Fiets aan de wilgen 2015: Maxime Méderel en Campbell Flakemore
Foto: Sirotti
donderdag 24 december 2015 om 09:00

Fiets aan de wilgen 2015: Maxime Méderel en Campbell Flakemore

Voor het vierde jaar op rij kijkt WielerFlits terug op de carrières van coureurs die tijdens of na afloop van dit seizoen hun koersfiets aan de spreekwoordelijke wilgen hebben gehangen. Als kleine verlenging op deze serie de terugblik op de carrières van een een Franse knecht en een voormalig wereldkampioen die zijn talent (voorlopig) niet heeft verzilverd: Maxime Méderel en Campbell Flakemore.

Maxime Méderel
Méderels wieg staat in Limoges, de porseleinstad bij uitstek in Frankrijk. Zijn ouders weten op dat moment echter nog niet dat hun kleine telg later zou uitgroeien tot een professioneel wielrenner. De eerste man die het in de vinnige Fransman ziet zitten is oud-renner Luc Leblanc, die zelf ook uit Limoges komt. De wereldkampioen van 1994 is acht jaar daarna teammanager bij de amateurs van Panorimmo.com 23-La Creuse en Limousin. In die ploeg rijdt Méderel onder meer met Denis Flahaut, Yoann Le Boulanger en Sebastién Portal, die later ook profrenner zijn.

In 2004 verruilt Méderel samen met Portal Panorimmo.com 23 voor UC Châteauroux-Fenioux, een ander Frans amateurteam. Daar komt hij onder meer latere profs Jean-Marc Marino, Émilien-Benoît Bergès, Benoît Sinner en Cyril Lemoine tegen. Zonder tamelijk bijzondere resultaten maakt Méderel een jaar later de overstap naar Auber 93, een continentale Franse ploeg. Pas daar wint hij met de eendagswedstrijd Parijs-Mantes-en-Yvelines (1.2.), waar hij in een sprint-á-deux afrekent met Jonathan Hivert, zijn eerste grotere wedstrijd. Ook zijn zesde plaats tijdens de door Philippe Gilbert gewonnen Klimmerstrofee (1.1) spreekt tot de verbeelding.

In het seizoen 2006 maakt Méderel weer kleine stapjes en weet dat seizoen een rit in de Tour de Normandie (2.2) te winnen, evenals de 1.2-eendagskoers Polymultipliée Lyonnaise. Weer een jaar later eindigt de vederlichte Fransman (59 kilo voor 1 meter 73) als tweede in zowel Parijs-Mantes-en-Yvelines als de Klimmerstrofee, achter respectievelijk Niels Brouzes en Anthony Geslin. Zijn enige zege dat seizoen boekt Méderel in de veldrit van zijn geboortestad. Het bleek genoeg om zijn eerste contract op het hoogste niveau in de wacht te slepen: eind 2007 tekent Méderel een contract voor het daaropvolgende jaar bij ProTour-formatie Crédit Agricole.

Het jaar bij het groen-witte team van Roger Legeay loopt uit op een échec. Méderel ziet zichzelf vooral knechten voor kopmannen Pietro Caucchioli, Thor Hushovd, Simon Gerrans en de dan nog jonge Nicolas Roche en Pierre Rolland. Na een vlucht weet Méderel echter wel nog als vierde te eindigen in de eerste rit van de tweedaagse Parijs-Corrèze (2.1), waar hij ook net naast het podium staat in de eindrangschikking. Als de Franse bank aan het einde van het seizoen stopt met de sponsoring van de ploeg en Legeay geen opvolger vindt voor Crédit Agricole, moet Méderel noodgedwongen terugkeren naar het continentale circuit.

Dat doet hij bij oude liefde Auber 93, waar hij in 2009 als een van de meer ervaren renners jonkies als Tony Gallopin begeleidt. Met een tweede plek in het Circuit de Lorraine (2.1) en een zevende plek in Parijs-Corrèze doet Méderel het zelf ook niet onaardig. Het jaar erop verliest hij in een sprint-á-deux van Sebastién Minard in Parijs-Camembert (1.1) en finisht als zesde tijdens de GP de Plumelec (1.1). Zijn succesvolste jaar bij Stéphane Javalet (de ploeg heet dan inmiddels BigMat-Auber 93) kent Méderel in 2011. Hij zet knappe resultaten neer in het Critérium International (2.HC, zeventiende), Paris-Camembert (vierde), Tour de Finistère (1.1, zesde), Tour de Bretagne (2.2, ritwinst en twaalfde in het eindklassement), Route du Sud (2.1, achtste), Tour Alsace (2.2, vierde), Tour de l’Ain (2.1, vierde) en de Tour du Limousin (2.HC, zeventiende).

