Extreme hitte zorgt voor verdeelde reacties in peloton Tour Down Under
foto: Sirotti
vrijdag 19 januari 2018 om 09:09

Extreme hitte zorgt voor verdeelde reacties in peloton Tour Down Under

De Tour Down Under wordt traditioneel verreden als het hoogzomer is in Australië en het is niet voor het eerst dat daarbij temperaturen richting de 45℃ gaan. In het peloton zijn de reacties op het koersen in de verzengende hitte verdeeld. Onder meer Koen de Kort deelt zijn verhaal op social media.

De derde (ingekort) en vierde rit (vervroegd) werden vanwege de voorspelde hitte aangepast door de organisatie. “De veiligheid en het welzijn van de renners, fans en iedereen die betrokken is bij de wedstrijd staan bij ons voorop”, vertelde koersdirecteur Mike Turtur. “We hebben overlegd met Adam Hansen, die de renners vertegenwoordigt, en onze hoofdcommissaris.”

Lotto-Soudal-renner Hansen doet op Twitter zijn verhaal over dingen die hij in het peloton naar zijn hoofd geslingerd krijgt, als gedelegeerde van de rennersvakbond CPA. “Ik heb gemengde reacties gekregen van renners op de hitte van vandaag. Ja, er waren veel renners die wilden stoppen, maar er waren ook anderen die wel wilden koersen”, schrijft Hansen. “Een Spaanse renner aan wie ik vroeg of het te warm was, zei: ‘Als het te heet is voor sommigen, moet je tegen ze zeggen dat ze hun seizoen niet in de Tour Down Under moeten beginnen’.”

Wat ik echt niet op prijs stel is dat na de laatste klim een renner schreeuwde dat ik de enige was die wilde koersen in de hitte

“Maar wat ik echt niet op prijs stel is dat na de laatste klim een renner schreeuwde dat iedereen wilde stoppen. Gillen en roepen dat ik de enige was die wilde koersen in de hitte. Jij zit fout”, reageert Hansen. “Degenen die geklaagd hebben, wilden stoppen. Zij die stil bleven waren goed genoeg om door te gaan. Zorg dat je je feiten op orde hebt, want niet iedereen deelt jouw mening.”

“Luister, ik heb veel tijd doorgebracht met het CPA om werk te doen voor jullie allemaal. Ik heb mijn eigen onkosten betaald en veel geld uitgegeven om de renners te helpen. Ik krijg geen enkele euro van het CPA en van het rennersgeld. Alles deed ik gratis. Ik hoef mijn eigen tijd niet daaraan te verspillen voor mijn eigen bestwil. Wees alsjeblieft attenter”, vraagt hij om meer begrip.

Koen de Kort: “Wielrennen is gezond, toch?”
Onze landgenoot Koen de Kort maakte zelf mee hoe de hitte invloed heeft op het peloton. “Zag een paar jongens echt worstelen met de hitte”, beschrijft hij. “Ik heb geprobeerd mijn ploeggenoten te koelen door telkens naar de auto af te zakken voor bidonnen en ijs, totdat mijn neus opeens begon te bloeden. Wielrennen is gezond, toch?” Ook Sunweb-renner Chad Haga kreeg te kampen met een bloedneus door de hitte.

https://twitter.com/MarcelSieberg/status/954261602861178880?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fsporza.be%2Fcm%2Fsporza%2Fwielrennen%2F1.3128483

RIDE Magazine
59 Reacties
19-01-2018 12:21
@rv
De valpartijen zijn idd veel talrijker en ook massaler en of het aantal hoofdletsels is afgenomen is nog maar de vraag, fietste zelf liever zonder kon je het achterop komend verkeer beter horen en bleven me krulle op peil.
@spartacus
Wat kan de oorzaak zijn van neusbloedingen? Te dun of teveel bloed naar het hoofd?
19-01-2018 12:26
@fustviking
Hansen reageer enkel op degene die hem uitkafferde...zou jij je op je kop laten zitten? Als je al de moeite en het initiatief neemt om vertegenwoordiger te zijn, gratis? Dacht het niet. Hansen heeft naar beide kampen geluisterd.
19-01-2018 12:46
En dan gaat de millionair Hansen klagen om het geld dat hij niet gekregen heeft. Daar gaat het helemaal niet om.
19-01-2018 12:48
Die hele TDU hype gaat zo en zo snel afnemen, het is trouwens al jaaren een koers van maar 3 km{Willunga Hill} over 5 dagen uitgesmeerd...
19-01-2018 13:06
@fustviking, wablief, je stemt zeker ook niet in de politiek of wel? Hansen probeerd op eigen kosten en tijd de gemiddelde mening uit het peleton te verwoorden en te behartigen naar de organisatoren toe. Dat kan je toch enkel toejuichen? Of denk jij dat alle renners het altijd helemaal eens zijn? want dat is zelden het geval en dus is er altijd een aandeel wat ontevreden zal zijn. Daar zal dus de weg met de minste weerstand (of minste mopperende renners) moeten worden gevonden.

