Freire pakt eindelijk een etappe
zaterdag 19 juli 2008 om 16:40

Freire pakt eindelijk een etappe

Rabocourreur Oscar Freire heeft eindelijk een etappe gewonnen. Hij klopte Leonardo Duque en Erik Zabel in een massasprint in een gehalveerd peloton. Beste Nederlander was Steven de Jongh, hij sprintte naar de vijfde plek.

Vandaag reed net zoals gisteren het grootste deel van de etappe een Nederlander voorop in een kopgroep. Gisteren was het Niki Terpstra, vandaag Bram Tankink. Tankink zat eerst in een kopgroep van 21 man groot, en sprong daarna mee toen er drie man uit wegreden. Samen met Gutierrez, Sandy Casar en William Bonnet reed hij drie uur in de aanval.

Vooral Liquigas maakte vaart in het peloton. Helaas voor Liquigas heeft dit niet tot successen geleid, hun best geklasseerde renner was Filippo Pozzato op plaats 15. Op het laatste klimmetje, één van de vierde categorie, moest dé sprinter in vorm, Mark Cavendish, al snel lossen. Hij kwam op ruim drie minuten achterstand binnen. Gutierrez werd pas in de laatste 10 kilometer ingerekend.

Niet lang nadat er niemand meer voorop reed, kwamen er een aantal aanvallen. De meeste waren niet serieus, maar een poging van Sylvain Chavanel zag er goed uit. De Fransman behield een paar kilometer een voorsprong, maar de Cofidis renner kon het niet redden totaan de finish. Agritubel-renner Romain Feillu leek iedereen te verrassen in de sprint, maar hij kwam te vroeg op kop. Freire kwam pas heel laat in actie, maar zag zijn geduld beloond met zijn vierde etappezege in zijn Tour de France-carrière. Hij kopte in de sprint de Colombiaan Leonardo Duque en de Duitser Erik Zabel.

Uitslag 14e etappe
1. FREIRE Oscar
2. DUQUE Leonardo
3. ZABEL Erik
4. DEAN Julian
5. DE JONGH Steven
6. BALLAN Alessandro
7. PEREZ Ruben
8. PINEAU Jérôme
9. TOSATTO Matteo
10. HUSHOVD Thor
11. FLORENCIO Xavier
12. SCHUMACHER Stefan
13. ELMIGER Martin
14. LANG Sebastian
15. POZZATO Filippo
16. LEQUATRE Geoffroy
17. AUGUSTYN John-Lee
18. FROOME Christopher
19. ISASI Inaki
20. KIRCHEN Kim
21. VANDEVELDE Christian
22. CIOLEK Gerald
23. PEREIRO SIO Oscar
24. CANCELLARA Fabian
25. VALVERDE Alejandro

Klik hier voor de complete uitslag

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.