Ex-coach Sutton over attesten Wiggins: “Legitiem in behalen laatste beetje winst”
Bradley Wiggins, zijn voormalige ploeg Sky en British Cycling liggen al maanden onder vuur. Een van de belangrijkste zaken die de gemoederen blijft bezighouden, is het meervoudig aanvragen van een attest (TUE) voor het gebruik van corticosteroïden.
Deze steroidhormonen staan op de verboden lijst van het WADA, het Wereldantidopingagentschap. Alleen met een medisch attest is dit middel als sporter te gebruiken. Wiggins gebruikte corticosteroïden naar eigen zeggen omdat hij leed aan astma en een pollenallergie. Het feit dat de meervoudig olympisch kampioen dit middel echter inbracht vlak voor de Tours van 2011 en 2012 en de Giro van 2013, doet bij veel mensen de wenkbrauwen fronsen.
De voormalige coach van Wiggins – Shane Sutton – laat in de documentaire Britain’s Cycling Superheroes: the Price of Success zijn licht schijnen op het gebruik van verboden middelen via een medisch attest. De Australiër stelt in de documentaire, die onderzoek doet naar de controverse rondom Sky en British Cycling, dat hij het gebruik van zogeheten TUE’s beschouwt als legitiem in de zoektocht naar dat laatste beetje winst.
“Als je een atleet hebt die op 95% van zijn kunnen zit maar voor 5% last heeft van een blessure of ander fysiek ongemak, dan is het volstrekt legitiem om een attest aan te vragen voor een middel waardoor hij die laatste procenten kan wegwerken. We maken onderdeel uit van een sport waarin het draait om het aftroeven van je concurrent. Je dient dit echter wel te doen binnen de grenzen van de wet. Als je door middel van een attest dat laatste beetje winst kan boeken, dan doe je dat. Omdat de regels het toelaten”, aldus Sutton, die op dit moment coach is van de Chinese baanploeg.
Het interview komt net na het nieuws dat het Brits anti-dopingagentschap (UKAD) het onderzoek naar Sky rondom het Critérium du Dauphiné van 2011 heeft afgerond. Dit betekent dat de UKAD Sky niet gaat vervolgen voor het overtreden van de dopingregels. Wiggins zelf reageerde op Twitter blij te zijn met dit nieuws. “Er zijn nooit dopingregels overtreden, dus ik had ook nergens voor berecht kunnen worden. Ik ben blij dat dit eindelijk publiekelijk erkend wordt. De beschuldigingen voelden bij momenten aan als een klopjacht.”
So what? Verander de regels als je het anders wilt of stop net miepen.
En de UCI doet er geen flikker aan. Hoe moeilijk kan het zijn???
Als er dan doden vallen dan is dat maar het risico van het vak
Haha, nee meneer Sutton, dan is die zogezegde 95% geen 95% maar wel 100% van het fysieke kunnen van desbetreffende atleet. Mafkees. Hilarische drogredenering natuurlijk.
Dat is hetzelfde als: ik heb minder rode bloedcellen dan een doorsnee-mens, dus moet ik een attest krijgen om EPO te nemen.
Edit: was in de wonder jaar van Gilbert in de tour met de verslaggevers van Sporza in gesprek op een terras. Ook zij hadden het over diverse attesten van phillipe dat jaar.
Topsporters zoeken de grenzen op.
Idioten gaan er over heen.
Echte topsporters zoeken hun eigen grenzen op ipv hun haar wit te wassen.
Maar al snel werd duidelijk dat men de grenzen net zoveel opzocht als alle ploegen daarvoor. Medisch attest, zonder reden. Middeltjes gebruiken waarover grote discussies zijn, maar die nog niet op de dopinglijsten staan. Pakjes met middelen versturen naar de andere kant van de wereld. Terwijl die middeltjes gewoon bij de drogist of zelfs bij de supermarkt liggen. Lekker bij de wedstrijdjury binnenstormen wanneer er op de Ventoux wat tijd is verloren enz.
Leuk ploegje!!
Raar dat Wiggins dit na zijn koers carrière niet meer nodig heeft. Als je hem nu, na een paar maanden trainen in de gym ziet, dan weet je hoe serieus ze in Engeland omgaan met doping onderzoek. Van Pannemans tot kleerkast in 6 maanden...
Forget it 5%, zou een toename van slechts 20 watt zijn en daar win je de tour niet mee en niet fitte renners hebben daar niks te zoeken. Als je nie verkouden bent drink je ook geen fles hoestsiroop, zaakje wordt steeds walgelijker en riekender.
Volgens mij zaak dat WADA en UCI de juridische grenzen richting het lichtgrijze verschuiven, dat komt de geloofwaardigheid van de sport zeer ten goede.
verder eens met RV, die 'lichamelijke upgrades' is ook iets om heel erg in de gaten te houden. heb je nu echt een te nauwe liesslagader, of is een bredere gewoon beter voor je prestaties?