Fiets aan de wilgen 2014: Kenny van Hummel
vrijdag 28 november 2014 om 09:02

Fiets aan de wilgen 2014: Kenny van Hummel

Er is een tijd van komen, maar ook van gaan. Dit jaar zijn een hoop renners gestopt met koersen. WielerFlits bundelt in de serie ‘Fiets aan de wilgen’ de renners voor wie 2014 hun laatste seizoen in het profpeloton was. Vandaag een terugblik op de wielerloopbaan van Kenny van Hummel.

Op zijn zesde begon hij met koersen. Van Hummel zag zijn neef Leo Peelen zilver winnen op de Olympische Spelen in Seoul en dacht: dat wil ik ook. Hij schreef zich vervolgens in bij wielervereniging De Adelaar in Apeldoorn. Al snel bleek hij over talent te beschikken. Het winnen van een olympische medaille zat er niet in, maar Kamikaze Kenny kende allerminst een kleurloze carrière.

De geboren Arnhemmer ging in 1999 aan de slag bij de opleidingsploeg van Rabobank. Hij zou vijf jaar voor deze formatie rijden, zowel op de weg als in het veld. Van Hummel kwam vervolgens via een omweg bij een profploeg terecht. Eerst reed hij nog twee jaar voor Van Hemert – Eurogifts, een continentaal team uit eigen land. In deze periode werd de sprinter Nederlands kampioen op de weg bij de elite zonder contract. Daarna kreeg hij een kans bij Skil-Shimano.

Van Hummel behaalde in zijn eerste jaar als prof vele ereplaatsen, maar winnen deed hij pas in 2007 voor het eerst. In de Ronde van Noord-Holland versloeg hij Bobbie Traksel en Wim Stroetinga in de sprint. Van Hummel had de stijgende lijn duidelijk te pakken. Zijn uitslagen werden beter en beter. Hij behaalde ereplaatsen in steeds grotere koersen. In de Eneco Tour van 2008 eindigde hij bijvoorbeeld driemaal bij de beste vier. Maar hij bleef moeite hebben met winnen. Dat veranderde in 2009. Vanaf dat seizoen stond de sprinter garant voor een aantal zeges per jaar.

kenny van hummel

In 2009 waren het er vijf. Allemaal in de maand mei. De zegereeks begon in de Vierdaagse van Duinkerke. De overige vier overwinningen behaalde hij in eigen land. Een maand later werd Van Hummel zelfs bijna Nederlands kampioen. Na een vlucht van 180 kilometer eindigde hij echter als tweede in Landgraaf. Koos Moerenhout was in de finale weggesprongen en greep de titel. “In de laatste ronde dacht ik dat ik kampioen ging worden, maar toen kwam Koos ineens terug”, stelde Van Hummel destijds tegenover De Gelderlander. “Toen hij aanviel, moest ik gokken.” De sprinter was na afloop in tranen, maar deze werden – in de wetenschap dat hij spoedig zijn Tourdebuut zou maken – snel gedroogd.

“Sorry voor de taal die ik er af en toe uitgooi”, pufte Van Hummel drie weken later op Verbier. “Maar ik zit echt helemaal kapot.” Wéér kwam hij als laatste binnen. En wéér zorgde dit voor een klassiek interview. In korte tijd groeide hij uit tot een cultheld. In elke bergetappe was de sprinter in gevecht met de tijdslimiet. De Franse krant L’Équipe noemde hem zelfs de slechtste klimmer in de Tourgeschiedenis. Maar “op karakter” – zoals hij op zijn eigen karakteristieke wijze wist te zeggen – kwam hij toch steeds op tijd binnen. Een val in de zeventiende etappe gooide echter roet in het eten. Hij liep een diepe snijwonde op en moest daardoor het strijdtoneel verlaten. Een illusie armer, maar een ervaring rijker.

