Fariba Hashimi zorgt voor wielersprookje in Tour de l’Ardèche
foto: screenshot organisatie
zaterdag 7 september 2024 om 19:29

Fariba Hashimi zorgt voor wielersprookje in Tour de l’Ardèche

Fariba Hashimi heeft zaterdag (wieler)geschiedenis geschreven in de Tour de l’Ardèche. De 21-jarige renster bleek namelijk de sterkste in de koninginnenrit naar Mont Lozère. Ze is daarmee de eerste Afghaanse vrouw die een UCI-overwinning weet te boeken.

Thalita de Jong begon in de beste uitgangspositie aan het slotweekend van de Tour Cycliste Féminin International de l’Ardèche, maar zegezeker was ze allerminst. De voorlaatste etappe verdiende namelijk wel het predicaat ‘koninginnenrit’, met onderweg twee beklimmingen van tweede categorie en een finish op een klim van eerste categorie. Op de flanken van Mont Lozère (4,8 km aan 6,5%) kon er nog veel gebeuren in de strijd om de eindoverwinning.

Het werd een rit om nooit te vergeten, met dank aan Fariba Hashimi. De 21-jarige renster kwam op de Mont Lozère namelijk als eerste aan en werd zo de allereerste Afghaanse vrouw die een UCI-overwinning kon behalen. Ze bleef de Poolse Dominika Włodarczyk van UAE Team ADQ met vier seconden voor. Thalita de Jong kwam op een halve minuut als derde binnen en gaat – met één etappe voor de boeg – nog altijd aan de leiding in het algemeen klassement.

Turbulent levensverhaal

Maar het wielerverhaal van de dag werd toch geschreven door Fariba Hashimi. Fariba en haar oudere zus Yulduz raakten in hun late tienerjaren in de ban van de fiets. Ze bleken al snel bijzonder talentvol, maar in het uiterst conservatieve Afghanistan – waar de extreem conservatieve Islamitische beweging Taliban aan de macht is – is het voor vrouwen verboden om aan sport te doen.

De zusjes Hashimi moesten niet alleen vrezen voor het Talibanregime. Zelfs voor hun eigen familie moesten de zussen aanvankelijk verbergen dat ze koersten. Drie jaar geleden, in 2021, leek er een einde te komen aan hun wielercarrière. Nadat de Taliban opnieuw de macht had gegrepen in Afghanistan, werden vrouwenrechten nog verder ingeperkt en was sporten uit den boze.

Maar de zussen Hashimi gaven hun wielerdroom niet zomaar op en dus namen ze een drastische beslissing: ze ontvluchtten hun vaderland. Met de hulp van contacten uit de wielerwereld belandden ze als vluchtelingen in Italië. Het bleek het begin van een zeer rijke en succesvolle wielerreis. Vorige maand volgde de ultieme beloning: ze mochten dankzij een speciale regeling van het IOC deelnemen aan de Olympische Spelen van Parijs.

“Daar hadden we altijd van gedroomd”, vertelde Yulduz onlangs in een interview met de BBC. “Ondanks alles wat van ons is afgenomen, laten we zien dat we succesvol kunnen zijn. We vertegenwoordigen twintig miljoen Afghaanse vrouwen.” En nu, enkele weken na de olympische deelname, is de eerste zege van een Afghaanse vrouw een feit. Een UCI-zege, nota bene. Fariba Hashimi is de naam.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.