Fiets aan de wilgen 2015: Anthony Geslin en Jimmy Engoulvent
donderdag 5 november 2015 om 09:00

Fiets aan de wilgen 2015: Anthony Geslin en Jimmy Engoulvent

Voor het vierde jaar op rij kijkt WielerFlits terug op de carrières van coureurs die tijdens of na afloop van dit seizoen hun koersfiets aan de spreekwoordelijke wilgen hangen. Vandaag twee renners die hun carrière beiden zijn begonnen bij Bonjour, de voorloper van het huidige Europcar: Anthony Geslin en Jimmy Engoulvent.

Anthony Geslin
Als tweevoudig Frans kampioen tijdrijden bij de junioren, mag Geslin (nu 35) aan het einde van het wielerseizoen 2000 stagelopen bij Bonjour-Toupargel. Dat dankt hij vooral aan een tweede plek – achter de Belg Johan Coenen – in La Côte Picarde, een vlakke Franse eendagskoers uit de UCI Nations Cup U23. De uit Alençon afkomstige Geslin weet zijn stagecontract echter niet om te zetten in een vaste verbintenis. Als hij een jaar later opnieuw tweede wordt in La Côte Picarde (deze keer achter Andrey Kashechkin), besluit het dan nog kleine Bonjour hem een nieuwe kans te geven.

Ditmaal weet Geslin de ploegleiding wel te overtuigen, onder meer door derde te worden in Parijs-Tours voor beloften. In 2002 maakt hij zijn debuut bij de profs, waar zijn negende plek in de Tro Bro Léon (zeg maar de Strade Bianche van Frankrijk, in Bretagne) het meest tot de verbeelding spreekt. Een jaar later laat hij tijdens Franse semiklassiekers zien dat hij talent heeft om zich in dat soort koersen te laten zien. Hij eindigt in de Tour de Vendée, Paris-Camembert, GP de Denain Porte du Hainaut (allen 1.1), La Poly Normande (1.3) en de GP de Wallonie (1.2, in België) in de top-10. Zijn beste resultaat zet hij echter neer in de GP de Plouay, wat nu een WorldTour-wedstrijd is. Daarin werd hij tweede achter Andy Flickinger. Ook rijdt Geslin in 2003 zijn eerste Tour de France, waar zijn kortste uitslag een achttiende plaats is, op de Champs Elysées nota bene.

Inmiddels heet de ploeg in 2004 voor het tweede opeenvolgende jaar Brioches la Boulangère. In het shirt van die ploeg boekt Geslin zijn eerste profzege: in de Route Adélie De Vitré (1.1) vloert hij Sergio Marinangeli, Pierrick Fédrigo en Alessandro Bertolini. Een jaar later – Geslin is inmiddels 25 – begint de Fransman ook mooie resultaten te rijden in wat zwaardere wedstrijden. Zo eindigt hij (voor Bouygues Telecom) als veertiende in Omloop het Volk, komt hij als 22ste over de streep in Milaan-San Remo, dokkert hij naar plek zeventien in de E3 Prijs Vlaanderen en wint hij een massasprint in het Circuit de Lorraine. De machine van Geslin hapert dan wat, tot hij aan de start staat van zijn tweede Tour. Daar plaatst hij zich een aantal keer goed in een massasprint (achtste in Tours en zesde in Mulhouse) en glipt hij in rit zestien, een overgangsetappe naar Pau, mee in de vlucht van de dag: opnieuw zesde. Met een achttiende plek in Parijs weet hij ook zijn tweede Grande Boucle uit  te rijden.

Een aantal weken later doet hij ook de Vuelta a España voor de eerste keer aan. Ook hier weet hij zich twee keer te plaatsen in een massale aankomst, met twee achtste plekken als resultaat. In de korte bergrit naar La Granja de San Ildefonso (rit zestien), komt Geslin echter buiten de tijdslimiet binnen en zit het Spaanse avontuur erop. Zijn grootste triomf boekt hij misschien later dat jaar echter wel in de hoofdstad van Spanje. In Madrid vindt dat jaar het WK plaats, waar Paolo Bettini, Aleksandr Vinokourov en Michael Boogerd in eerste instantie de medailles lijken te verdelen. Er steken nog drie man over, met daarbij ook Koos Moerenhout. In een zenuwslopende finale komt in de laatste kilometer echter alles bij elkaar. Op honderd meter van de streep lijkt de jonge Alejandro Valverde wereldkampioen te worden, maar de even zo jonge Tom Boonen passeert hem op vijftig meter van de aankomst. In het kielzog van deze dan al twee grote namen, mag Geslin al daverende verrassing het brons op halen tijdens de eindceremonie.

