Finn Fisher-Black enthousiast over stap naar Red Bull-BORA-hansgrohe: “Kan er verder groeien als renner”
foto: Cor Vos (archief)
woensdag 14 augustus 2024 om 10:46

Finn Fisher-Black enthousiast over stap naar Red Bull-BORA-hansgrohe: “Kan er verder groeien als renner”

Eind juli bracht WielerFlits het nieuws al naar buiten dat Finn Fisher-Black volgend jaar zal uitkomen voor Red Bull-BORA-hansgrohe, maar nu heeft de Duitse ploeg het zelf ook naar buiten gebracht. De formatie presenteerde met Laurence Pithie en Giulio Pellizzari al twee andere nieuwkomers.

Finn Fisher-Black vertrekt dus bij UAE Emirates, de ploeg van Tour de France-winnaar Tadej Pogačar. De 22-jarige Nieuw-Zeelander rijdt sinds 14 juli 2021 voor de ploeg uit het Midden-Oosten, nadat hij zijn eerste anderhalf jaar als belofte afwerkte voor Jumbo-Visma Development.

De transfer van Fisher-Black naar UAE Emirates heeft hem niet de successen gebracht waarop hij hoopte. Dat kwam mede door een zware dijbeenbreuk in Boucles de la Mayenne, mei 2022. Dat jaar stond hij daarna volledig buitenspel. Vorig seizoen boekte hij tot zijn eigen verrassing wel zijn eerste profzege in de Giro di Sicilia en later op het jaar werd hij tweede in de zestiende etappe van de Vuelta a España.

Meer vrijheid
De talentvolle Nieuw-Zeelandse ronderenner – de broer van de eveneens fietsende Niamh Fisher-Black – zette dit seizoen de winnende lijn door. De jongeling won namelijk al drie keer in 2024. In februari was hij de beste in de Muscat Classic en even later won hij een rit in de Ronde van Oman. In de Vuelta Asturias won hij in mei daarna de slotrit.

De hoofdreden voor zijn vertrek is omdat zijn kansen bij UAE Emirates lijken te slinken. Niet omdat hij zichzelf niet ontwikkelt, maar wel omdat jongere talenten als Juan Ayuso, Isaac Del Toro en António Morgado enorm hard groeien. Bij Red Bull-BORA-hansgrohe is er in die categorie veel meer ruimte, waardoor Finn Fisher-Black daar kan uitgroeien tot een toekomstig kopman.

Finn Fisher-Black was eerder dit jaar al erg succesvol in het Midden-Oosten – foto: Cor Vos

“Het is tijd om mijn vleugels uit te slaan”
“Ik ben echt enthousiast om volgend seizoen aan een nieuw hoofdstuk in mijn wielercarrière te beginnen bij Red Bull-BORA-hansgrohe”, blikt hij in een persbericht van zijn aanstaande werkgever alvast vooruit. “De ploeg heeft dit jaar een aantal grote stappen weten te zetten. Het is een project waar ik mezelf echt verder kan zien groeien als renner. Ik heb veel opgestoken in mijn eerste jaren in de WorldTour, maar het is nu tijd om mijn vleugels uit te slaan.”

Teammanager Ralph Denk is ook zeer enthousiast over zijn nieuwste aanwinst. “Met Finn hebben we nog een grote belofte die dit seizoen is doorgebroken weten aan te trekken. Hij kan op verschillende manieren winnen: solo, maar ook vanuit een klein groepje. Hij is bovendien snel aan de meet en heeft een goede korte tijdrit in de benen. Hij koerst met zeer veel vertrouwen, ook al is hij nog jong. Dat maakt hem een interessante renner met veel potentie.”

Bij Red Bull-BORA-hansgrohe gaat er richting komend seizoen veel veranderen. Sinds dit jaar is Red Bull aan boord en met heel veel aflopende contracten, kan de ploegleiding met de kapitaalinjectie de ploeg helemaal opnieuw opbouwen. Finn Fisher-Black, Laurence Pithie en Giulio Pellizzari zijn niet de enige versterkingen voor de komende jaren.

Achter de schermen is inmiddels duidelijk dat daar in ieder geval ook de broers Mick en Tim van Dijke bijkomen, net als de veelzijdige Spanjaard Oier Lazkano en de Sloveense allrounder Jan Tratnik. Deze renners moeten aan de basis staan van het nieuwe superteam dat Red Bull wil maken.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.