Fabio Jakobsen getergd na 2024: “Ik stond stil en dan halen ze je in”
Interview Het jaar 2024 is er eentje voor Fabio Jakobsen om snel te vergeten. Na zes succesjaren bij Soudal-Quick-Step kwam er afgelopen winter een overstap naar Team dsm-firmenich PostNL. Daar bleef de teller op slechts één zege staan en dat is tegen de zin van de 28-jarige Nederlander. “Als ik 24 uur per dag bezig ben met mijn sport en ik stop alles erin wat ik heb, dan wil ik er wel meer uithalen dan één overwinning. Dus ik ga voor meer. En ik denk dat dat erin zit”, vertelt de renner van nu Team Picnic PostNL aan WielerFlits.
Jakobsen stelde al eerder dat hij moest wennen aan veel zaken bij zijn nieuwe ploeg en dat hij ook te weinig wielrenner was. “Op dit jaar kijk ik een beetje neutraal terug. Het was niet dramatisch, maar zeker ook niet top. Nieuwe ploeg, ander materiaal, nieuwe mensen, nieuwe ploegmaten. Maar als ik hem lekker kort moet samenvatten: het was niet goed genoeg voor topsport. Het meest uitdagende was om in de sprints te komen met een sprint in de benen. Daar ben ik een aantal keer tegenaan gebotst. Net als de lastigere dagen in grote rondes, die kwam ik ook niet goed door. Als ik die twee zaken kan verbeteren, doe ik in 2025 weer mee voor zeges.”
Een van zijn meest opvallende uitspraken van dit jaar was in de Tour de France. Daar zei de snelle man dat hij zijn topsprint niet meer had, nadat hij vijfde werd in de rit die Mark Cavendish won. “Dat is topsport, dan heb je het over de laatste procent. Waarbij de Tour het allerhoogste niveau is. Vroeger kon ik een versnelling plaatsen in mijn sprint, al klinkt dat misschien wat raar. Dit jaar zat dat er niet in. In de laatste 100-150 meter had ik niets extra’s. Dat komt nooit door één ding of iemand anders. Het ligt aan mezelf en dat moet beter. Je moet alleen wel breder kijken. Op alle vlakken moet er een stap bij: training, samenwerking met ploegmaats, materiaal en tactiek.”
“We moeten blijven verbeteren”, doelt hij op zichzelf. “Jij weet ook dat ik altijd eerlijk antwoord in een interview, wat ik kan en mag vertellen. In die rit die je aanhaalt ben ik vijfde. Maar ik heb nooit het idee gehad dat ik kon winnen. Ik zie voor me dat het chaos is. Ik ga wel aan, maar ik ben nooit echt de snelste. Ook niet de hoogste topsnelheid. Soms kun je nog wel eens zeggen: ‘Kijk, hij kwam nog hard’. Los van de winst in de Ronde van Turkije, had ik in de Omloop van het Houtland het idee toen ik aanging: ‘oeh, hier had ik kunnen winnen’. Uiteindelijk kwam ik dan wel iets te kort. Maar dat gevoel heb ik in die Tourrit – en heel veel andere wedstrijden – geen tel gehad.”
Ploegwisseling niet meegevallen
Waar dat aan ligt, laat Jakobsen eerst nog in het midden. “Misschien dat ook het wisselen van ploeg… Ik heb het niet onderschat, maar het is ook niet meegevallen. Ik wist dat het een aanpassing zou zijn op meerdere vlakken. Daar heb ik me ook echt wel op gefocust. En ja, het is mentaal lastig aan de ene kant. Je komt uit een situatie waar je eigenlijk altijd overal meedoet voor winst. Anderzijds: je kunt ook niet dagen kwaad blijven omdat je niet wint. Je moet dat oppakken en kijken wat je kunt verbeteren. Maar het is wel gebleken dat je niet zo maar een poppetje ergens vandaan kan plukken en hetzelfde kunstje kunt laten doen in een compleet ander circus.”
Jakobsen benadrukt dat hij en zijn ploeg vooral aan elkaar moesten wennen. “Ik ga natuurlijk niet met vingers wijzen. Ik denk dat de mensen die verantwoordelijkheid moeten nemen, dat gedaan hebben. Met mezelf op de allereerste plaats. Ik had beter moeten aangeven en communiceren over wat ik er zelf van vind, denk en dacht. Aan de andere kant: als je bij een nieuwe ploeg komt, kan je ook niet meteen de wijsneus gaan uithangen en zeggen: ‘ik wil dat alles zo gaat zoals ik het wil, want ik weet hoe het moet’. Zo werkt het niet en dat wil ik ook niet. Het is altijd balanceren tussen – zoals ze hier zeggen – vertrouwen houden in het proces en omgaan met tegenslagen.”
Volgens de sprinter vergen aanpassingen aan het materiaal en een trainer tijd. “Of wennen aan een bepaalde werkstructuur. Die drie zaken kosten altijd energie. Maar misschien wel energie die niet gegaan is naar de investering om mijn draai te vinden binnen deze organisatie. Zo zie ik het nu. Het is aan mij om meer eigenaarschap te nemen over mijn individuele proces. Ik moet directer en stelliger zijn daarin. We hebben nu een jaar achter de rug en kunnen voorbeelden geven, waarmee we concrete verbeterpunten kunnen aanwijzen. Dat is veel breder dan in plaats van drie uur, vijf uur gaan trainen. Dat gaat van materiaal tot samenwerking. Er valt echt nog wel wat te halen.”