Méderel tijdens de Ronde van Romandië 2014 - Foto: Sirotti

Méderel tijdens de Ronde van Romandië 2014 – Foto: Sirotti

Met die prestaties op zak mag Méderel het in 2012 een stapje hogerop proberen, als ProContinental-ploeg Saur-Sojasun hem een contract aanbiedt. Daar komt hij andermaal Marino en Lemoine tegen, waarmee hij eerder ook al heeft gekoerst. Voor Méderel wacht opnieuw een ondersteunende rol voor de kopmannen, al presteert hij in een vrije rol tijdens WorldTour-koersen het beste. Dat resulteert in een twintigste stek in de Ronde van Romandië, terwijl hij als 22ste het Critérium du Dauphiné besluit. Ook in 2013 mag Méderel bij Sojasun blijven, in wat achteraf gezien zijn meest memorabele seizoen blijkt te zijn.

De Fransman eindigt na het verdict aan de groene tafel – nadat de UCI eindwinnaar Mustafa Sayar later betrapt op dopinggebruik – als derde in de Ronde van Turkije (2.HC). In juni van dat jaar maakt de dan 32-jarige Méderel tevens zijn debuut in de Tour de France. “Een droom die uitkomt, eindelijk!”, jubelt hij voorafgaand tegen Le Parisien. Zijn beste uitslag (27ste) in een etappe is die in rit vijftien met aankomst op de Mont Ventoux. Hij zou La Grande Boucle uitrijden en eindigen op plek 52.

In zijn laatste twee profjaren kwam hij uit voor Europcar, waarvan 2014 op het WorldTour-niveau was. Hij acteert vooral in een knechtenrol, met een negentiende plek in het Critérium International en plaats twaalf in de Vuelta a Castilla y León (2.1) als beste resultaten, beide in 2015. Tijdens de Tour du Gévaudan Languedoc-Roussillon (2.1) maakte Méderel vlak na zijn 35ste verjaardag zijn laatste wedstrijdkilometers als prof.

Maxime Méderel
Naam: Maxime Méderel
Geboortedatum: 19 september 1980
Nationaliteit: flag-fr Frans
Website: fanclub-maxime-mederel.over-blog.com
Twitter: @MaxMederel

Ploegen
2002: flag-fr Panorimmo.com 23-La Creuse en Limousin
2003: flag-fr Panorimmo.com 23
2004: flag-fr UC Châteauroux-Fenioux
2005: flag-fr Auber 93
2006: flag-fr Auber 93
2007: flag-fr Auber 93
2008: flag-fr Crédit Agricole
2009: flag-fr Auber 93
2010: flag-fr BigMat- Auber 93
2011: flag-fr BigMat- Auber 93
2012: flag-fr Saur-Sojasun
2013: flag-fr Sojasun
2014: flag-fr Europcar
2015: flag-fr Europcar

Aantal profzeges: 0

Belangrijkste resultaten
flag-fr Tweede in Klimmerstrofee (2007)
flag-fr Tweede in Parijs-Camembert (2010)
flag-tr Derde Tour of Turkey (2013)

Grote rondes:
flag-it Giro d’Italia (2014)
flag-fr Tour de France: (2013)
flag-es Vuelta a España (2014)

Campbell Flakemore

PIC496116677

Flakemore pakt goud op tijdrit U23 in 2014 – Foto: Sirotti

De eerste keer dat het Nederlandse publiek kennismaakt met Campbell Flakemore is in 2013, wanneer de beloftevolle tijdrijder met de Australische selectie deelneemt aan Royal Smilde Olympia’s Tour. De jongeling wint de individuele rit tegen de klok, over 13,8 kilometer in en rond het Limburgse Reuver. Tijdens de hoog aangeschreven beloftenkoers Thüringen Rundfahrt laat Flakemore er een aantal weken later opnieuw geen gras over groeien. Ook daar wint de in Hobart geboren Australiër de individuele tijdrit met gemak, waar hij een gemiddelde snelheid van een kleine 50,5 kilometer per uur haalt.

