Fiets aan de wilgen 2014: Olivier Kaisen en Nico Sijmens
Er is een tijd van komen, maar ook van gaan. Dit jaar zijn een hoop renners gestopt met koersen. WielerFlits bundelt in de serie ‘Fiets aan de wilgen’ de renners voor wie 2014 hun laatste seizoen in het profpeloton was. Vandaag een terugblik op de carrières van Olivier Kaisen en Nico Sijmens.
Olivier Kaisen
Aan de wielercarrière van Olivier Kaisen kwam veel te vroeg een einde, maar ook beginnen met koersen deed hij al op jonge leeftijd. Zijn eerste wapenfeit als renner kwam er in 2001. De Belg kroonde zich tot Belgisch tijdritkampioen bij de junioren, de categorie voor renners onder 17 jaar. Een jaar later probeerde hij bij de beloften (U23) hetzelfde te doen, maar Gert Steegmans en Sebastien Rosseler bleken net een maat te groot. Desondanks had Kaisen, vooral als tijdrijder, indruk gemaakt. Dat zag ook Patrick Lefevere, die hem in 2003 een contract bij de opleidingsploeg van het huidige Omega Pharma-Quick Step, Quick Step-Davitamon, aanbood.
Dat liet Kaisen zich geen tweemaal zeggen. De jongeling hapte toe, en bedankte het management zes maanden later met een nieuwe Belgische tijdrittitel. Ditmaal bij de beloften, waar hij Jurgen Van den Broeck naar de dichtste ereplaats verwees. In 2004 brak Kaisen vervolgens internationaal door. In het Franse Les Herbiers, schreef hij de Chrono des Nations voor renners onder 23 jaar op zijn naam. Dat was voldoende om een contract bij het Franse continentale team R.A.G.T. Semences te versieren.
Bij die ploeg bleven de tijdritprestaties wel uit, maar dat zette de jonge Kaisen dan recht door een tweede plek in de openingsetappe en het eindklassement van de Tour de Wallonie (2.1) op te eisen, telkens na de onbekende Italiaan Luca Celi. De ploegleiding van ProTour-ploeg Davitamon-Lotto was meteen verkocht. Begin 2006 maakte de Namenaar de overstap naar het Belgisch team, waar hij tot op het einde van zijn carrière actief zou blijven. In zijn eerste jaar bij de Lotto-ploeg duurde het wel even vooraleer Kaisen zijn draai vond. Pas na afloop van zijn eerste Vuelta a Espana maakte hij weer indruk: Kaisen werd derde in het Circuit Franco-Belge, de huidige Eurométropole Tour.
In de daaropvolgende jaren ontpopte hij zich vooral als meesterknecht in dienst van verscheidene kopmannen. Desondanks boekte hij in zijn negenjarige periode bij de Lotto-ploeg, waarin het team ook de namen Predictor-Lotto, Silence-Lotto, Omega Pharma-Lotto en Lotto Belisol droeg, nog twee knappe overwinningen. De eerste van die twee zeges kwam in 2007. In het Gelderlandse Oosterbeek werd toen de tweede en tevens laatste editie van de GP Gerrie Knetemann verreden. Kaisen muisde er vroeg in de race vanonder, waarna de rest hem pas aan de streep terugzag. Kenny van Hummel won de pelotonspurt in de achtergrond.
Op overwinning twee was het wachten tot de Ronde van Turkije van 2009. Daar koos de Waal in rit vier samen met de Italianen Fantini, Caccia en Savini, en de Kroaat Miholjevic het hazenpad. Snel was duidelijk dat deze vlucht zou standhouden, maar de kans leek bijzonder klein dat de ervaringloze Kaisen de beste van het vijftal zou zijn. Kaisen schakelde dan maar de hulp in van ploegleider Marc Wauters, die hem aanraadde het tempo zelf hoog te houden, zodat hij de sprint niet vanuit stilstand zou moeten beginnen. “Want dat herleidt mijn kansen zo goed als tot nul”, vertelde Kaisen toen. Zo geschiedde. De Belg deed wat Wauters hem opdroeg, en klopte de rest in de sprint. Hij pakte er zijn tweede, maar ook meteen zijn laatste profzege.
Want Kaisen koos in de slotjaren van zijn carrière nog wel voor de aanval, maar nooit met succes. Wél zette hij in 2011 op WorldTour-niveau nog een knappe prestatie neer: de Lotto-renner werd na een ijzersterke proloog vijfde in het eindklassement van de Ronde van Peking. Meteen de laatste grote prestatie van Kaisen zelf, die vanaf dan een vaste waarde werd in dienst van André Greipel. Op die manier groeide hij uit tot een van de meest gewaardeerde renners binnen zijn ploeg, maar ook in het hele profpeloton.
Zijn afscheid van de wielersport werd er echter één in mineur. Half november werd bij een routineonderzoek toevallig een hartritmestoornis vastgesteld. Dat leek Kaisen eerst niet te beletten om door te gaan met wielrennen, maar toch begon de Belg begin januari met een bang hartje aan zijn eerste koers van het seizoen: de Tour Down Under. Daar kwam hij geen poot vooruit, en moest hij in de vierde rit opgeven. De resultaten lieten er hierna geen twijfel meer over bestaan: verder koersen was geen optie, waardoor Kaisen al op 30-jarige leeftijd met wielrennen moest stoppen.
