Fiets aan de wilgen 2015: Nick Nuyens
maandag 2 november 2015 om 09:00

Fiets aan de wilgen 2015: Nick Nuyens

Voor het vierde jaar op rij kijkt WielerFlits terug op de carrières van coureurs die tijdens of na afloop van dit seizoen hun koersfiets aan de spreekwoordelijke wilgen gehangen hebben. In de eerste aflevering een enigszins vreemde eend in de bijt, omdat hij al op 13 januari van dit jaar afscheid nam van het profpeloton. Maar ook dat was 2015. We spreken over ex-Raborenner Nick Nuyens.

Hij heeft de Ronde van Vlaanderen gewonnen, en daarmee is zijn carrière geslaagd. Zo zei Nick Nuyens zelf al in 2011, nadat hij in een spurt met drie smaakmaker Sylvain Chavanel en Fabian Cancellara versloeg voor de grootste zege in zijn loopbaan (foto boven). Na een vroege ontsnapping van de Fransman waren de twee kilometerslang ongrijpbaar voor het peloton, maar op de Muur van Geraardsbergen werden ze toch bijgehaald. Op vier kilometer van het einde reden de twee weer weg, ditmaal met Nick Nuyens in hun wiel. Dat bleek hen fataal: de Belg stierf net iets later dan zijn medevluchters en hield centimeters over op de meet.

Nuyens had de hoop op die grote zege wellicht grotendeels al opgegeven. Zijn jaren voor 2011 waren karig en de subtop in de klassiekers leek voor hem het hoogst haalbare. Dat was niet altijd zo. In 2002 mocht een frisse stagiair meerijden met het grote Domo-Farm Frites. De 22-jarige Nick Nuyens was dat jaar Belgisch kampioen op de weg geworden bij de beloften en had nota bene de Ronde van Vlaanderen U23 gewonnen. Een mooie toekomst lag in het verschiet, zeker toen hij in de jaren daarna een indrukwekkende reeks resultaten neerzette.

Met de Nationale Sluitingsprijs won hij op de valreep van 2003 zijn eerste profkoers in wat nog maar zijn eerste profseizoen was. Een jaar later was het hek echter van de dam: de GP de Wallonie, Parijs-Brussel, de GP Industria & Commercio di Prato… Ook de Ster Elektrotoer trok hij in de derde etappe met ritwinst naar zich toe. In de Tour de l’Ain werd hij zesde en in de Tour of Britain derde, een resultaat dat de opmaat bleek voor de eindzege een jaar later, behaald met twee ritzeges.

2004 bleek namelijk nog succesvoller voor de jonge Vlaming. Wéér pakte hij de GP de Wallonie, maar met de Omloop Het Volk wist hij ook zijn eerste 1.HC-zege te boeken. Dat dat geen toeval was, bewees hij met top tien-plaatsen in Dwars door Vlaanderen en de Brabantse Pijl. In Nederland kwam hij later net te kort om zijn tweede eindoverwinning in de Ster Elektrotoer op te laten tekenen: Stefan Schumacher van Skil-Shimano bleek als enige te sterk.

In 2006 zwaaide Nuyens af bij Quick-Step met een etappezege in de Ronde van Zwitserland en een overwinning op landgenoten Leif Hoste, Tom Boonen en Nico Eeckhout in Kuurne-Brussel-Kuurne. Zijn derde zege in de GP de Wallonie werd nipt voorkomen door Philippe Gilbert in een sprint-à-deux. Cofidis werd Nuyens’ nieuwe werkgever, waar hij twee zeer constante seizoenen kende. Beide jaren eindigden op plaats 77 van de CQ-ranking, met een puntenverschil van drie (584 om 581).

2009, Tour des Flandres, Rabobank, Nuyens Nick, Flecha Juan Antonio, Muro di Grammont

Nuyens op de Muur van Geraardsbergen in De Ronde van 2009, voor Juan Antonio Flecha (foto: Sirotti)

Hoewel hij in 2008 overal naast de prijzen greep, was Rabobank overtuigd. De bankiersploeg zag in Nuyens de medekopman voor de Vlaamse klassiekersploeg nadat de man uit Lier alleen Stijn Devolder voor zich moest dulden in de Ronde van Vlaanderen. Juan Antonio Flecha werd derde. Tijdens de Tour tekende Nuyens zijn contract op een terrasje met Harold Knebel, en de bankier hoopte dat succes snel zou volgen.

Hoewel Nuyens zich verblijd zag door de geboorte van een zoontje, vielen zijn prestaties enigszins tegen. Nog wel wist hij zijn derde zege in de GP de Wallonie voor de neus van Allan Davis weg te kapen, maar in De Ronde kwam hij niet verder dan een vijftiende plaats. Toen hij een jaar later alleen een ritzege in de Ronde van Oostenrijk wist te overleggen, had Rabobank genoeg gezien en vertrok Nuyens naar de volgende bankiersploeg: Saxo Bank. “Wij vinden dat Nick in het voorjaar als klassieke kopman niet gebracht heeft wat wij ervan hadden verwacht. Hij zal dat zelf ook wel beseffen”, aldus Erik Breukink.