In het seizoen 2014 wil het lang niet vlotten met Flakemore, totdat de Tour de l’Avenir zich aandient. De Australiër knalt tijdens de proloog richting de winst, wat een voorbode blijkt voor een prestatie een kleine maand later. Tijdens het WK Tijdrijden voor beloften in het Spaanse Ponferrada is veelwinnaar Stefan Küng de grote favoriet bij de beloften. Maar Flakemore neemt daar geen genoegen mee, wil meer en flikt dat ook. Het 36,2 kilometer lange parcours raffelt de Australiër af in een tijd van 43 minuten en 49 seconden, goed voor een gemiddelde van een dikke 49,5 kilometer per uur. Dat deed hij in dezelfde tijd als Ryan Mullen, maar na bestudering van de honderdsten weet Flakemore genoeg: alleen hij pronkt met de regenboogtrui en een glimmende gouden medaille.

Nadien stapelen de aanbiedingen zich op voor de Australiër. Uiteindelijk kiest hij voor BMC, waar hij zijn landgenoot Cadel Evans tegenkomt. Ondanks stevige loftuitingen van diezelfde Evans, haalt Flakemore het voorbije seizoen echter niet zijn niveau. En dat heeft een hele simpele reden: Velvet Hammer Flakey ambieert helemaal geen profbestaan en besluit in november van dit jaar zijn wielercarrière gedag te zeggen. “De hoeveelheid werk en opofferingen die je moet leveren om op het niveau te komen om een grote ronde te winnen; mensen die niet in het wielrennen zitten hebben geen idee wat dit behelst. Ik zie mezelf niet in staat om dat te doen en zal dus geen toprenner worden. De WorldTour is niet the glitz and glamour zoals het er op TV uitziet, waar iedereen naar kijkt. Dat was het niet voor mij en ik ben blij dat ik daar geen deel meer van uitmaak”, vertelt de nu 23-jarige Flakemore over zijn afscheid.

Woensdag werd bekend dat de Australiër niet helemaal uit de wielersport verdwijnt, daar hij het komende seizoen in eigen land gaat rijden voor JML Racing. Dit amateurteam staat onder leiding van oud-prof Henk Vogels. Conclusie: nog voordat de wielerloopbaan van Campbell Flakemore uit de startschotten schoot, is het al zo goed als gedaan. Of zien we de voormalig wereldkampioen bij de beloften in de toekomst toch nog terug?

Campbell Flakemore
Naam: Campbell Flakemore
Geboortedatum: 6 augustus 1992
Nationaliteit: flag-au Australisch
Website: geen
Twitter: @cflakemore

Ploegen
2011: flag-au Genesys Wealth Advisers
2012: flag-au Genesys Wealth Advisers
2013: flag-au Huon Salmon Genesys Wealth Advisers presented by Praties
2014: flag-au Avanti
2015: flag-us BMC

Aantal profzeges: 0

Belangrijkste resultaten:
flag-nl Rit in Olympia’s Tour (2013)
flag-de Rit in Thüringer Rundfahrt (2013)
flag-fr Proloog Tour de l’Avenir (2014)

flag-wc Wereldkampioenschappen
flag-nr1 Ponferrada, 2014; individuele tijdrit bij de beloften

Grote rondes:
flag-it Giro d’Italia: geen
flag-fr Tour de France: geen
flag-es Vuelta a España: geen

RIDE Magazine
3 Reacties
24-12-2015 09:46
Oei redactie.. Iets wat ik nooit eerder heb gezegd op wielerfliets en vind het ook niet leuk om te zeggen. Maar wat is dit slecht geschreven zeg.
Méderel heeft wel een leuke carriere gehad.
Flakemore, tja we zullen zien.
24-12-2015 12:39
flakemore werd ook niet in 2015 wereldkampioen
24-12-2015 20:44
Ik geef de vorige sprekers wel gelijk. Zelfs na 3 speciaalbiertjes zijn de tekstuele fouten in het artikel nog erg aanwezig. Ik zou het artikel eerst verwijderen en na controle weer plaatsen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.