Door die medaille verwerft Geslin een iets beschermde status in 2006. Tijdens de traditionele Europese seizoensopener in Marseille eindigt hij direct als derde achter Baden Cooke en Philippe Gilbert. Hij kent vooral aan het begin van april een goede periode, met achtereenvolgens een derde plek in de Route Adélie, achttiende in de Ronde van Vlaanderen, 21ste in Parijs-Roubaix, met als klap op de vuurpijl winst in Paris-Camembert. De rest van het jaar valt wat tegen, met enkel nog een achtste plaats  tijdens de slotrit van de Tour en een twaalfde plek in Parijs-Tours in het najaar. Zijn prestatie op het WK van 2005 kan hij een jaar later in Salzburg niet herhalen: hij eindigt als 24ste.

In 2007 weet Geslin niet te imponeren. Hij mag in mei wel de zegeruikers ophalen na de Klimmerstrofee (1.1), maar tijdens de rest van het seizoen is het niet veel soeps. Een jaar later is het iets beter, met hoogtepunten in Tour du Haut Var (vierde), Milaan-San Remo (knap zesde), Brabantse Pijl (elfde), winst in de Tour de Doubs (1.1) en een derde plek in de Tour de Vendée. Aan het einde van 2008 besluit Geslin om Bouygues Telecom te verlaten en tekent hij een contract bij het Française des Jeux van Marc Madiot. In zijn debuutjaar piekt hij in april en verzilvert zijn goede vorm met dichte ereplaatsen in Paris-Camembert (achtste), Tour du Finistère (derde) en de Klimmerstrofee (tweede). Zijn enige zege dat seizoen, tevens de laatste in zijn carrière, boekt hij in de Brabantse Pijl door een sprint met vijf te winnen.

In 2010 eindigt hij nog wel in de top-20 van Milaan-San Remo (twaalfde), Dwars door Vlaanderen (zeventiende) en de GP Pino Cerami (vierde), maar Geslin mag steeds minder voor eigen kansen rijden. In 2011 weet hij nog eens derde te worden in de Brabantse Pijl, terwijl hij in 2013 nog een aantal mooie ereplaatsen behaald met een tweede plekken in de GP Plumelec en het algemeen klassement van de Tour de Wallonie als hoogtepunten. Tijdens zijn laatste twee jaren als prof kon hij geen potten meer breken, ook niet in zijn traditiegetrouw goede maand april. Daarom besluit Anthony Geslin op 22 juni 2015 om aan het einde van het seizoen een punt achter zijn wielerloopbaan te zetten. Geen glansrijke carrière, maar die bronzen medaille nemen ze hem in ieder geval nooit meer af!

Anthony Geslin
Naam: Anthony Geslin
Geboortedatum: 9 juni 1980 (35)
Geboorteplaats: Alençon
Nationaliteit: flag-fr Frans
Website: geen
Twitter: @GeslinAnthonyG1

Ploegen:
2000: flag-fr Bonjour-Toupargel (stagiair vanaf 1 september)
2001: flag-fr Bonjour (stagiair vanaf 1 september)
2002: flag-fr Bonjour
2003: flag-fr Brioches la Boulangère
2004: flag-fr Brioches la Boulangère
2005: flag-fr Bouygues Telecom
2006: flag-fr Bouygues Telecom
2007: flag-fr Bouygues Telecom
2008: flag-fr Bouygues Telecom
2009: flag-fr Française des Jeux
2010: flag-fr Française des Jeux
2011: flag-fr Française des Jeux
2012: flag-fr Equipe Cycliste FDJ-BigMat
2013: flag-fr FDJ.fr
2014: flag-fr FDJ.fr
2015: flag-fr FDJ

Aantal profzeges: 5

Belangrijkste overwinningen
flag-be Brabantse Pijl (2009)
flag-fr Paris-Camembert (2006)
flag-fr Trophée des Grimpeurs (2007)
flag-fr Tour des Doubs (2008)

flag-wc Wereldkampioenschap
flag-nr3 Madrid, 2005

Grote rondes: 9
flag-fr Tour de France (2003, 2005-2007, 2009-2010)
flag-es Vuelta a España (2005-2006, 2008)

