Frederik Dversnes triomfeert in chaotische openingsrit Tour Poitou-Charentes
foto: Cor Vos
dinsdag 20 augustus 2024 om 16:18

Frederik Dversnes triomfeert in chaotische openingsrit Tour Poitou-Charentes

Vluchter Fredrik Dversnes heeft de openingsrit in de Tour Poitou-Charentes. De coureur van Uno-X Mobility bleef in de laatste kilometers zijn vluchtgenoten Larry Warbasse, Samuel Leroux, Enzo Paleni en Thomas Gachinard voor.

Dinsdag ging de vierdaagse Franse rittenkoers Tour Poitou-Charentes van start met een rit van Les Gonds naar Poitiers. Aan het vertrek stonden onder meer de vier Franse WorldTour-ploegen Decathlon AG2R La Mondiale, Cofidis, Groupama-FDJ en Arkéa-B&B Hotels en de ProTeams Uno-X Mobility, TotalEnergies en TDT-Unibet.

Hoewel de etappe op papier niet heel lastig was, kregen de kijkers dinsdag een chaotische koers voorgeschoteld waarin de groepen in koers continu van samenstelling veranderden. In het eerste koersuur trokken tientallen coureurs zonder succes ten aanval, waaronder Jetse Bol (Burgos-BH) en Adrien Maire (TDT-Unibet). Zij reden geruime tijd een halve minuut tot een minuut voor het peloton uit, dat onder aanvoering stond van Arkéa-B&B Hotels.

Kopgroep van vijf haalt het in Poitiers
Met nog negentig kilometer te gaan scheidde een groep van ongeveer vijftien renners zich af van het peloton. Uno-X Mobility en Decathlon TotalEnergies waren met drie renners aanwezig in deze vlucht, die langzaam maar zeker uit elkaar werd gereden door de felle wind. Tegen het einde van de etappe bleven Enzo Paleni, Thomas Gachinard, Samuel Leroux, Larry Warbasse en Fredrik Dversnes over en langzaam maar zeker werd duidelijk dat zij wel eens kans zouden maken op de ritzege.

Het peloton was namelijk flink uitgedund door de schermutselingen onderweg en in de absolute slotfase van de rit waren de overgebleven ploegen in het peloton niet bij machte om het gat van om en nabij de vijftien seconden met de vijf coureurs vooraan te dichten.

De aanvallers mochten zodoende strijden om de ritzege en de eerste leiderstrui. Warbasse probeerde op vijf kilometer van de streep tevergeefs weg te rijden, maar werd teruggehaald. Daardoor mochten Leroux, Gachinard, Warbasse, Paleni en Dversnes vervolgens om de zege sprinten in Poitiers: de 27-jarige Noor ging er uiteindelijk met de volle buit vandoor.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.