Van Hummel zou tot en met 2011 bij Skil-Shimano rijden. Hij bleef in deze periode zijn overwinningen meepakken. Steeds bleek de sprinter in mei op zijn best. In deze maand won hij onder meer ritten in de Rondes van Picardië (2010), België (2010) en Turkije (2011). Vooral laatstgenoemde mag indrukwekkend worden genoemd. In de etappe naar Alanya versloeg hij niemand minder dan André Greipel. Ook later dat seizoen – in de Memorial Rik Van Steenbergen – klopte hij de Duitser. Een bewijs van zijn stijgende lijn. Dit werd beloond met een transfer naar een WorldTour-ploeg: Vacansoleil-DCM.

Kenny van Hummel

Van Hummel was toe aan een nieuwe omgeving. “Je merkt dat je in een bepaalde sleur komt en dat alles routine gaat worden. Dat had ik ook”, stelde hij destijds tegenover WielerFlits. “Na zes jaar had ik eigenlijk alles al gezien. Het werd routine en ik zocht naar iets nieuws.” Bij de formatie van Daan Luijkx kreeg de sprinter een herkansing in de Tour de France. Hij toonde bergop zichtbaar progressie, maar moest opnieuw vroegtijdig afhaken. In de vijftiende etappe zorgden maagproblemen voor zijn opgave. Eénmaal behaalde de sprinter een mooie ereplaats. In de zesde etappe naar Metz werd hij vierde achter Peter Sagan, André Greipel en Matthew Goss. Na twee jaar kwam er een einde aan zijn tijd bij Vacansoleil-DCM. De ploeg stopte ermee, waardoor Van Hummel opzoek moest naar een andere werkgever.

Die leek hij te hebben gevonden in Formule 1-coureur Fernando Alonso, maar de transfer ging – ondanks een mondeling akkoord – niet door. Het zag er vervolgens slecht uit voor Van Hummel. In november was hij nog steeds op zoek. “Ik was me al aan het oriënteren op een studie”, vertelde hij in een Weekendinterview. “Ik besloot een opleiding aan de Johan Cruijff University te gaan volgen, waarna ik op vakantie ben gegaan. Halverwege de vakantie kreeg ik van mijn management een telefoontje of ik misschien geïnteresseerd was om bij een Italiaanse ploeg te gaan koersen.” Drie dagen later tekende Van Hummel bij Androni Giocattoli – Venezuela.

Bij de ploeg van Gianni Savio behaalde hij drie zeges: in Langkawi, Venezuela en Azerbeidzjan. Hij kreeg echter geen contractverlenging. Van Hummel besloot vervolgens te stoppen. “Ik voel me goed bij deze beslissing”, stelt hij tegenover Omroep Gelderland. “Ik was hier eigenlijk om een basis te leggen voor een nieuw seizoen. Ik blijf fietsen, maar nu om flink af te trainen. En hardlopen. Maar ik ga zeker geen marathons lopen. Misschien ga ik wel voetballen. En verder? Ik wil wel proberen om iets in het bedrijfsleven te gaan doen. Ik heb al contact met de Johan Cruijff academie.”

Kenny van Hummel

Naam: Kenny van Hummel
Geboortedatum: 30 september 1982 (32)
Geboorteplaats: Arnhem
Nationaliteit: flag-nl Nederlands
Website: http://kennyvanhummel.com/
Twitter: @kennyvanhummel

Ploegen:
2004: flag-nl Van Hemert – Eurogifts
2005: flag-nl Eurogifts.com
2006: flag-nl Skil – Shimano
2007: flag-nl Skil – Shimano
2008: flag-nl Skil – Shimano
2009: flag-nl Skil – Shimano
2010: flag-nl Skil – Shimano
2011: flag-nl Skil – Shimano
2012: flag-nl Vacansoleil-DCM
2013: flag-nl Vacansoleil-DCM
2014: flag-it Androni Giocattoli – Venezuela

Aantal profzeges: 23

Belangrijkste overwinningen:
flag-fr Eerste etappe Vierdaagse van Duinkerke (2009)
flag-nl Dutch Food Valley Classic (2009)
flag-be Tweede etappe Ronde van België (2010)
flag-nl Ronde van Drenthe (2011)
flag-tr Achtste etappe Ronde van Turkije (2011)
flag-no Eerste etappe Arctic Race of Norway (2013)

Grote rondes: 2
flag-fr Tour de France (2009 en 2012)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.