Naam: Olivier Kaisen
Geboortedatum: 30 april 1983 (31)
Geboorteplaats: Namen, België
Nationaliteit: Belg
Twitter: @olivierkaisen
Ploegen:
2005: R.A.G.T. Semences
2006: Davitamon-Lotto
2007: Predictor-Lotto
2008: Silence-Lotto
2009: Silence-Lotto
2010: Omega Pharma-Lotto
2011: Omega Pharma-Lotto
2012: Lotto Belisol
2013: Lotto Belisol
2014: Lotto Belisol
Belangrijke overwinningen
GP Gerrie Knetemann (2007)
Eén etappe Ronde van Turkije (2009)
Grote rondes: 10
Giro d’Italia (2009-2012)
Tour de France (-)
Vuelta a España (2006, 2008-2012)
Nico Sijmens
Nico Sijmens was in de beginjaren van zijn wegcarrière een veelwinnaar, maar wat weinigen weten, is dat hij zijn loopbaan in het veld begon. Hij deed dat verdienstelijk, want in 1997 kroonde hij zich tot provinciaal kampioen bij de junioren. Toch dacht Sijmens toen al meer aanleg voor het wegwielrennen te hebben. Dat onderstreepte de Brabander in de daar op volgende jaren met tweede plaatsen in de beloftenraces Hasselt-Spa-Hasselt, de Ronde van Vlaams-Brabant, het Circuit de Wallonie en de GP Tell. In die laatste rittenkoers won hij wel de eerste etappe, nota bene voor Fabian Cancellara.
Vlaanderen T-Interim, het huidige Topsport Vlaanderen, had wel oren naar het talent Nico Sijmens. Sijmens twijfelde niet, en hij verzekerde zich van een driejarig verblijf bij de Belgische ploeg. Daarin hoopte hij rustig te kunnen uitgroeien tot een Belgische subtopper. En dat deed Sijmens ook. Al in zijn eerste jaar bij Vlaanderen won hij zowel de derde als de vierde etappe in de GP van de Somme. Toen hij in 2003 ook ritten in de Ronde van Oostenrijk, het Circuito Montañes en de Tour of China naar zijn hand zette, leek niets hem een transfer naar een groter team in de weg te kunnen staan.
En zo geschiedde. Sijmens zette de stap naar Landbouwkrediet, waar hij de kans zou krijgen om zijn eerste grote rondes te rijden. Zijn eerste ronde werd uiteindelijk de Giro d’Italia van 2004, in dienst van Yaroslav Popovych. Wél mocht Sijmens voor eigen rekening rijden in het voorjaar. Dat deed hij met succes: een derde plaats in de Brabantse Pijl en een zege in de GP Samyn waren het gevolg. Winnen bleef hij ook in 2005 (Hel van het Mergelland en Regio Tour International) doen, maar zijn meest opvallende prestatie kwam er misschien wel op het Belgisch kampioenschap. Achter het tweetal Serge Baguet-Kevin Van Impe won hij de sprint voor plek drie. Dichter bij de driekleur zou Sijmens nooit meer komen.
Als vrijbuiter bleef de in Tienen woonachtige renner ook in 2006 en 2007 enkele kleinere zeges pakken, maar toen hij in 2008 droog bleef staan, besloot Sijmens om andere oorden op te zoeken. Dat deed hij bij het Franse Cofidis, waar hij vanaf 2010 jaar na jaar de kans kreeg om zich te bewijzen in de Vuelta a Espana. Op die manier hielp hij David Moncoutié verscheidene keren aan de bergtrui, maar zijn grootste eigen succes boekte hij in 2010. In etappe 15 was Sijmens, samen met onder meer Carlos Barredo, Greg Van Avermaet maar ook Olivier Kaisen, in de aanval gegaan richting Lagos de Covadonga. Barredo won in eigen land, Sijmens werd tweede op één minuut. Later bleek echter dat Barredo deze prestatie had geleverd onder invloed van verboden middelen, waardoor deze zege alsnog bij Sijmens terecht kwam.
Na vijf jaar Cofidis, waarin hij in de Franse rittenkoersen Boucles de la Mayenne (2012) en de Rhône Alpes Isère Tour (2013) telkens één etappe won, maakte Sijmens de laatste transfer in zijn carrière: hij tekende voor één jaar bij Wanty-Groupe Gobert. Maar eind april van dit jaar stak bij Sijmens naar eigen zeggen het gevoel de kop op om te stoppen met koersen. Dat deed hij uiteindelijk in de 1.12-koers in zijn woonplaats Tienen, waar Sijmens als 45e de finish bereikte.
Naam: Nico Sijmens
Geboortedatum: 1 april 1978 (36)
Geboorteplaats: Diest, België
Nationaliteit: Belg
Twitter: @SijmensNico
Ploegen:
2001: Vlaanderen T-Interim
2002: Vlaanderen T-Interim
2003: Vlaanderen T-Interim
2004: Landbouwkrediet-Colnago
2005: Landbouwkrediet-Colnago
2006: Landbouwkrediet-Colnago
2007: Landbouwkrediet-Tönissteiner
2008: Landbouwkrediet-Tönissteiner
2009: Cofidis Solutions Crédits
2010: Cofidis Solutions Crédits
2011: Cofidis Solutions Crédits
2012: Cofidis Solutions Crédits
2013: Cofidis Solutions Crédits
2014: Wanty-Groupe Gobert
Belangrijke overwinningen
Eén etappe Vuelta a España (2010)
Twee etappes Ronde van Oostenrijk (2003)
Grand Prix Pino Cerami (2004)
Hel van het Mergelland (2005, 2007)
Eén etappe Tour de Wallonie (2006)
Grote rondes: 6
Giro d’Italia (2004, 2010)
Tour de France (-)
Vuelta a España (2010-2013)
Lees ook:
Overzicht: Fiets aan de wilgen 2014
Om te reageren moet je ingelogd zijn.