Hongerig
Wat dat betreft zou een ploeg kunnen overwegen om de bewezen voormalig trainer van een kopman over te nemen. “Ik snap dat je dat vraagt, want Vasilis Anastopoulos ging ook met Cav naar Astana Qazaqstan. Maar daar hebben we het niet over gehad. Bovendien werkt mijn oude trainer Koen Pelgrim al tien jaar bij Soudal-Quick-Step, die zie ik daar ook niet snel vertrekken. Wel heb ik voorbeelden gegeven van hoe de structuur daar altijd voor mij werkte. Soms wil je ook iets nieuws proberen en kijken of dat aanslaat. Alleen vind ik stiekem ook dat als je zelf al tien jaar op het hoogste niveau meedoet bij de U23 en de profs, dat je zelf ook wel weet wat beter moet.”
“Verbeterpunten kon ik redelijk makkelijk op mijn data zien”, gaat hij verder. “Daar waren we met onze hoofdtrainer Steve Benton ook best snel over uit. Het zijn details, maar die tellen wel in topsport. Ik moet ook zeggen dat ik hartstikke veel zin heb in het nieuwe seizoen. Ik wil de winter niet missen, maar ook de start van het nieuwe seizoen niet. Ik zit vol moraal. Mijn beste uitslagen in de Tour waren vorig jaar vijfde en zevende. Als je dat kan met het gevoel wat ik toen had, kan je in goede doen ook winnen. Zeker als je weer de winnaar van voorheen bent. Ik ben dan ook hoopvol. Het jaar 2024 was minder, ja. Je daaruit vechten is moeilijk, maar niet onmogelijk. Dat kan ik wel.”
Dat gaat wel veelal in dezelfde ploeg gebeuren, want Team PicNic PostNL voert weinig mutaties door deze winter. “Ik ben aan de ene kant wel tevreden dat veel hetzelfde blijft. Je hoeft dan niet opnieuw aan elkaar te wennen. We weten nu hoe we elkaar moeten benaderen, hoe we in de koers met elkaar willen samenwerken en met welke jongens. Nieuw is wat dat betreft niet altijd beter. Er zit vastigheid in de treinen en dat is fijn. Ik ga nooit zeggen dat meer of anders ook beter is. Dat moet je pas na twee jaar doen, als de situatie dan nog zo is. Maar ik denk dat we nu door samen te werken het meeste eruit kunnen halen. Dan is het fijn dat veel jongens hier blijven.”
2025 is het jaar van de terugkeer van de ‘oude Fabio’
De ploeg en Jakobsen hebben hun huiswerk voor deze winter in ieder geval gedaan. “Zonder te specifiek te zijn, wil ik het volgende erover kwijt: als je in het huidige wielrennen niet verbetert, dan sta je stil en halen ze je onherroepelijk in. Op het gebied van materiaal, voeding, begeleiding en training moet het altijd en overal beter. Als je dat niet doet, raak je achterop. Ik denk dat dit deels bij mij aan de hand was. En bij de ploeg misschien ook deels. Andere formaties komen voorbij. Dat zie je bij meer WorldTeams, dat er nu plots andere ploegen langszij steken. Waarom is dat? Omdat zij wél verbeteren. Formaties van vijf jaar geleden doen niet meer hetzelfde als toen.”
Volgens Jakobsen stijgt het algemene niveau in het peloton met het jaar. “Alles is steeds belangrijker. Daar moeten we met de juiste jongens, de juiste afspraken over maken. Zeker in grote wedstrijden, waar het steeds drukker is in finales. Je moet echt op elkaar ingespeeld zijn. Het is onze winst dat we dat nu een jaar hebben kunnen doen. Nu kunnen we weer fris beginnen. Dat zijn wel de hoofdlijnen voor ons geweest. Je moet gewoon mee met het peloton. Het niveau in de breedte stijgt. Dat besef is ook bij de ploeg nu wel ingedaald. Maar vergeet niet: we hadden vorig jaar het meeste aantal zeges in één jaar sinds 2014. We hebben de moraal te pakken. Maar het moet en kan beter. Keep Challenging dus, maar dan in het Nederlands”, lacht de sprinter.
De missie voor 2025 is daarom duidelijk voor Jakobsen: de ‘oude Fabio’ terugvinden. “Zo zit ik nu wel op de fiets. Als ik 24 uur per dag ermee bezig ben en ik stop alles erin wat ik heb, dan wil ik er wel meer uithalen dan één zege. Dus ik ga voor meer. De ploeg wil dat ook, ik wil dat. De oude Fabio – de winnaar – is wel de juiste omschrijving. Ik wil gewoon meer winnen, het liefst zoveel mogelijk. De meeste winst is voor mij te halen in december, januari en februari en deels in het programma. Over dat laatste overleggen we nog. Wat mijn wensen voor kerst zijn? Een winter met een 100% score, dat ik geen training mag missen. Maar daarvoor moet ik bij de Heer boven zijn.”
Jaar | Team |
---|---|
2026 | Team Picnic - PostNL |
2025 | Team Picnic - PostNL |
2024 | Team DSM-Firmenich - PostNL |
2023 | Soudal - Quick Step |
2022 | Quick Step - Alpha Vinyl |
2021 | Deceuninck - Quick Step |
2020 | Deceuninck - Quick Step |
2019 | Deceuninck - Quick Step |
2018 | Quick Step Floors |
2017 | Seg Racing Academy |
2016 | SEG Racing Academy |
2015 | SEG Racing |
Om te reageren moet je ingelogd zijn.