Felix Engelhardt wint zware slotrit Ronde van Slowakije, leider Schmid slaat aanvallen Alaphilippe succesvol af
foto: Cor Vos
zondag 30 juni 2024 om 14:45

Felix Engelhardt wint zware slotrit Ronde van Slowakije, leider Schmid slaat aanvallen Alaphilippe succesvol af

Mauro Schmid is eindwinnaar geworden van de Ronde van Slowakije. Julian Alaphilippe probeerde hem in de slotrit nog van de toon te stoten, maar de Zwitser hield sterk stand. De ritzege ging naar Schmids ploeggenoot Felix Engelhardt.

De organisatie van de Ronde van Slowakije had de zwaarste etappe voor  het laatst bewaard. In de 145 kilometer lange vijfde rit moest de klim naar Štrbské Pleso (7,8 km aan 4,7%) drie keer beklommen worden. De eindstreep was ook getrokken op deze helling. Mauro Schmid stond na vier dagen aan de leiding, maar zijn voorsprong op Julian Alaphillipe bedroeg slechts twee seconden.

Schmid pakt boni’s
Vroeg in de rit liep Schmid drie seconden uit op zijn naaste belager, door bij een tussensprint de volle buit te pakken. Niet veel later ontstond de vlucht van de dag. Erik Fetter (Polti Kometa) koos het ruime sop en kreeg nadien gezelschap van Xabier Azparren Irurzun (Q36.5). Het duo reed een voorsprong van ruim twee minuten bijeen, maar op de eerste beklimming van de Štrbské Pleso vatte het peloton hen al in de kraag. Het spel kon opnieuw beginnen.

Op de tweede keer Štrbské Pleso besloot het Jayco AlUla van Schmid niet alleen te controleren, maar zelf de aanval te kiezen. Callum Scotson opende het bal en reed in zijn eentje weg. Zijn vluchtpoging was echter van korte duur. Vervolgens trokken Thomas Champion (Cofidis), Daniel Turek (ATT Investments) en Joseph Rosskopf (Q36.5) ten strijde in aanloop naar de laatste beklimmingen, maar ook zij hielden niet stand. Soudal Quick-Step zorgde ervoor dat alles weer bij elkaar kwam.

Alaphilippe probeert het
Alaphilippe had duidelijk plannen. De Fransman viel halverwege de klim inderdaad aan, maar Schmid kwam voorlopig nog niet in de problemen. Ook een tweede en derde poging van Alaphilippe hadden niet het gewenste effect. We gingen met een klein groepje de ultieme finale in. Daar was het Felix Engelhardt, een ploeggenoot van Schmid, die een gaatje wist te slaan. De Duitser zou naar de zege soleren.

Achter Engelhardt maakte Schmid het feestje voor Jayco AlUla compleet. Hij bleef Alaphilippe voor en verzekerde zich zo ook van de eindzege.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.