Frank van den Broek slaat dubbelslag in koninginnenrit Ronde van Turkije, top-tien voor Lander Loockx
foto: Cor Vos
vrijdag 26 april 2024 om 15:06

Frank van den Broek slaat dubbelslag in koninginnenrit Ronde van Turkije, top-tien voor Lander Loockx

Frank van den Broek heeft de koninginnenrit van de Ronde van Turkije op zijn naam geschreven. Op de slotklim naar Spil won de Nederlander van dsm-firmenich een sprint met drie. Merhawi Kudus werd tweede, Paul Double derde. Van den Broek is ook de nieuwe klassementsleider.

Op dag zes van de Ronde van Turkije moesten de klimmers hun slag slaan. De etappe was met 160,1 kilometer niet zeer lang, maar kende wel een zeer uitdagend slot. De finish van de etappe lag op de top van de berg Spil, een plek vol verhalen en legendes. Voor de renners betekende het vooral: veertien kilometer klimmen aan ruim zeven procent.

Rickaert in kopgroep
Het duurde een tijdje, maar uiteindelijk ontstond er een kopgroep van vijf. De bekendste naam vooraan was Jonas Rickaert, die in Turkije zijn rentree maakte na een sleutelbeenbreuk. De Belg van Alpecin-Deceuninck had het gezelschap van Negasi Haylu Abreha (Q36.5), Petros Mengs (Beykoz Belediyesi Spor Türkiye), Norbert Banaszek (Mazowsze Serce Polski) en Feritcan Samli (Spor Toto). Samen fietsten zij een voorsprong bijeen van bijna vier minuten.

Op 35 kilometer van de finish was het verschil teruggebracht tot anderhalve minuut. Rickaert vond dat er wat moest gebeuren en voerde het tempo op. Enkel Abreha en Mengs konden volgen, Banaszek en Samli gingen overboord. De drie overgebleven vluchters liepen vervolgens weer snel uit op het peloton, maar aan de voet van de slotklim was het opnieuw anderhalve minuut. Op de eerste stroken moest Rickaert de klimmers Abreha en Mengs laten gaan. Niet veel later ging Abreha alleen door.

Rickaert in de kopgroep – foto: Cor Vos

Eerste speldenprikken
De Ethiopiër bleef nog een tijdlang voor het peloton uitrijden. Hij was zo een ideaal mikpunt voor zijn ploeggenoot Filippo Conca, die op elf kilometer van de top de aanval koos. Abreha nam hem nog even op sleeptouw, waarna de Italiaan solo verderging. Al snel kreeg hij echter een nieuwe kompaan. Vanuit het peloton was Samuele Zoccarato (VF Group – Bardiani CSF – Faizanè) over komen steken. Maar in dat pak viel het niet stil, voor door de mannen van Caja Rural-Seguros RGA.

De Spaanse ploeg leidde een aanval van Jefferson Alveiro Cepeda in. De Ecuadoraan kwam echter niet weg, in tegenstelling tot de volgende renner die het probeerde: Harold Martín López. De 23-jarige renner van Astana Qazaqstan maakte de sprong naar Zoccarato, die Conca op dat moment al had gelost, en liet de Italiaan meteen staan. Het gat met het peloton werd nooit heel groot. En toen Paul Double op vier kilometer van de streep versnelde, slonk de voorsprong zienderogen.

Kudus geeft er een klap op
Het was echter niet Double, maar Merhawi Kudus die als eerste aansloot bij López. De Eritreeër had Double gecounterd en reed in één streep naar de Colombiaanse koploper toe. López kon het wiel nog eventjes houden, maar haakte daarna af. Hij zakte terug in een groepje met Double, Metkel Eyob, Vadim Pronskiy én Frank van den Broek. De Nederlander kon vervolgens als enige mee met Double, toen deze nog een keer doortrok. In het wiel van de Brit kwam hij weer bij Kudus, en dus in de kop van de koers.

Met z’n drieën begonnen ze aan de slotkilometer. De achtervolgers leken nog even in de buurt te komen, maar uiteindelijk kwam het toch aan op een sprint. Van den Broek ging deze sprint van ver aan, waardoor Double meteen gezien was. Kudus drong nog wel aan, maar kwam niet meer over de Nederlander van dsm-firmenich hield sterk stand. Hij sloeg zo een dubbel. Niet alleen won hij de rit, hij is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Van den Broek klopt Kudus – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.