Evenveel prijzengeld voor mannen en vrouwen in Tour Down Under
maandag 22 januari 2018 om 16:10

Evenveel prijzengeld voor mannen en vrouwen in Tour Down Under

Mannen en vrouwen zullen in 2019 bij de Tour Down Under evenveel prijzengeld ontvangen. De organisatie meldt dat de regering van Zuid-Australië extra subsidie heeft verstrekt die het mogelijk maakt om het prijzengeld gelijk te trekken.

Het prijzengeld wordt opgeschroefd naar 100.000 Australische dollars (ca. € 65.400) . Dit jaar was dat voor de vrouwen nog $15.000 (ca. € 9.800). De UCI stelde eerder al het prijzengeld voor mannen en vrouwen in de wereldkampioenschappen en wereldbekerevenementen gelijk.

Vorige week ging de winst bij de mannen naar Daryl Impey. Bij de vrouwen won Amanda Spratt de Santos Women’s Tour (2.1).

[poll id=”705″]

RIDE Magazine
33 Reacties
22-01-2018 16:14
Prima ontwikkeling...
22-01-2018 16:16
Belachelijk dit weer. Marktwerking, c'est simple.

Politiek correct gedoe.
22-01-2018 16:16
Super! Hopelijk gaan we dit meer zien, zoek prijzengeld als vrouwenwielrennen
22-01-2018 16:21
Jammer dat er blijkbaar nog mensen zijn die vinden dat mannen gewoon meer geld horen te verdienen dan vrouwen.
22-01-2018 16:23
Echte gelijkheid zou samen in een categorie zijn. Anders voelt het voor mij een beetje als de Engelse Premier League, en de Eredivisie krijgt dan hetzelfde (televisie)geld omdat ze ook voetbal spelen. Ik vind het niet erg, er niet op tegen, maar vind het wel krom.
22-01-2018 16:31
Kijk dit is goed als vrouwen even veel kijkers trekken als mannen.
Zo verdienen vrouwelijke modellen ook over het algemeen veel meer dan mannen.
Ik vind wel dat de bedragen van vrouwen op zo'n niveau moeten zitten dat je een leuk extraatje kan verdienen bij winst.
22-01-2018 16:35
Dit kan het wielrennen alleen maar ten goede komen. Wanneer deze trend zich voortzet, zullen steeds meer meisjes voor het wielrennen kiezen.
22-01-2018 16:52
Bikeage, nee hoor. Als een vrouw meer verdient dan een man, ook geen probleem!

Precies wat Mollemarijden zegt.
22-01-2018 16:56
Overheden zijn niet als slaven gebonden aan de wetten van de marktwerking. Wij in ons denken gelukkig ook niet. Prima beslissing.
22-01-2018 17:08
mollemarijden +1
Ik zou het ook aan de marktwerking over laten, al ben ik er ook niet op tegen om vrouwenwielrennen extra te ondersteunen zodat het zich verder kan professionaliseren. Maar daarin zie ik vooral een rol weg gelegd voor de UCI, maar als gezegd heb ik ook niets tegen een koersorganisatie met idealen.
22-01-2018 17:11
@Koel
Daar kan ik grotendeels in mee gaan. De redenering is: meer prijzengeld heeft een aanzuigende werking.

Dat zal bij de mannen net zo werken, meer prijzengeld levert uiteindelijk een hoger niveau op.