Zoals RV zegt: afstappen mag, langzamer mag ook...
19-01-2018 13:07
schipperaar: ik ben blij met mijn helm, die heeft mij al 2 fikse hoofdwonden of erger bespaard. Ga jij maar fijn met je koppie over het asfalt schuren hoor als je dat liever doet :) Ik stuiter wel met de helm.

@Mooie_mario: ik lees het meer als: "Hallo, ik doe dit op eigen kosten voor jullie en dan zou ik ook nog beledigingen en gegil op de koop moeten toenemen? dan steek ik mijn tijd en geld wel in wat beters." van Hansen.
19-01-2018 13:18
@sepi
Ging ook wel eens onderuit maar val breken hoort er ook bij al valt dat in een peleton niet altijd mee, daarom fietste ik ook veel liever alleen of getwee.
Op me hoofd ben ik nooit gevallen al zal menigeen daar anders over denken.
19-01-2018 13:27
Ik fiets ook heel veel liever alleen of met getwee maar dan nog knalt je kop veel harder op de grond zonder helm. Zonder rijden is misschien wel fijner maar niet veiliger, net zoals dat je zonder condoom snelle kinderen mag verwachten dan met.
19-01-2018 13:38
Ik dacht dat de D.O. Een wielerwedstrijd is . Maar zoals het nu is lijkt het meer op een overlevingstocht. Maar ja vanwege de commercie wordt dit als een normale course betiteld.
19-01-2018 13:49
@schipperaar
Aandacht besteden aan een koel hoofd waardoor de coördinatie op peil blijft is in die hitte inderdaad belangrijker dan per se die helm op. Het in twijfel trekken van de waarde van de helm of zelfs maar wijzen op de nadelen ervan levert bij velen cognitieve dissonantie op, zoals ik al eerder op WF heb gemerkt.
19-01-2018 14:08
Je kunt klagen en je kunt gewoon met een skibril op de organisatie even meehelpen opruimen:

https://twitter.com/petosagan/status/954307387292311552/video/1
19-01-2018 14:20
Ik ga zo lekker in de polder fietsen met 5C° en als ik geluk heb krijg ik er nog een winterse bui overheen. Het is wat anders dan in 45C° koersen, ik moet er niet aan denken... alhoewel?
19-01-2018 15:01
@andriesW, nee, aandacht besteden aan een koel hoofd/lichaam is belangrijk, daarom worden die helmen ook zo ontwikkeld dat ze de luchstromen over je hoofd voeren als koeling. Wat voor de rest intressant zou zijn is om de extra warmte opbouw onder de helm te vergelijken met de gereduceerde warmte door minder direct zonlicht op die hoofden.

dus het standpunt wat jij en schipperaar innemen deel ik absoluut niet, vanuit de theorie en praktijk ervaring.
Nog een laatste voorschipperaar: Ze vallen tegenwoordig veel meer, dat komt door (kies er maar een uit ;-):
1) lichter materiaal
2) dunnere kleding
3) zonnebrillen
4) te scherp staan door voeding
5) Hogere toerentallen
6) hoger loon en hogere bonussen voor winst
7) economische instabiliteit wat onzekerheid creert
8) het eten van Haribo beertjes tijdens en na de rit (gladde handjes)
9) De opwarming van de aarde
10) Ik ondertussen ben geboren en het wielrennen volg en daarmee natuurlijk extra stress genereer.

Laten we het bij feiten houden en niet feiten aan elkaar gaan koppelen die geen aantoonbare directe correlatie hebben
19-01-2018 15:27
Goed bezig Sepiroth
19-01-2018 16:05
@Sephiroth
Bedankt voor de onderbouwde reactie!
Let wel, als je het over mijn standpunt hebt dan zeg ik hier dat behoud van goede coördinatie belangrijker is dan per se een helm op. Dus ALS het een keuze is voor het een of het ander dan luidt mijn advies: kies de eerste. Uiteraard heb je als eenzame fietsers meer tijd en ruimte om voortdurende aandacht te besteden aan koeling van je hoofd dan in een profpeloton. Ik weet ook dat in het helmontwerp rekening wordt gehouden met koeling. Echter, in deze extreme hitte denk ik toch dat de natte theedoeken van Schipperaar winnen.

