Fausto Masnada vindt onderdak na noodgedwongen vertrek bij Soudal Quick-Step
foto: Cor Vos
maandag 28 oktober 2024 om 11:08

Fausto Masnada vindt onderdak na noodgedwongen vertrek bij Soudal Quick-Step

Fausto Masnada heeft een nieuwe ploeg. De 30-jarige Italiaan mocht niet langer blijven bij Soudal Quick-Step, maar is nu opgepikt door Astana Qazaqstan. Hij heeft een eenjarig contract getekend.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Masnada reed vanaf augustus 2020 voor Soudal Quick-Step. In zijn eerste anderhalve seizoen in Belgische loondienst was hij zeer succesvol. De klimmer was belangrijk in dienst van de ploeg, maar koerste zelf ook naar mooie resultaten. Zo werd hij in 2020 negende in de ‘corona-editie’ van de Giro d’Italia en was hij een jaar later onder meer derde in de Ronde van Romandië en tweede in de Ronde van Lombardije.

Daarna kreeg Masnada af te rekenen met de nodige fysieke malheur. Zo was hij in 2022 maanden uit de roulatie wegens de Ziekte van Pfeiffer. En vervolgens sukkelde hij lange tijd met zitvlakproblemen. Hierdoor wist de klimmer niet meer zijn gebruikelijke niveau te halen en zakte hij weg in de pikorde.

Kritische Patrick Lefevere 
Patrick Lefevere liet in augustus dit jaar al weten dat Masnada op zoek mocht naar een nieuwe ploeg. De manager van Soudal Quick-Step zei in gesprek met Het Nieuwsblad dat het team ‘heel weinig plezier’ heeft beleefd aan Masnada. “Dat had veel te maken met blessures, maar ook met zijn eigengereide koersgedrag”, aldus Lefevere. “In Lombardije 2021 was hij echt goed, maar negeerde hij de consignes van Davide Bramati door wel vol mee te rijden met Tadej Pogacar.”

Reset
Volgens eerdere geruchten was Masnada dicht bij een overstap naar Q36.5, maar het is nu toch Astana Qazaqstan geworden. “Als iemand me enkele weken geleden verteld had dat ik me aan zou sluiten bij Astana volgend jaar, had ik dat waarschijnlijk niet geloofd”, zegt de Italiaan op de site van zijn nieuwe werkgever. “Ik kijk erg uit naar deze kans en ben blij dat ik onderdeel uit ga maken van zo’n gerespecteerd team.”

“Na twee moeilijke seizoenen is dit de perfecte kans voor mij om te resetten en te gaan voor nieuwe doelen. Het project dat het team opbouwt voor 2025 is er inspirerend en ik kan niet wachten om bij te dragen aan het succes. Ik ben dankbaar voor de managers en iedereen die betrokken was bij de totstandkoming van dit contract. En voor het vertrouwen dat zij in mij stellen. Ik kan niet wachten om mijn nieuwe shirt te dragen en het team te vertegenwoordigen.”

Vinokourov: “Geloof dat hij terug kan keren op het hoogste niveau”
Alexandre Vinokourov, de teammanager bij Astana Qazaqstsan, is blij om Masnada te mogen verwelkomen. “Fausto is een ervaren renner die geweldige resultaten heeft behaald in rittenkoers, bergritten en eendaagse klassiekers”, zegt hij. “ik heb er vertrouwen in dat zijn potentieel nog niet volledig uitgeput is. Hij kwam de voorbije seizoen voor wat uitdagingen te staan, maar ik geloof dat hij in ons team in staat zal zijn om zijn volledige potentieel te benutten en terug te keren op het hoogste niveau.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.