Freire pakt zijn derde Primavera (+beeld)
Óscar Freire heeft de 101e editie van Milaan-Sanremo op zijn naam geschreven. De Spanjaard van Rabobank was na een loodzware editie de snelste in een massasprint op de Lungamaro Italo Calvino. Tom Boonen (Quick-Step) en Alessandro Petacchi (Lampre-Farnese Vini) moesten genoegen nemen met plaats twee en drie, de verrassende Sacha Modolo viel net naast het podium. Voor ‘Oscarito’ is het na succes in 2004 en 2007 al de derde zege in ‘La Primavera’.
Van een nerveuze start was er dit jaar niet meteen sprake. De eerste ontsnapping van de dag, met drie Italianen, was namelijk al meteen de goede. Fabrice Piemontesi, Aristide Ratti en Diego Caccia kozen in naam van respectievelijk Androni Giocattoli, Carmiooro-NGC en ISD-Neri al in de eerste kilometer voor de aanval en kregen een vrijgeleide van het peloton. Het drietal legde tijdens het eerste uur 46 kilometer af, kreeg het zomaar bijna 23 minuten cadeau.
Na een honderdtal kilometer sloegen HTC-Columbia, Liquigas-Doimo en Lampre-Farnese Vini de handen in elkaar om het verschil binnen de perken te houden. Wanneer ook Quick-Step een handje kwam toesteken, daalde het verschil gestaag: bij het aansnijden van de Passo del Turchino hadden de koplopers nog een bonus van ruim een kwartier. Het was zoals wel vaker echter niet de beklimming, maar de afdaling van de Turchino die voor spektakel zorgde in het peloton.
In de er altijd glad bijliggende maar razendsnelle afdaling brak het peloton in twee stukken. Onder andere Mark Cavendish had de slag gemist en maakte geen deel uit van de eerste groep, die 81 renners telde. Onder impuls van zijn ploeg HTC-Columbia, die ruim een uur vol aan de bak moest, werd de scheve situatie na Le Manie echter weer rechtgezet. Van de geleverde strijd waren de koplopers de grootste slachtoffers: op 90 kilometer van het eind was hun lied uitgezongen.
In de aanloop naar de drie ‘Capi’ (Capo Mele, Capo Cerva en Capo Berta) koos Maxime Bouet het hazepad. De Fransman van Ag2r-La Mondiale kreeg enige ademruimte van het peloton, maar werd op de Capo Berta opnieuw ingerekend. Ook een solopoging van Dmytro Grabovskyy, die op en over Bouet ging, draaide op weinig of niets uit. Een omvangrijke groep begon daardoor aan de finale, die ingeluid wordt door de op één na laatste beklimming van de dag: de Cipressa.
De Cipressa leek aanvankelijk een maat voor niets te worden, maar toen Liquigas zich op kop zette, ging het tempo fors de hoogte in. Die versnelling was fataal voor onder andere Cavendish, Henderson en Roelandts, die op 25 kilometer van de finish ter plekke werden gelaten. De afdaling van de Cipressa werd gekenmerkt door enkele aanvallen, maar enkel Yoann Offredo (Française des Jeux) kon de bakens verzetten en een kleine voorsprong bijeen fietsen op de eerste achtervolgende groep, waarin op Cavendish na alle grote namen nog aanwezig waren.
Beklimming en afdaling Poggio
Op de Poggio cijferde Garzelli zich helemaal weg voor zijn ploegmaat Paolini: hij nam bijna de volledige beklimming voor zijn rekening om eventuele aanvallen te ontmoedigen. In het zicht van de top liet de tandem Gilbert-Pozzato dan toch van zich spreken, maar hun aanval werd in de kiem gesmoord. Opnieuw bood de afdaling meer spektakel dan beklimming: Nibali en opnieuw Pozatto gooiden alle kaarten op tafel, maar sneuvelden in de voorlaatste kilometer. In de sprint was Freire simpelweg veruit de snelste van het pak.
Finale
Milaan-Sanremo (298 km – 1.His)
1. Óscar Freire (Spanje/Rabobank) 6u57m28s
2. Tom Boonen (België/Quick-Step) z.t.
3. Alessandro Petacchi (Italië/Lampre-Farnese Vini)
4. Sacha Modolo (Italië/Colnago-CSF Inox)
5. Daniele Bennati (Italië/Liquigas-Doimo)
6. Thor Hushovd (Noorwegen/Cervélo)
7. Francesco Ginanni (Italië/Androni Giocattoli)
8. Maxim Iglinskiy (Kazachstan/Astana)
9. Philippe Gilbert (België/Omega Pharma-Lotto)
10. Luca Paolini (Italië/Acqua & Sapone)
11. Matti Breschel (Denemarken/Team Saxo Bank)
12. Anthony Geslin (Frankrijk/Française des Jeux)
13. Enrico Gasparotto (Italië/Astana)
14. Geoffroy Lequatre (Frankrijk/Team RadioShack)
15. Paul Martens (Duitsland/Rabobank)
16. Yoann Offredo (Frankrijk/Française des Jeux)
17. Fabian Cancellara (Zwitserland/Team Radio Shack)
18. Juan Antonio Flecha (Spanje/Team Sky)
19. Linus Gerdemann (Duitsland/Team Milram)
20. Pablo Lastras (Spanje/Caisse d’Epargne)
Om te reageren moet je ingelogd zijn.