Fem van Empels zoektocht naar topvorm: strategie of strubbelingen?
foto: Cor Vos
maandag 28 oktober 2024 om 11:25

Fem van Empels zoektocht naar topvorm: strategie of strubbelingen?

Interview 21 crossen, 19 overwinningen. Dat was het veldritseizoen van Fem van Empel vorig jaar. Nu zit ze aan één overwinning in vier crossen. Moet ze er gewoon nog wat inkomen? Of is er meer aan de hand? “We wisten dat vorig jaar evenaren heel moeilijk zou zijn”, vertelt het kamp Van Empel in gesprek met WielerFlits.

Van Empel begon haar seizoen in Beringen. Daar won ze meteen, al viel Ceylin del Carmen Alvarado weg door materiaalpech. Na afloop zei Van Empel zelfs dat Alvarado die dag betere benen had. Dat bleek in de cross daarna ook, want Alvarado kon Van Empel kloppen in Ruddervoorde. In Woerden en Overijse moest de wereldkampioene dan weer haar meerdere erkennen in Lucinda Brand.

Een heel ander beeld dan vorig seizoen dus. Toen domineerde Van Empel en reed ze alles en iedereen naar huis, vaak met meer dan een minuut voorsprong. “Haar niveau is wel degelijk goed op dit moment”, vertelt ploegleider Jan Boven. “Natuurlijk mogen de mensen vergelijken met vorig jaar, maar dat was iets buitengewoons. We wisten dat het erg moeilijk ging zijn om dat te kunnen evenaren.”

‘Vindt u dat ik verloren heb?’
Toch worden er veel vragen gesteld aan Van Empel over haar huidige vorm. Zoveel vragen, dat er soms zelfs wat irritatie komt. “Vindt u dat ik verloren heb?”, kaatste de Nederlandse terug op een journalist na haar tweede plaats in Overijse. “Het is helemaal niet erg dat ik een wedstrijd verlies. Ik heb vier koersen gereden en ik stond altijd op het podium. Ik weet wat ik aan het doen ben en heb vrede met dit resultaat.”

Van Empel met Brand op het podium in Overijse – foto: Cor Vos

Dat Van Empel nu net wat minder is dan vorig seizoen is dus ingecalculeerd, aldus haar entourage. “We hebben een andere planning gemaakt dan vorig jaar. We hebben ook geleerd van vorig jaar. We trainen nu iets meer omvang. We denken meer op lange termijn en zijn minder bezig met de huidige crossen. Of we dan al bezig zijn met de campagne op de weg? Zeker, dat is een van de redenen waarom we dit doen”, zegt Boven.

Boven: “Verliezen is nooit leuk als je een winnaar bent”
Van Empel sluit zich daarbij aan. “Ik heb een ander wegseizoen gereden dit jaar. Mijn zomer was druk met bijvoorbeeld de Tour de France Femmes. Dat heeft natuurlijk een impact op mijn crossseizoen. Dan kan ik gewoon niet verwachten dat ik dezelfde resultaten heb als vorig jaar. Dit is ingecalculeerd. Ik moest keuzes maken met het oog op de toekomst.”

“En de duels die er nu zijn in het veld, met veel andere winnaars, zijn trouwens goed voor de sport. Het maakt mij beter en tilt de sport zelf ook naar een hoger niveau”, is Van Empel van mening. Dat Van Empel in Overijse niet kon winnen, zal toch iets meer pikken dan de ereplaatsen in Woerden en Ruddervoorde. “Want dit was wel een doel”, geeft Boven aan. “Vanaf Overijse tot de Koppenberg is een belangrijke periode. De Koppenberg en het EK zijn onze eerste echte grote doelen. Haar ereplaatsen van de laatste crossen zal Fem wel kunnen aanvaarden.”

Van Empel is al bezig met 2025 – foto: Cor Vos

“Ze weet wat het grote doel is, dan is dat minder moeilijk. Maar verliezen is natuurlijk nooit zo leuk als je een winnaar bent.” Na het EK zal Van Empel weer wat meer focussen op trainingsarbeid, om dan richting de eerste manche van de Wereldbeker weer top te zijn. “Dan zullen we een groot blok draaien. Dan volgt een heel lange periode tot aan het WK waarin we goed moeten zijn”, sluit Boven af.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.