Flanders Classics organiseert vanaf 2020 WB veldrijden. Wat houdt dat nu in?
Special Flanders Classics (organisator van onder meer de Ronde van Vlaanderen) mag vanaf het seizoen 20-21 voor vier jaar lang de Wereldbeker veldrijden organiseren. Eerder haalde het bedrijf van Wouter Vandenhaute ook al de Superprestige binnen. Ook gisteren werd bekend dat Golazo, die andere grote speler in de cross, SportIDee – dat onder meer de Brico-Crossen organiseert – opslokt. Het is in de aanloop naar de Tour geen groot nieuws in de media, maar in de minuscule crosswereld spreken we toch over een kleine aardverschuiving, die wat extra duiding verdient.
WielerFlits probeert u wat wijzer te maken aan de hand van een aantal praktische vragen. Thomas Van Den Spiegel, ex-basketballer maar tegenwoordig CEO bij Flanders Classics, en Christophe Impens, managing director bij Golazo, waren bereid om op onze belangrijkste vragen te antwoorden en ons mee wegwijs te maken.
Hoe is de organisatie van de Wereldbeker plots bij Flanders Classics terechtgekomen?
Plots is niet het correcte woord. In april schreef de Internationale WielerUnie een ’tender’ uit. Concreet: geïnteresseerde partijen konden zich kandidaat stellen voor:
1. de organisatie van de UCI Wereldbeker veldrijden.
2 Marketing- en sponsorrechten voor de Wereldbeker voor de seizoenen 2020-2021 tot en met 2023-2024.
3. Belgische televisierechten – in de Nederlandse taal – voor zowel de UCI Wereldbeker veldrijden als het WK veldrijden van 2020 tot 2024).
De zogenaamde bieders kregen ongeveer een maand tijd om hun dossier in te dienen. Dat zou door onze bronnen door vijf partijen gebeurd zijn, waaronder – uiteraard – Flanders Classics, maar ook Golazo en SportIDee. Uiteindelijk besliste de UCI in de loop van deze maand dat Flanders Classics het beste voorstel indiende voor de drie pakketten.
Op wat baseerde de UCI zich? Op kwaliteit en inhoud? Of ging het vooral over centen?
Thomas Van Den Spiegel (Flanders Classics): “Inhoud en expertise waren de belangrijkste elementen in het dossier.”
Christophe Impens (Golazo): “Zoals bij elke grote aanbesteding speelde het financiële aspect en de solvabiliteit van de bieder uiteraard een rol. Maar inderdaad werd ook rekening gehouden met ervaring in tv-productie, inhoud en expertise. Logisch dat de UCI niet met de eerste de beste partij in zee gaat.”
WielerFlits vernam dat in totaal negen criteria in acht werden genomen.
Is dit nu een aanzet richting de Grote Hervorming waarvan een paar jaar geleden al sprake was binnen de UCI? En leidt dit tot een uitbreiding van de Wereldbeker? Zo ja, hoe zit het met de verhouding België versus andere landen?
Van Den Spiegel: “Dat is zeker de bedoeling. Vanaf het seizoen ’20-’21 stijgt het aantal wereldbekermanches van 9 naar minimum 14, maximum 16 proeven. Daar is ook een verhouding België vs de rest van de wereld opgeplakt, ja. Er wordt nog steeds gestreefd naar verdere internationalisering.”
Impens: “Als de Wereldbeker uit veertien of vijftien proeven bestaat, moeten die verspreid zijn over minstens zeven verschillende landen. Bij zestien manches moeten dat acht verschillende landen zijn.”
Van Den Spiegel: “Maar dat moet dus allemaal nog uitgewerkt worden. Zoals in het persbericht van de UCI staat, zal er in september meer nieuws volgen. Let wel: dit betreft een partnership met de UCI. En het echte werk begint nu pas.”
Moet de tv-kijkende veldritfan zich zorgen maken? Waar is wat te zien?
Van Den Spiegel: “Flanders Classics heeft ook de televisierechten – in de Nederlandse taal – voor zowel de Wereldbeker als het WK. Zowel het WK als de helft van de Wereldbekers zal op Sporza te zien zijn. De andere helft wordt gecoverd door zowel Telenet als Proximus. Op uw vraag of dat betalend zal zijn, daar kan ik u vandaag geen antwoord op geven.”
Een pak veldritfans associeert Flanders Classics met VIP-tenten op de Oude Kwaremont tijdens de Ronde van Vlaanderen en heeft schrik dat het volkse karakter van de cross gaat verdwijnen…
Van Den Spiegel: “Ik weet dat die schrik bestaat, maar die is onterecht. De Ronde van Vlaanderen bracht dit jaar een miljoen toeschouwers op de been. Daarvan is één tot maximum twee procent VIP. Kijk, Flanders Classics wil het veldrijden mee naar een hoger niveau brengen. Daarvoor gaan we zeker niet over één nacht ijs. We willen ook de traditie van de cross in ere houden. Trouwens, jaren geleden was er ook de vrees dat er op alle -grote- wielerwedstrijden inkom betaald zou moeten worden. Dat is op vandaag nog steeds niet het geval.”
14 tot 16 Wereldbekers. Welke consequenties heeft dat voor de rest van de kalender? Blijven bijvoorbeeld de DVV Trofee, Soudal Classics, Superprestige en de Brico Cross bestaan?
Impens: “Ik geloof Thomas. De verstandhouding tussen bijvoorbeeld Golazo en Flanders Classics is goed. We organiseren notabene samen het BK in Gent en ook voor het WK in België (2021) slaan we de handen in elkaar. Waarom zouden we in de toekomst in het veldrijden niet kunnen samenwerken?”
Niet onbelangrijk: Flanders Classics kocht vorig jaar de Telenet Superprestige, maar heeft op dit moment wel géén eigen wedstrijden in beheer.
Christophe Impens, Golazo – © Nico DickVan Den Spiegel: “We zullen in elk geval heel constructief te werk gaan. Op zoek naar de best mogelijke kalender voor iedereen en, zoals ik al zei, in samenwerking met de UCI. Daarnaast gaan we zeker praten met alle andere belangrijke partijen.”
Dat uitgerekend op de dag dat de UCI kenbaar maakt dat Flanders Classics het laken naar zich toetrekt, Golazo een persbericht de wereld instuurt dat het SportIDee heeft overgenomen, lijkt ook geen toeval.
Impens: “Voor alle duidelijkheid, Golazo ziet zichzelf ook niet als ‘verliezer’. Met de overname van SportIDee hebben wij nu 24 Belgische wedstrijden in onze groep. Die blijven sowieso ook bestaan. En uiteraard wordt de Wereldbeker niet het enige circuit van belang. Zelf hebben wij op dit moment Namen in de Wereldbeker. Blijft dat zo? Afwachten. Het moet allemaal financieel behapbaar blijven. We zien wel. Maar meer dan ooit ligt onze focus nu op Vlaanderen. Daarom heeft Golazo zich ook versterkt met SportIDee.”
Om te reageren moet je ingelogd zijn.