Froome en Quintana maken reuzensprongen, Valverde blijft leider in WorldTour-ranking
Met een etappezege en de eindzege kijkt Team Sky, en kopman Chris Froome in het bijzonder, terug op een erg succesvolle Tour de France 2015. Hoewel de Brit hiermee nog niet de koppositie van de individuele WorldTour-ranking verovert, brengt hij zijn team wel naar de koppositie van het ploegenklassement. Alejandro Valverde vergrootte zijn voorsprong. Spanje blijft autoritair het beste land.
In het individuele klassement blijft Valverde aan kop. Zijn dichtste belager is Tourwinnaar Chris Froome. De Brit wint veertien plaatsen en stijgt door naar de tweede stek voor Alberto Contador. De tweede nieuwkomer in de top tien van de individuele WorldTour-ranking is de Colombiaan Nairo Quintana. Bauke Mollema wordt de beste Nederlander op de 21e plaats voor Tom Dumoulin (24e) en Niki Terpstra (27e). Gesink werd zesde in de Tour en stijgt van de 99e plaats naar de 33e stek.
UCI WorldTour na de Tour de France 2015
Individueel
1. (1) Alejandro Valverde (Movistar) 482 punten
2. (16) Chris Froome (Sky) 422 punten
3. (2) Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) 407 punten
4. (15) Nairo Quintana (Movistar) 365 punten
5. (3) Richie Porte (Sky) 314 punten
6. (7) Joaquin Rodriguez (Katusha) 292 punten
7. (6) Geraint Thomas (Sky) 283 punten
8. (4) Rui Costa (Lampre-Merida) 274 punten
9. (5) Simon Spilak (Katusha) 269 punten
10. (9) John Degenkolb (Giant-Alpecin) 265 punten
21. Bauke Mollema (Trek) 168 punten
24. Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) 157 punten
27. Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step) 140 punten
33. Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) 104 punten
35. Lars Boom (Astana) 101 punten
Volledig Individueel klassement
Onbetwiste leider in het landenklassement is nog altijd Spanje, aangezien de nummer één, drie en zes in de individuele ranking, respectievelijk Alejandro Valverde, Alberto Contador en Joaquin Rodriquez, daar vandaan komen. Spanje heeft ruim vijf honderd punten voorsprong op Groot-Brittannië dat door gestegen is naar de tweede plaats. Colombia staat nu derde. Nederland blijft zevende en lijkt zeker van negen renners op het WK. België zakt naar de negende plaats. De negende plaats verzekert onze zuiderburen ook net van negen renners op het wereldkampioenschap wielrennen in Richmond.
Landen
1. (1) Spanje 1410 punten
2. (3) Groot-Brittannië 903 punten
3. (5) Colombia 785 punten
4. (6) Frankrijk 742 punten
5. (2) Australië 696 punten
6. (4) Italië 694 punten
7. (7) Nederland 670 punten
8. (10) Duitsland 455 punten
9. (8) België 410 punten
10. (11) Tsjechië 306 punten
Volledig landenklassement
In het ploegenklassement hebben Sky en Movistar het Russische Katusha voorbijgestoken. Sky dankt zijn eerste plaats aan de nummer twee, vijf en zeven in de individuele ranking, respectievelijk Chris Froome, Richie Porte en Geraint Thomas. Movistar staat tweede voor Katusha. De Belgische ploegen Etixx-Quick-Step en Lotto Soudal staan respectievelijk vierde en twaalfde. LottoNL-Jumbo blijft onderaan het ploegenklassement met een vijftiende stek en 258 punten.
Ploegen
1. (2) Sky 1219 punten
2. (4) Movistar 1092 punten
3. (1) Katusha 1038 punten
4. (3) Etixx-Quick-Step 891 punten
5. (5) Tinkoff-Saxo 777 punten
6. (6) Astana 663 punten
7. (7) BMC 568 punten
8. (10) Giant-Alpecin 482 punten
9. (11) AG2R La Mondiale 479 punten
10. (8) Orica-GreenEDGE 456 punten
12. (13) Lotto Soudal 354 punten
15. (16) LottoNL-Jumbo 258 punten
Volledig ploegenklassement
LottoNL-Jumbo blijft onderaan het ploegenklassement met een vijftiende stek
Er zijn 17 WT ploegen, dus op een 15e plek kun je niet onderaan staan. En ze stijgen 1 plekje.
