Extreme hitte zorgt voor verdeelde reacties in peloton Tour Down Under
De Tour Down Under wordt traditioneel verreden als het hoogzomer is in Australië en het is niet voor het eerst dat daarbij temperaturen richting de 45℃ gaan. In het peloton zijn de reacties op het koersen in de verzengende hitte verdeeld. Onder meer Koen de Kort deelt zijn verhaal op social media.
De derde (ingekort) en vierde rit (vervroegd) werden vanwege de voorspelde hitte aangepast door de organisatie. “De veiligheid en het welzijn van de renners, fans en iedereen die betrokken is bij de wedstrijd staan bij ons voorop”, vertelde koersdirecteur Mike Turtur. “We hebben overlegd met Adam Hansen, die de renners vertegenwoordigt, en onze hoofdcommissaris.”
Lotto-Soudal-renner Hansen doet op Twitter zijn verhaal over dingen die hij in het peloton naar zijn hoofd geslingerd krijgt, als gedelegeerde van de rennersvakbond CPA. “Ik heb gemengde reacties gekregen van renners op de hitte van vandaag. Ja, er waren veel renners die wilden stoppen, maar er waren ook anderen die wel wilden koersen”, schrijft Hansen. “Een Spaanse renner aan wie ik vroeg of het te warm was, zei: ‘Als het te heet is voor sommigen, moet je tegen ze zeggen dat ze hun seizoen niet in de Tour Down Under moeten beginnen’.”
Wat ik echt niet op prijs stel is dat na de laatste klim een renner schreeuwde dat ik de enige was die wilde koersen in de hitte
“Maar wat ik echt niet op prijs stel is dat na de laatste klim een renner schreeuwde dat iedereen wilde stoppen. Gillen en roepen dat ik de enige was die wilde koersen in de hitte. Jij zit fout”, reageert Hansen. “Degenen die geklaagd hebben, wilden stoppen. Zij die stil bleven waren goed genoeg om door te gaan. Zorg dat je je feiten op orde hebt, want niet iedereen deelt jouw mening.”
“Luister, ik heb veel tijd doorgebracht met het CPA om werk te doen voor jullie allemaal. Ik heb mijn eigen onkosten betaald en veel geld uitgegeven om de renners te helpen. Ik krijg geen enkele euro van het CPA en van het rennersgeld. Alles deed ik gratis. Ik hoef mijn eigen tijd niet daaraan te verspillen voor mijn eigen bestwil. Wees alsjeblieft attenter”, vraagt hij om meer begrip.
Koen de Kort: “Wielrennen is gezond, toch?”
Onze landgenoot Koen de Kort maakte zelf mee hoe de hitte invloed heeft op het peloton. “Zag een paar jongens echt worstelen met de hitte”, beschrijft hij. “Ik heb geprobeerd mijn ploeggenoten te koelen door telkens naar de auto af te zakken voor bidonnen en ijs, totdat mijn neus opeens begon te bloeden. Wielrennen is gezond, toch?” Ook Sunweb-renner Chad Haga kreeg te kampen met een bloedneus door de hitte.
Haas: Hats off to the guys who can suffer more than me but I didn’t actually know I was in a bike race in the end. I just had my director yelling at me to stay in the cars. I didn’t know where I was. #TDU
— Daniel Benson (@dnlbenson) January 19, 2018
https://twitter.com/MarcelSieberg/status/954261602861178880?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fsporza.be%2Fcm%2Fsporza%2Fwielrennen%2F1.3128483
Ik vraag me je af waarom down under niet in ons najaar verreden kan worden. Ruimte zat in het programma en minder heet.
Neemt niet weg dat dit misschien "gevaarlijk" en "onverantwoordelijk" is. dat zijn misschien de woorden die zie zochten.
Verklaart ook het mindere presteren van Haas.
Daarnaast weet je dat het heet kan worden in de tour down under en zit er gewoon een verschil tussen hoe mensen op hitte en of kou reageren. Dus als je er niet zo goed tegen kan is het idd de vraag of je moet gaan.
En De heer De Kort heeft die onder een steen geleefd wielrennen is geen gezonde sport er is een Engels ploegje dat alleen maar Astma renners wil hebben
En natuurlijk is (top)sport gezond, nooit een hartslag van 30 gehad in rust? alsof je de hele wereld aan kan, nooit moe bent en aan 4/5 uur slaap genoeg hebt.
Als 200 man tegelijk binnenkomen kan er nooit volle bak gereden worden.
Neem aan dat de parcoursen iets veiliger zijn dan in Europa en bij 95% vd valpartijen is het blik of sleutelbeen schade. Sinds de invoering vd helm lijkt het aantal slachtoffers niet te zijn afgenomen, veel meer massale valpartijen dan 30 jaar geleden. Het lichaam begeeft het pas als het hoofd het begeeft dus koelen die hap.
Bruin verbrande benen doen ook minder pijn natuurlijk en vooral de rossigen zullen het extreem zwaar hebben.
Voila.
Het is dus wel te doen, inspanningen leveren met die temperaturen. Je inspanningsgrens gaat alleen omlaag en hoe veel omlaag hangt van je eigen fysieke mogenlijkheden af.
Als je als wielrenner die niet goed tegen hitte kan iemand gaat volgen die het wel kan, dan ga je idd eraan kapot, dus je zal zelf op je grenzen moeten letten, hetzelfde zie je in de koude en natte wielren koersen. Sommige renners gedijen er, anderen sterven 1000 doden.
Wellens is er wel het mooiste voorbeeld van: kou is goed, warmte is slecht en omgekeerd zijn er ook renners
En sorry schipperaar, maar ik ga niet met je in discussie over het nut van de helm. Heb genoeg leed gezien toen ik nog neurochirurgie deed.
Wat losse katoenen of linnen kleding zou best verkoelender werken dan die strakke syntetische nylon kousen om het lijf.
Ik denk dat ze binnen een paar jaar wel naar februari gaan opschuiven.
Ocharme koentje de kort. T is altijd iets met die man. Zou mij zelfs niet verwonderen dat hij die achterlijke secret pro is.
Ja, raar dat zo'n helm niet tegen het vallen helpt...
Of die klagende renners nu gelijk hebben of niet, die Hansen is een volslagen idioot.