Kerckhoffs Raymond
dinsdag 2 april 2024 om 07:53

Fabian Cancellara heet Mathieu van der Poel welkom in eliteclub

Interview Met zijn derde zege in de Ronde van Vlaanderen plaatste Mathieu van der Poel zich in het illustere rijtje van recordhouders. Achiel Buysse, Fiorenzo Magni, Eric Leman, Johan Museeuw, Tom Boonen en Fabian Cancellara gingen hem voor. “Ik zie Mathieu De Ronde ook nog wel een vierde en/of vijfde keer winnen”, zei Cancellara voorbij de finish in Oudenaarde.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Als manager van Tudor Pro Cycling volgde Fabian Cancellara de Ronde van Vlaanderen op de voet. Tot paaszondag 2024 was de Helveet de laatste renner die zich in het illustere gezelschap van renners plaatste die ‘Vlaanderens Mooiste’ drie keer wist te winnen. In 2010, 2013 en 2014 was Cancellara de beste.

“Mathieu is nummer zeven bij onze club”, zegt Cancellara met een brede glimlach. “En zeven is mijn geluksgetal. Ik denk dat hij de recordhouder gaat worden en de komende jaren nog eens succesvol gaat zijn. Hij is nog altijd vrij jong. Mathieu is een super coureur. De klasse straalt ervan af. De manier hoe hij dit jaar De Ronde heeft weten te winnen was ook weer groots. Hij was zonder twijfel de sterkste renner in de koers. Maar ook hoe zijn ploeg voor hem gewerkt heeft, was groots.”

Cancellara heeft alle lof voor de wijze waarop de 29-jarige Van der Poel op de Koppenberg iedereen eraf reed en vervolgens 45 kilometer lang in de stromende regen naar de overwinning soleerde. “Een meer dan verdiende overwinning. Al vond ik het interessant hoe enkele rivalen de strijd aangingen. Mads Pedersen opende de wedstrijd al op zo’n honderd kilometer voor de finish. Ik vroeg me af: als iemand al zo vroeg in de aanval gaat, wat wil hij daarmee dan bereiken?”

“Als je de laatste weken de conditie en de sterkte van Mathieu zag, dan was het een kwestie van tijd voordat hij echt kracht op zijn pedalen ging zetten. En dat gebeurde ook. Sommige ploegen hebben de wedstrijd voor hem, ik wil niet zeggen gemakkelijker gemaakt, maar ze hebben hem wel in de kaart gespeeld. Na de aanval van Mathieu was de wedstrijd snel verlopen en was eigenlijk alleen de strijd om de tweede plaats nog interessant. Al moet ik wel zeggen dat dit een heel zware editie van de Ronde van Vlaanderen was.”

Fabian Cancellara – foto: Cor Vos

Waar iedereen op het ogenblik vol lof spreekt over deze generatie die al heel ver voor de finish durft te koersen, was Cancellara een kampioen die ook al geregeld voor de ultieme finale in de aanval trok. “Ja, dat klopt. Voor mij is dit niks nieuws. Toen ik in de aanval trok, werd er vaak gezegd dat het onbegrijpelijk was dat ik zo vroeg de wedstrijd opende. Er zijn echter tactieken, goede benen en een bepaalde motivatie die je tot zo’n strijdwijze brengen.”

Cancellara wijst erop dat je ook naar je specialiteit als wielrenner moet kijken. Sommige renners hebben een sterke ‘punch’ in hun benen, terwijl anderen het van hun uithoudingsvermogen moeten hebben. “Als je die uithouding en het vertrouwen hebt, dan kun je al vroeg in de aanval gaan. Daarmee kun je je rivalen op het mentale vlak kraken. En vervolgens moet je het zelf als een tijdrit zien. Dan had ik natuurlijk het voordeel dat ik een tijdrijder was. Voor mij was zo’n lange aanval dus min of meer normaal.”

“Als ik nu zie dat de toppers soms al op honderd kilometer van de streep gaan, zoals Tadej Pogacar in de Strade Bianche. Dat is toch nog wat anders dan in mijn tijd. Maar als ik erop terug kijk dan heeft deze koerswijze toch grote overeenkomsten met hoe ik sommige wedstrijden aanpakte.”

Zijn ploeg Tudor Pro Cycling debuteerde afgelopen zondag in de Ronde van Vlaanderen. Het vrij nieuwe Zwitserse team is voor het tweede opeenvolgende jaar present in het peloton. Met Matteo Trentin behaalde het een 19e plek in Oudenaarde.

“Ik denk dat we met dit debuut in Vlaanderen tevreden kunnen zijn. Onze ambitie was een top-tien klassering. Anderzijds heeft de ploeg de taken goed uitgevoerd. Ze hebben gekoerst op een manier zoals ons plan was. Dat telt ook, want wij zitten als ploeg nog altijd in een groeiproces. We moeten stap voor stap zetten en dit was ook weer zo’n noodzakelijke stap. Het stemt me tevreden hoe we ons momenteel ontwikkelen.”

Voor Parijs-Roubaix kreeg de ploeg van Cancellara verrassenderwijs geen wildcard. Daarom richt de ploeg zich nu met Arvid de Kleijn op de Scheldeprijs en vervolgens wordt het vizier op de Brabantse Pijl en Amstel Gold Race gericht.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.