Het eerlijkst zou natuurlijk zijn om inderdaad het prijzengeld te verdelen volgens het aantal kijkers, alleen dan kun je nooit de vicieuze cirkel doorbreken. Dus ja: vrouwenwielrennen moet voorlopig kunstmatig worden versterkt. 1 op 1 is een beetje overdreven, maar ze verdienen natuurlijk een stuk minder salaris. Concluderend: prima besluit. Hopelijk kan het vrouwenwielrennen snel op eigen benen staan. Want hoe zeer ik het de vrouwen ook gun, het is natuurlijk geen duurzame situatie als de boel gesubsidieerd moet worden. Er zijn nog een heleboel andere sporten/categorieen die een stuk minder aandacht en prijzengeld krijgen, en die niet onevenredig door de overheid of andere sporters gesubsidieerd worden.
22-01-2018 17:11
De vrouwen moeten er wel twee dagen en een pak kilometers minder voor fietsen.
22-01-2018 17:19
Komen die Aboriginals er toch bekaaid vanaf met diezelfde overheid.
22-01-2018 17:35
De Santos Women’s Tour? Geen enkel bericht daarover gelezen op deze site.
22-01-2018 17:57
Tja, enerzijds vind ik het prima dat ze gelijk verdienen. Maar presteer dan ook hetzelfde. Zelfde afstanden fietsen dus.
Bij tennis is het prijzengeld ook gelijk op de Grand Slams. Maar de vrouwen spelen best-of-3, mannen best-of-5. Dat snap ik dus echt niet hè. Doe het prijzengeld dan ook ongelijk, of laat vrouwen ook best-of-5 spelen.
22-01-2018 18:02
Onzin om hetzelfde te belonen. De reden dat sportende vrouwen minder verdienen komt door vrouwen. Ik was op de zaterdag in Surhuisterveen voor het NK cyclocros voor vrouwen. Hoeveel vrouwelijke supporters stonden er langs de kant... hoeveel vrouwelijke supporters zijn er bij champions league voor voetbalvrouwen....
Omdat er dus weinig aandacht voor vrouwensport is, zijn er ook weinig sponsorbelangen en dus (prijzen)geld. Dit komt echt niet doordat mannen niet geëmancipeerd zijn, maar omdat vrouwen niet massaal naar sport kijken (tv of live). Libresse kan wel een damesteam sponsoren maar als er nauwelijks vrouwen kijken heb je er niet veel aan.
22-01-2018 18:22
Puffin, daar noem je nu net een sport waar er wel veel voor gezegd kan worden. Maar zoals je terecht aanmerkt, ook net zo goed genoeg tegen. Voor mij gaat dit echter niet over even lang moeten spelen enz.

Steven, kijk nou uit joh.. Glad ijs!
22-01-2018 18:29
@steven2743, ik ben het niet met je eens dat de sportende vrouwen minder verdienen door enkel alleen vrouwen. Er is ook bij mannen minder belangstelling voor het vrouwenwielrennen en in 'vrouwensport' in het algemeen. Om de sport zich verder te laten doorontwikkelen is het denk ik nodig dat men er extra in investeerd. Wat dikke chaap ook aangeeft; om de vicieuze cirkel te doorbreken. Ik denk niet dat de vrouwensport eindeloos gesubsidieerd moet worden maar wel een aantal jaar om het naar een hoger plan te tillen. Daarna moet het zichzelf in stand houden. Wel denk ik dat je het aantal koersdagen van TDU gelijk moet maken. Daarin zit voor mij wel een soort ongelijk aspect. Even veel prijzengeld met evenveel koersdagen.
22-01-2018 19:28
@dario, fysiek is een vrouw tot minder in staat als je ze met mannen vergelijkt. Maar als de vrouwen onderling het spannend kunnen maken in twee dagen op de max rijden en dan op hun limiet zitten is het toch prima. De mannen hebben genetisch onderlegt meer inhoud en kunnen langer en harder fietsen. Dit alles staat gewoon los van prijzengeld.
Gelijk trekken dat bedrag, dan zal er meer marktwerking voor komen, en meer sponsoren. Concurrentie onderling wordt groter in de hoop dat meer vrouwen gaan fietsen, en hiermee ook goed hun boterham kunnen verdienen. Hopelijk gaan er dan ook meer mensen naar kijken.
Goed bezig in Australië!
22-01-2018 19:59
Zolang de budgetten en belangstelling voor vrouwensport veel minder is dan voor mannen sport zal er een verschil in beloning blijven bestaan.

Top vh mannen wielrennen krijgt een salaris van boven de miljoen, grote ploegen hebben het budget hiervoor, een modale coureur bij de mannen krijgt meer dan de top bij de vrouwen. Kwestie van marktwerking.

Als het gaat om prijzengelden geldt ook dat een organisatie deze wel op de een of andere manier moet kunnen betalen. Wat nu in Australië gebeurt is dat de overheid het verschil gaat bijleggen, dat is politiek correcte symbool politiek.

