zaterdag 29 juni 2024 om 18:28

Frank van den Broek verbaast zichzelf met stunt in Tour: “Helemaal naar de klote, helemaal leeg”

Video Frank van den Broek kon zijn geluk niet op na de openingsetappe van de Tour de France, want in Rimini loodste hij na een koppeltijdrit ploeggenoot Romain Bardet naar de ritzege én de gele trui. “Ik ben helemaal naar de klote, helemaal leeg”, lachte hij in gesprek met de NOS. “Ik heb geen woorden. Ik verbaasde mezelf.”

“We hadden het plan om in de vlucht te zitten, want we wilden er staan in het openingsweekend. Dat ging vrij goed. Ik zat in de eerste kopgroep mee, maar ik kon ook daarna blijven gaan. Het was superwarm vandaag, maar het team had een heel goed plan met bidonnen en ijs. Dat was perfect”, aldus een verbaasde Van den Broek.

Ritwinst was eigenlijk niet het plan voor de 23-jarige Nederlander. “Ik wilde voor bollentrui, maar had de punch niet tegen die andere gasten. Daarna kon Romain de overstap maken, dus toen konden we samen op pad. […]  Ik zat daarvoor redelijk te balen dat ik de bollentrui niet kreeg. Waarom reed ik er nog? Misschien voor de strijdlustprijs, maar we komen niet voor om in beeld te rijden. Maar deze finale is super…”

“De laatste dagen voelde ik mij niet super, het was denk ik de spanning voor mijn eerste grote ronde. Maar toen de vlag wapperde, stond ik er gelijk”, blikt hij terug. In de finale was Van den Broek de grote motor in de koppeltijdrit, waardoor het peloton uiteindelijk te laat kwam. “Het hele stuk wind tegen was superzwaar. Ik zag de finish heel erg in de verte en het peloton zag ik komen. Maar het was hoofd naar beneden en volle bak naar de finish.”

‘We hebben niet gehad over wie mocht winnen’
Uiteindelijk won Bardet de rit, vlak voor Van den Broek. “We hebben het er niet over gehad. Mijn benen waren leeg, hij kwam erover heen. Het is mooi dat hij in zijn laatste Tour wint en het geel pakt. Ik hoop dat ik nog genoeg kansen krijg om dat ooit te doen. Maar ik rijd nu in het wit, dat is supervet”, lacht de jongeling, die toen nog niet wist dat hij óók leider was in het groene puntenklassement en dus in die trui mag starten.

Dit zei Frank van den Broek voor de start van de Tour de France nog tegen WielerFlits:

Geplaatst als onderdeel van: Tour 2024: Dit zijn de reacties na afloop van de derde etappe

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.