Heb je wellicht een linkje naar een overzicht van het budget van de diverse ploegen. Lijkt me wel eens aardig om die naast de ranking te leggen.
En Greipel die voor 4 ritoverwinningen evenveel punten krijgt als de 7de in het klassement... Deze rangschikking overwaardeert nu eenmaal de prestaties van klassementsrenner tov klassieke renners/sprinters.
In koersen als Gent-Wevelgem of de E3 had Degenkolb meer kunnen scoren. Dan had hij nu top vijf gestaan.
En de TdF voor het algemeen klassement 200.
Die verhoudingen zijn niet helemaal je-van-het
TLJ schijnt daar toch wel ruim, rond de 10m, onder te zitten, waarbij niet helemaal duidelijk is wat die schaatsende B-sporters daar nog vanaf snoepen. In dit licht gezien is het natuurlijk logisch dat TLJ in de breedte kwalitatief een beetje achterblijft bij die grote teams.
You tell me. Ik vind dat Purito niet een veel betere, waardevolle tour heeft gereden dan Mattias Frank. Die heeft drie weken lang moeten knokken, Purito heeft zich hele dagen afzijdig gehouden, die dagen tellen praktisch niet mee als inspanning. Als ik er zo naar kijk snap ik het eigenlijk heel goed.
Maar het werkt conservatisme in de hand. Als een negende plek meer oplevert dan een ritzege, zullen heel veel renners (onder druk van de ploegleiding) voor die negende plek rijden. Met saaiheid als resultaat. Het loont steeds minder om risico te nemen.
Het ligt er ook aan of je een winnaar bent. Er zijn een pak renners die ritzeges verkiezen boven een aardig klassement. Maar iemand als Mollema, die toch ook kwaliteiten heeft om koersen te winnen, is blijkbaar niet zo gebrand op winnen. Dan staat een aardig klassement weer voor een goede Tour.
Ik vind het echter wel terecht dat een klassement zo hoog wordt gewaardeerd, dat vergt gewoon veel en veel meer van een renner dan wat Purito of Majka heeft gedaan. Je zei het zelf, Purito heeft zich gewoon gespaard en op de Vuelta gericht. Dan verdien je niet meer punten dan iemand die drie weken lang keihard knokt voor een schitterende top 10 plek, toch?
Mannen als Kwiatkowski, Cancellara, Boonen en Gerrans zijn ook al heel hoog geëindigd. Alleen Valverde en Rodriguez kunnen inderdaad net te veel.
Zeker niet in crisistijden waar ieder team dat WT wil worden, gewoon WT kan worden wegens te weinig interesse van anderen.
Het WT-klassement beloont de meest constante en meestal ook de meest complete renner. Kijk wie er de afgelopen jaren hebben gewonnen:
2012 - Rodriguez : o.a. 2de Giro, 3de Vuelta, winst Lombardije, winst Waalse Pijl
2013 - Rodriguez : o.a. 3de Tour, 4de Vuelta, winst Lombardije, 2de Luik
2014 - Valverde : o.a. 4de Tour, 3de Vuleta, winst Waalse Pijl, winst San Senastián, 2de Lombardije, 2de Luik.
Deze winnaars hebben het hele jaar door gescoord, zowel in klassiekers, ettapekoersen en zijn ook nog eens in 2 rondes in de top 5 geëindigd.
In 2012 en in 2013 hadden Tourwinnaars Wiggins en Froome uitstekende resultaten in aanloop naar de Tour. Toch haalden beide niet genoeg punten bijeen om Rodriguez te verslaan.
@BlancoProCycling & Voorgeborchte,
Degenkolb heeft 2 top resultaten behaalt, maar voor de rest nauwelijks grote uitslagen gereden. Natuurlijk wint hij twee schitterende wedstrijden, maar Spilak eindigt als 3de in PN, 2de in Romandie en 1st in Zwitserland. Ik kan er mij leven dat die prestatie een vergelijkbaar puntenaantal oplevert.