Een terugkeer naar Quick-Step kwam er niet van, maar onder de vleugels van Bjarne Riis kwam er dan eindelijk die grote zege. Niet dat die volledig uit de lucht kwam vallen: anderhalve week voor De Ronde pakte Nuyens al een prachtige overwinning in Dwars door Vlaanderen. Zijn ‘strafste’ prestatie ooit, zo zei hij zelf. Eerste verliezer Geraint Thomas was het daarmee eens: volgens de Brit had de beste renner in koers zonder meer gewonnen.

Op 3 april dat jaar wist de Bom van Bevel zijn vorm dan te verzilveren in Vlaanderens mooiste. Het bleek net op tijd: in zijn tweede jaar bij Saxo, en ook in de daarop volgende jaren in het blauw van Garmin-Sharp, kreeg Nuyens steeds meer te maken met fysieke ongemakken en aanhoudende blessures. Een zware val in Parijs-Nice in 2012 bleef hem lang parten spelen, waardoor er eind 2014 geen team meer geïnteresseerd was in zijn diensten. Over zijn periode in Amerikaanse dienst was de Belg achteraf niet te spreken.

“Toen er vorig jaar hartproblemen werden vastgesteld, kwam ik te weten dat ze in de VS al eerder hadden gezien dat mijn hartslag soms hoog opliep. Ze dachten dat het aan de apparatuur lag. In de periode van mijn hartoperatie heeft niemand van de ploeg naar mijn toestand geïnformeerd. De eerste telefoon die ik kreeg was van iemand die vroeg of ik kaarten voor Tomorrowland kon regelen. Garmin heeft mij een knak gegeven.”

Een niet geheel vrijwillig afscheid van het profpeloton was het gevolg. Op 10 juli 2015 vertelt Nuyens in het VRT-programma Vive le Vélo dat hij inmiddels, zowel figuurlijk als letterlijk, de buik vol heeft van het gezwoeg op de fiets. Op de vraag welke wedstrijd op zijn palmares ontbreekt, antwoordt hij: “Nokere Koerse”.

2004, Gp Industria e Commercio di Prato, Quick Step - Davitamon, Nuyens Nick, Prato

Nuyens na zijn zege in de GP Industria & Commercia di Prato (foto: Sirotti)

Nick Nuyens
Naam: Nick Nuyens
Geboortedatum: 5 mei 1980 (35)
Geboorteplaats: Lier
Nationaliteit: flag-be Belgisch
Website: geen
Twitter: @nicknuyens

Ploegen
2002: flag-be Domo-Farm Frites (stagiair vanaf 1/9)
2003: flag-be Quick-Step-Davitamon
2004: flag-be Quick-Step-Davitamon
2005: flag-be Quick-Step
2006: flag-be Quick-Step-Innergetic
2007: flag-fr Cofidis
2008: flag-fr Cofidis
2009: flag-nl Rabobank
2010: flag-nl Rabobank
2011: flag-dk Saxo Bank-Sungard
2012: flag-dk Saxo Bank-Tinkoff Bank
2013: flag-us Garmin-Sharp
2014: flag-us Garmin-Sharp

Aantal profzeges: 16

Belangrijkste overwinningen
flag-be Ronde van Vlaanderen (2011)
flag-be Dwars door Vlaanderen (2011)
flag-be Omloop Het Volk (2005)
flag-be Kuurne-Brussel-Kuurne (2006)
flag-be Parijs-Brussel (2004)
flag-ch 3e etappe Ronde van Zwitserland  (2006)
flag-be GP van Wallonië (2004, 2005, 2009)
flag-nl Ster Elektrotoer (2004)
flag-gb Ronde van Groot Brittannië (2005)

Grote rondes: 8
flag-es Vuelta a España (2008, 2010, 2011, 2013)
flag-fr Tour de France (2007 en 2012)
flag-it Giro d’Italia (2005 en 2008)

RIDE Magazine
6 Reacties
02-11-2015 10:36
Was die vorig jaar niet al gestopt?
02-11-2015 10:45
@Ah-ja. Ja heeft dit jaar geen team meer kunnen vinden,,
02-11-2015 10:48
Aha de bom van Bevel. Toch een straf palmares! Ik kob wel genieten van de zowel op als naast de fiets slimme Nuyens.
02-11-2015 11:40
@ah ja: lees de tweede zin van het artikel eens.
02-11-2015 12:10
RvV 2011 is toch één van de beste voorbeelden van hoe mooi en sneaky wielrennen kan zijn, geweldige 'steal' was dat ! Mag van mij volop als analist aan de bak bij Sporza en wie weet nog in één of ander wielerpraatprogramma als duider aantreden want dat kan deze man, misschien leuk duo met Thomas Dekker.
02-11-2015 12:28
Denk eerder dat Nuyens gestopt is omdat hij geen WT-ploeg meer vond(die voldoende wou betalen) en niet wou uitkomen op een lager niveau.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.