Tour-podium. Het lijkt ‘dom’, maar als je alles optelt, kom je toch aan vijf procent. En het verschil tussen 95 en 100 procent maakt die negen minuten in de eindafrekening.”

Soudal Quick-Step
Het hele jaar door waren er ook geruchten over een mogelijk vertrek van Evenepoel bij Soudal Quick-Step, maar hij blijft de ploeg toch trouw in 2025. “Mijn dromen en doelen heb ik van in het begin duidelijk gemaakt. Hier, in deze ploeg, wil ik monumenten en de drie grote ronden winnen en wereldkampioen worden. Daarvan heb ik al behoorlijk wat verwezenlijkt. Maar er rest nog wel wat. Wat de Tour betreft: geen simpele missie. Zeer arbeidsintensief. Enkel realiseerbaar in de juiste, tot in de puntjes afgestelde structuur.”

“Zo’n dingen hebben sowieso tijd nodig, maar… het mag ook niet eindeloos duren. In januari word ik 25 en zal ik aan mijn zevende profseizoen beginnen. Ik ga geen twintig jaar meer koersen. Waar ik toe wil komen: er zijn eisen van de ploeg uit, er zijn eisen van mij uit. En die moeten overeenstemmen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.