Fabio Van den Bossche grijpt naast medaille in puntenkoers op WK baan
foto: Cor Vos
vrijdag 18 oktober 2024 om 19:22

Fabio Van den Bossche grijpt naast medaille in puntenkoers op WK baan

Sebastian Mora heeft het goud gewonnen in de puntenkoers op het WK baanwielrennen. De Spaanse ervaren renner versloeg thuisrijder Niklas Larsen en Nederlander Philip Heijnen. Heijnen, die een zeer goede dag had, had lange tijd zelfs zicht op goud. De Belg Fabio Van den Bossche greep naast een medaille.

Heijnen begon in ieder geval zeer goed aan de puntenkoers. De Nederlander nam meteen de volle buit bij de eerste tussensprint. Hij stond daardoor een tijdje aan kop van het WK-onderdeel. Die leiding moest hij afgeven aan de Amerikaan Peter Moore, die een ronde nam. Dat was echter meteen weer het signaal voor Heijnen om de lont in het kruitvak te steken. Heijnen ging voor een ronde, maar heel wat favorieten zagen het gevaar en neutraliseerden de aanval.

Heijnen heeft enorm goede benen
Thuisrijder Niklas Larsen schoot wel raak. De Deen trok door na een gewonnen tussensprint en ging ogenschijnlijk makkelijk rond. Larsen, een van de topfavorieten op voorhand, werd zo de nieuwe leider. Zijn tegenstanders zagen het gevaar, waarna een zestal rondging. Daarbij ook Heijnen en Van den Bossche. Larsen had echter bijzonder goede benen, hij ging meteen voor een tweede keer rond. Ook de Japanner Yoko Kojima en de Amerikaan Moore deden dat.

Heijnen en Van den Bossche in beeld – foto: Cor Vos

Halfweg koers kregen we dus drie renners met twee winstrondes, met daarna Heijnen. Van den Bossche stond na 75 rondjes op plaats negen. Heijnen was niet te stoppen, want op 65 ronden van het einde nam Heijnen – samen met Sebastián Mora – een nieuwe ronde. De 24-jarige renner, die in het gewone leven uitkomt voor Parkhotel Valkenburg, werd daardoor weer leider van de puntenkoers.

Spannend slot
Daarna was het even wachten op een nieuwe aanvalspoging. Die kwam er uiteindelijk weer van Larsen, die samen met Van den Bossche doortrok. De twee namen in no-time een ronde, waarna Larsen leider werd en Van den Bossche weer zicht kreeg op de medailles. Heijnen moest dus in de absolute finale nog enkele punten zien te sprokkelen, dan was het goud nog mogelijk. Het werden zo bijzonder spannende laatste ronden.

Het leek dus een duel te worden tussen Larsen en Heijnen, maar niets was minder waar. De sluwe Mora gebruikte al zijn ervaring om in de slotronden nog weg te snellen. De Spanjaard, die goed had ingedeeld, won op die manier uiteindelijk de tussensprint. Dat was genoeg om met één punt verschil het goud te pakken. Het zilver ging zo in extremis nog naar Larsen, Heijnen werd knap derde. Van den Bossche greep naast een medaille.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.