Francisco Joel Peñuela sprint naar zege in spectaculaire rit Volta a Portugal
Ter illustratie - foto: Cor Vos
donderdag 1 augustus 2024 om 18:01

Francisco Joel Peñuela sprint naar zege in spectaculaire rit Volta a Portugal

Francisco Joel Peñuela heeft rit zeven van de Volta a Portugal gewonnen. De Venezolaan was na een razendsnelle rit de snelste van een uitgedund peloton. Tiago Antunes werd tweede, German Nicolás Tivani derde.

De zevende etappe van de Volta a Portugal ging van Felgueiras naar Paredes, over een afstand van goed 160 kilometer. In de laatste dertig kilometer zaten twee beklimmingen: de Vandoma (2,4 km aan 8,8%) en de Baltar (3,4 km aan 4,4%). Na de top van de laatste helling was het nog elf kilometer naar de streep.

Razendsnelle rit
Aanval na aanval na aanval. Zo ging het in het eerste deel van de rit. Maar hoe vaak er ook werd gedemarreerd, nooit kreeg een kopgroep echt de ruimte. Door het hoge tempo, in combinatie met het heuvelachtige terrein, begon er op een gegeven moment echter wel scheuren te ontstaan. In de chaos reed een groep van zo’n dertig renners weg, zonder leider Afonso Eulálio. De Portugees zette daarop zijn ploeggenoten van ABTF Betão-Feirense op kop.

De troepen van Eulálio hielden de grote kopgroep binnen schootsafstand. Voor de laatste beklimming van de dag werd de situatie vervolgens hersteld, waarna Eulálio nog wel een aanval af moest slaan van Colin Stüssi. De nummer twee van het klassement trok bergop door, maar kwam niet weg. Ondertussen reed Jon Agirre (Equipo Kern Pharma), derde in de algemene rangschikking, overigens al op bijna twee minuten achterstand. Hij was op de Vandoma gelost en zou veel tijd verliezen.

Peñuela bezorgt ploeg thuiszege
Op de Baltar probeerde niet alleen Colin Stüssi, maar ook andere renners een gat te slaan. Niemand slaagde daar echter in. Pas net na de top kregen vijf renners wat ruimte, maar op drie kilometer van de finish werden zij weer tot de orde geroepen door ABTF Betão-Feirense. Nadat een late uitvalspoging nog onschadelijk was gemaakt, kon er gesprint worden in Paredes.

In deze sprint, op een lichtjes oplopende aankomststrook, toonde Francisco Joel Peñuela zich de snelste. Tiago Antunes kwam nog sterk op, maar voor hem lag de finish net te vroeg. German Nicolás Tivani moest vrede nemen met een derde plaats. Voor Rádio Popular-Paredes-Boavista, de ploeg van Peñuela, was de zege zeer belangrijk. Zoals de naam al weggeeft, is het team gevestigd in finishplaats Paredes.

In het algemeen klassement blijft Eulálio leider. Zijn voorsprong op Stüssi bedraagt nog altijd 21 seconden. Jon Agirre is weggevallen uit de top-tien, Mikel Bizkarra staat nu derde.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.