‘Froome via Tirreno en Tour of the Alps naar Giro d’Italia’
Chris Froome maakte afgelopen woensdag bekend dat hij in 2018 aan de start zal staan van de Giro d’Italia. De Brit wil proberen om als eerste renner in de moderne geschiedenis alle drie de grote rondes achter elkaar te winnen. Om optimaal voorbereid aan de start te staan van de Italiaanse ronde, zal de viervoudig Tourwinnaar volgens La Gazzetta dello Sport een alternatief programma afwerken.
De toonaangevende Italiaanse sportkrant meldt dat Froome zijn wegcampagne zal beginnen in februari, met de Ruta del Sol of de Ronde van Algarve. Minder twijfel zou er naar verluidt zijn over het al dan niet betwisten van Tirreno-Adriatico. De in maart gehouden rittenkoers geldt voor veel Girodeelnemers als belangrijke voorbereiding op de eerste grote ronde van het jaar. De laatste keer dat Froome de Koers van de twee zeeën afwerkte, was in 2013. Hij moest toen alleen zijn meerdere erkennen in Vincenzo Nibali, na één dag de leiderstrui te hebben gedragen.
Na Tirreno-Adriatico zal Froome in april nog een laatste voorbereidingskoers rijden op de Giro. Zowel de Tour of the Alps als de Ronde van Kroatië zouden serieuze opties zijn. Volgens Cyclingnews neigen zowel Froome als Sky naar de eerste optie. Dit is niet verwonderlijk: in de afgelopen drie seizoenen opteerde de Britse miljoenenformatie telkens voor het laten starten van hun kopman in de in Oostenrijk en Italië gehouden rittenkoers. Dit resulteerde de laatste drie jaar in eindzeges voor respectievelijk Richie Porte, Mikel Landa en Geraint Thomas.
Quintana heb ik dit najaar ook helemaal niet meer gezien na z'n mislukte poging Giro/Tour.
Porte gaat vol voor de Tour, en dat zal hij blijven doen tot hij er ooit op het podium staat.
Maar ik denk niet dat Eddy geen tegenstand had, en ben er al helemaal niet van overtuigd dat Froome NIET vol stuff rondrijdt.
Merckx versus Froome
Prestaties van twee renners uit verschillende tijdvakken zijn moeilijk direct met elkaar te vergelijken. De volgende gezichtspunten zijn denkbaar.
1. Het absolute gezichtspunt. In absolute zin zijn aspecten veranderd, zoals training, voeding, materiaal. Dat maakt de huidige toprenners waarschijnlijk beter dan die van 40 jaar geleden. De vergelijking valt in het voordeel van Froome uit (behalve aantal overwinningen, want Merckx won veel meer).
2. Het relativistische gezichtspunt. Als je de renners in de context van hun eigen tijd plaatst, kun je de prestaties niet meer rechtstreeks vergelijken. Merckx en Froome zijn dan toprenners in hun eigen periode. Vergelijken heeft geen zin, want alles is veranderd.
3. Het transfomationele gezichtspunt. Er is dus een andere basis nodig. Merckx in de huidige tijd geplaatst is wel te vergelijken met de huidige Froome. Merckx plus transformatie(voeding, training, wedstrijden) is te vergelijken met Froome. Hoe moet die transformatieregel er uit zien?
Had Merckx even veel bergen in de Tour als Froome? Ze hadden in ieder geval langere etappes en misschien wel meer bergen, maar het lijkt me dat Merckx nogal zwaar was voor een klimmer. En toch reed hij ze ook bergop eraf. Tegenwoordig lijken zwaardere renners meer problemen te hebben om mee te kunnen bergop.
4e plek Milano - Torino
9e plek Ronde van Lombardije (totaal niet zijn ding)
Vind ik niet onaardig van Quintana na een Giro en een mislukte Tour
Bmi van de renners lag aanmerkelijker lager in de tijd van Merxck lijkt het en met 75 kg valt best omhoog te komen, voor Kristoff wordt het een ander verhaal.
2017: Landa 17de
2016: Henao 17de
2015: Konig 6de
2014: Henao 22ste
2013: Uran 2de
2012: Uran 7de
2011: Lofkvist 20ste
2010: Cioni 17de
Benieuwd of Froome de c-c-c-combo breaker kan zijn.