Jimmy Engoulvent

Foto: Sirotti

Foto: Sirotti

Net als Geslin, begon ook Jimmy Engoulvent (35) in 2000 als stagiair bij Bonjour. De 1,87 meter langer Fransman wist wel direct een contract te bemachtigen, maar het duurde bij Engoulvent een stuk langer voordat hij ereplaatsen ging verzamelen. Pas in 2003 wist hij voor het eerst bij de eerste tien te eindigen: hij werd zesde in de GP de Denain Porte dur Hainaut. Niet veel later werd hij in de Ronde van België, als onderdeel van een kopgroep, geklopt door Tom Boonen in Buggenhout. Aan het einde van dat seizoen boekte Engoulvent ook zijn eerste profzege, door deel B van de tweede etappe in de Tour de la Somme te winnen.

In 2004 maakte Engoulvent de overstap naar Cofidis, waarvoor hij zijn eerste Tour de France zou rijden. Hij werd er 138ste, op bijna drie uur en een kwartier van winnaar Lance Armstrong. Misschien was die plek in de Tour van 2004 wel tekenend voor zijn tijd bij Cofidis, die – op basis van resultaten – niet noemenswaardig is. Hij moet aan het einde van 2005 dan ook vertrekken, maar vindt met Crédit Agricole vrij snel een nieuwe ploeg. Maar ook zijn eerste jaar in het groen-witte shirt van die Franse ploeg is allerminst een succes. Het is nota bene in de Afrikaanse La Tropicale Amissa Bongo waar Engoulvent voor het eerst ontdekt wat hij écht goed kan: hij wint daar in Gabon de proloog. Dat kunstje herhaalt hij dat jaar ook in de Skoda-Tour de Luxembourg.

Ook het jaar daarna haalt hij top-10 noteringen in alle drie de prologen die hij rijdt (opnieuw in Luxemburg, in de Delta Tour Zeeland en in de Eneco Tour). Ook is hij opnieuw trefzeker op Afrikaanse bodem, door de vierde rit in de Tour Ivoirien de la Paix te winnen. Crédit Agricole trekt aan het einde van dat seizoen (2008) de stekker uit de ploeg, waardoor Engoulvent op zoek moet naar een nieuw team. Dat vindt hij een niveautje lager bij Besson Chaussures-Sojasun. In het shirt van die ploeg kent Engoulvent zijn succesvolste seizoen ooit. De Fransman mag dat jaar zeven keer juichen, waaronder in de proloog van het Circuit de la Sarthe (2.1), de Vierdaagse van Duinkerken (2.HC) en Circuito Montañes (2.2).

Ook in 2010 blaast Engoulvent zijn partij mee, door de prologen te winnen in Boucles de la Mayenne, de Volta a Portugal en opnieuw die in de Ronde van Luxemburg. Daarnaast pakt hij een rit in lijn tijdens de Tour Du Poitou Charentes (2.1), door in een massasprint (!) een piepjonge Nacer Bouhanni en Jimmy Casper te verslaan. Met een vijfde plek in de slotetappe weet hij bovendien de eindzege in die ronde vast te stellen. Het jaar daarna begint vervolgens goed met een proloogzege in de Ruta del Sol. Ook rijdt hij opnieuw de Tour de France, met een tiende plek tijdens de koninklijke massasprint op de Champs Elysées als beste resultaat. In het najaar rijdt Engoulvent verdienstelijke resultaten, met top-20 noteringen in de GP de la Somme, GP d’Isbergues, Omloop van het Houtland en de Franck Vandenbroucke Memorial.

In 2012 duurt het een poosje voordat de Fransman zijn goede benen gevonden heeft. Dat doet hij eigenlijk pas in de Vierdaagse van Duinkerken, waar hij na een vroege vlucht een rit wint. Dat blijkt de juiste opmaat voor de eindzege aldaar, waardoor Engoulvent zijn tweede rittenkoers uit zijn carrière wint. Een paar weken later was hij vervolgens primus in – daar was-ie weer – de proloog in de Ronde van Luxemburg. Hij rijdt ook opnieuw de Tour (naar later bleek zijn laatste), met weer een tiende plek tijdens de slotrit in Parijs als beste notering. De successen uit 2011 en 2012 weet hij – met uitzondering van een nieuwe zege in de proloog van Luxemburg – in 2013 geen vervolg te geven. Na een persoonlijk mager jaar trekt Sojasun zich daarnaast terug als hoofdsponsor van de ploeg, waarna het team ophoudt te bestaan.