Vrouwenvoetbal zie je hetzelfde, er gaat gewoon veeeeel minder geld in om en dus wordt er minder verdiend.
Ik geniet meer van vrouwenvolleybal dan mannen volleybal, zelfde geldt voor handbal, juist omdat vrouwen wat minder lang en sterk zijn krijg je een ander spel. Toch verdienen ook daar de vrouwen veel minder dan de mannen omdat de belangstelling en budgetten veel minder zijn.

In het bedrijfsleven gaat het er anders aan toe, daar word je betaald voor de functie die je uitoefent, bij vrouwen en mannensport praat je over verschillende functies die ook niet gelijk worden beloond.
Vrij normaal en logisch eigenlijk.
22-01-2018 21:21
Quote:
bij vrouwen en mannensport praat je over verschillende functies die ook niet gelijk worden beloond. Vrij normaal en logisch eigenlijk.

De functie van een wielrenner is zich zo rap mogelijk per fiets van a naar b te verplaatsen. Wat is daar anders aan voor mannen dan voor vrouwen? Natuurlijk wil de Aussie-overheid hier een (politiek correct) signaal mee geven. Voor wie het niet ziet, dat signaal is dat gelijk werk gelijk beloond wordt. Wat mij betreft zouden daar dan wel evenveel koersdagen voor m/v bij horen, maar verder helemaal okee. Ik dacht verder dat we inmiddels in de beschaafde wereld wel doorhadden dat marktwerking niet de oplossing van of het antwoord op alle problemen is.
22-01-2018 22:09
Waar het om gaat is dat de uci een voorbeeldfunctie heeft. Als meisjes professioneel op de fiets willen stappen hebben ze al een achterstand tov jongens. Dan hoef je als uci niet te benadrukken dat hun prestatie minder waard is.
Daar zorgen organisaties zoals studio sport wel voor. Met een samenvatting van drie minuten van de damesklassiekers tegenover twee van die klootviolen die om half een beginnen met de mannen door een sprintetappe in de tour heen te neuzelen.
22-01-2018 22:11
@col du bramont; ik sluit me helemaal aan bij jooprioolpijp en ik wil daar nog iets aan toevoegen. Jij noemt het 'politiek correcte symbool politiek' en naar mijn mening is het geen symbool politiek maar een politiek ingrijpen om meer gelijkwaardigheid te creëren en topsport te stimuleren voor vrouwen wat ook op jonge meiden zijn vruchten af werpt. Ook goed voor de breedte sport. Politiek ingrijpen is in brede zin vaker nodig. Anders geldt alleen de wet van de meerderheid of van de sterkste. Dat creëert geen fijne solidaire en gelijkwaardige samenleving.
22-01-2018 22:22
Van gelijkheid is natuurlijk geen sprake. Het prijzengeld bij de mannen is gebaseerd op commerciële waarde(n). Het prijzengeld bij de vrouwen wordt gesubsidieerd op grond van politieke waarde(n). Dan kan het in valuta hetzelfde zijn, de achtergrond is volledig anders.

Het lijkt me een kunstmatige ingreep en daarom geen houdbare situatie, in ieder geval niet over de hele breedte van de wielersport.
22-01-2018 22:23
@jooprioolpijp, het verschil lijkt me vrij duidelijk. In het bedrijfsleven of overheid praat je over gelijke functies die door mannen of vrouwen kunnen worden ingevuld. Daar betaal je een vrouw evenveel als een man. Helder.
Als vd Breggen bij Sky aangenomen zou kunnen worden als kopvrouw zou ze net zoveel als Froome kunnen verdienen. Maar dat kan nu eenmaal niet.
We hebben het mannen wielrennen dat commercieel veel interessanter wordt gevonden dan vrouwen wielrennen.

Van mij mogen Vos, vd Breggen etc. net zo veel verdienen als de toppers bij de mannen, maar dat geldt hebben de ploegen en organisatoren er niet voor over. Het geld is er gewoon niet voor.

De Tour down Under is een marketing instrument vd overheid in South-Australia, niets mee mis zo'n investering en dat deze overheid ivm politieke correctheid het prijzengeld voor de dames gaat subsidiëren is prima. Zie ook:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Tour_Down_Under

Om te reageren moet je ingelogd zijn.