Los van deze specifieke situatie ben ik in zijn algemeenheid geen fan van de helm, zeker niet voor de solofietser.

Aangaande feiten en het verschil tussen theorie en praktijk, het sterk overschatten van de bescherming die een helm biedt en geen oog voor de nadelen, verwijs ik graag naar dit artikel van de Fietsersbond
19-01-2018 16:58
Topsport is niet gezond en dat is rijden in extreme hitte ook niet.
In geval van extreem weer als bv sneeuwval of storm zal een koers worden afgelast, in het verleden gebeurt met de Omloop en KBK en zo zijn er meer voorbeelden te noemen ook in de Giro en Tour waar cols onder gesneeuwd waren. De beruchte Gavia etappe met sneeuw werd trouwens niet afgelast.

Extreme hitte is wat lastig, de vraag is of je daar onverantwoorde risico's neemt en ook waar je een grens legt. Lastig, tegen kou kun je je nog wat beschermen, tegen hitte gaat dat moeilijk als wielrenner.
Gisteren was een grensgeval maar ik begrijp wel dat men reed.

Overigens wordt er tegenwoordig echt meer gevallen dan in het verleden? Ik heb dat gevoel wel zeker als ik naar de Tour kijk maar cijfers heb ik niet.
19-01-2018 17:01
AndriesW en Schipperaar. Dan blijf je toch gewoon lekker zonder helm fietsen. Niemand die hier van wakker ligt. Als je maar niet in mijn wiel komt zitten, waarschijnlijk kan je die ook niet houden.
19-01-2018 17:06
Ik denk dat in de discussie/vraag over 'word er meer gevallen?' niet moet worden vergeten dat we tegenwoordig meer en beter beeldmateriaal hebben. Daarnaast kunnen alle mensen met smartphones langs de weg direct elke crash online plaatsen. Ik bedoel te zeggen dat er vroeger misschien wel méér werd gevallen, maar we hier simpelweg niet van weten.

Een mogelijkheid zou zijn om te kijken naar hoeveel renners er geblesseerd zijn geraakt als gevolg van een val in een wedstrijd. Dan kun je misschien onderscheid maken tussen breuken, hoofdletsel of andere 'topics' en dit vergelijken met het verleden. Al zal het schier onmogelijk zijn om alle letsels van renners in het verleden terug te vinden...
19-01-2018 17:19
Dat een discussie anno 2018, nog moet gaan over het al dan niet dragen van een helm tart alle verbeelding. Het nut van die dingen is al lang geweten en gekend. Het heeft al voldoende wielrenners het leven gered...
19-01-2018 17:36
@Arry1337
Het kan inderdaad zijn dat er vooral de perceptie is van een toename aan valpartijen en dit kan, net als andere minder prettige gebeurtenissen in de wereld, te maken hebben met toename van verslaggeving. Het aantal dodelijke slachtoffers binnen de profsport is beter na te gaan en dat is toegenomen de laatste 15-20 jaar. De doodsoorzaken zijn natuurlijk wel verschillend.
Ander punt is het onbegrip voor gebruiken uit een andere tijd of cultuur. Zo kijken velen nu naar oude beelden van massasprints met ongehelmde renners alsof ze zichzelf blootstelden aan enorme risico's. In dat geval zou het niet moeilijk moeten zijn om een lange lijst te maken van incidenten met ernstig hoofdletsel tot gevolg.

@RemyM
Bevestiging van mijn laatste opmerking in mijn eerste bericht: check.

Edit: en daar is de tweede bevestiging.
19-01-2018 18:27
Voorwiel dat er uit vliegt, kettingbreuk, stuur plots doormidden.. had het alledrie en geen tijd om je val te breken. Was blij dat er een helm op m'n kale knar zat. Succes Schipperaar.
19-01-2018 18:39
Precies dat. @kelder is de man
19-01-2018 18:43
@sepi
Ontzettend geestig maar je snapt blijkbaar niet dat die nat bezweette bos haar onder die fluitketel geen kant op kan met een kokend hoofd/ evt zonnesteek tot gevolg. Je hoofd koelt echt veel sneller af met je haar los in de wind en vallen doe je negen vde tien niet op je hoofd.
Op deze wegen komen amper valpartijen voor maar door oververhitting dus juist wel, er waren er veel de weg kwijt de afgelopen rit, minstens zo gevaarlijk.
19-01-2018 18:46
Een natte theedoek is met 40 graden + toch binnen twee minuten een droge hete theedoek?
19-01-2018 18:47
En die helm zet je op voor de tiende keer...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.