Ondanks zijn relatief slechte jaar, vist WorldTour-team Europcar Engoulvent op. In het groene shirt zegeviert de Fransman opnieuw in de Vierdaagse van Duinkerken, door er de slotrit te winnen. Een paar weken later snelt hij in de proloog van Boucles de la Mayenne naar de snelste tijd en mag ook hier na afloop de bloemen in ontvangst nemen. Aan het einde van het seizoen rijdt hij bovendien voor het eerst in zijn carrière de Vuelta, waar hij ook meteen zijn beste resultaat in een grote ronde ooit neerzet. Op de slotdag – warempel – eindigt hij als vijfde in de korte tijdrit in Santiago do Compostela. Tijdens zijn slotjaar was het beste er bij Engoulvent wel af. Hij deed ongetwijeld berewerk als knecht, maar zelf kwam hij niet meer verder dan vierde plaatsen in de prologen van Luxemburg, de Tour de l’Ain en de eendagskoers Tro Bro Léon. Al bij al heeft Engoulvent, net als Geslin overigens, het maximale uit zijn carrière gehaald. Hij had patent op prologen, met als specialisme die van Luxemburg in het bijzonder.

Jimmy Engoulvent
Naam: Jimmy Engoulvent
Geboortedatum: 7 december 1979 (35)
Geboorteplaats: Le Mans
Nationaliteit: flag-fr Frans
Website: geen
Twitter: @JimmyEngoulvent

Ploegen:
2000: flag-fr Bonjour-Toupargel (stagiair vanaf 1 september)
2001: flag-fr Bonjour
2002: flag-fr Bonjour
2003: flag-fr Brioches la Boulangère
2004: flag-fr Cofidis
2005: flag-fr Cofidis
2006: flag-fr Crédit Agricole
2007: flag-fr Crédit Agricole
2008: flag-fr Crédit Agricole
2009: flag-fr Besson Chaussures-Sojasun
2010: flag-fr Saur-Sojasun
2011: flag-fr Saur-Sojasun
2012: flag-fr Saur-Sojasun
2013: flag-fr Sojasun
2014: flag-fr Europcar
2015: flag-fr Europcar

Aantal profzeges: 15

Belangrijkste overwinningen
flag-fr Eindzege Vierdaagse van Duinkerken (2012) + drie ritzeges (2009, 2012 en 2014)
flag-fr Eindzege Tour Du Poitou Charentes (2010) + een ritzege
flag-lu Proloog Skoda-Tour du Luxembourg (2007, 2010, 2012 en 2013)
flag-pt Proloog Volta ao Portugal (2010)
flag-ci Proloog Tour Ivoirien de la Paix (2008)

Grote rondes: 7
flag-fr Tour de France (2004, 2006, 2008, 2011-2012)
flag-es Vuelta a España (2014-2015)

RIDE Magazine
5 Reacties
05-11-2015 12:09
Engoulvent mister proloog Ronde van Luxemburg. Sympathieke renner. Net als Geslin trouwens. Vooral Engoulvent zal k nog wel gaan missen volgend jaar.
05-11-2015 13:57
Ik zal de ritzege van Engoulvent in Duinkerken 2014 niet gauw vergeten. Schitterend hoe hij Zingle afschudden door simpelweg de andere kant van de weg te nemen.

Ik vind het overigens wel noemenswaardig dat hij volgend jaar bij de ploegleiding van Direct Energie aan de slag gaat.
05-11-2015 15:33
Jammer dat Mr Proloog ermee stopt. Mooie carriere gekend met maar liefst 15 overwinningen. Benieuwd of we de komende jaren bij Vendee U proloogtalenten kunnen zien ;)
05-11-2015 19:12
Wat zal Wuyts hem missen..."de derde van het WK van Boonen"
06-11-2015 07:12
blijft een bijzonder mooi topic dit, redactie. Hulde.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.