Froome wil criticasters overtuigen met onafhankelijke test
Chris Froome is van plan om zich na de Tour de France te onderwerpen aan een uitgebreid en onafhankelijk fysiologisch onderzoek. Hij wil daarmee criticasters die hem na zijn machtsvertoon in de bergen beschuldigen van dopinggebruik de mond snoeren. Dat meldt de Britse krant Daily Telegraph en wordt door ploegleider Servais Knaven bevestigd.
Froome zou onder meer willen aantonen dat zijn lange armen en benen en zijn van nature lage hartslag ten grondslag liggen aan zijn goede prestaties. De Brit liet eerder al weten dat zijn maximale hartslag altijd onder de 170 slagen per minuut ligt, zelfs bij een extreem zware inspanning. De uitgebreide test vindt vermoedelijk plaats tussen eind juli en eind augustus.
Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat trainingsdata van Froome gestolen zouden zijn. Team Sky zei bang te zijn dat mensen deze gegevens willen gebruiken om de kopman te beschuldigen van dopinggebruik.
Na afloop van zijn overtuigende zege gisteren in de eerste Pyreneeënrit reageerde Froome op de persconferentie al op de voortdurende insinuaties. “Ik probeer echt een pleitbezorger te zijn voor schoon fietsen. Wat kan ik nog meer doen?”, vroeg hij zich hardop af. “Ik heb suggesties gedaan aan de UCI over het invoeren van nachtelijke dopingcontroles. En ik heb erop gewezen dat ik vond dat er op sommige plaatsen te weinig controles waren, zoals op trainingskamp in Tenerife.”
De Tourwinnaar van 2013 snapt de vragen wel, maar hoopt toch op iets meer respect. “Het is logisch als je kijkt naar de historie van de sport en naar de personen die vroeger de Tour hebben gewonnen. Maar op hetzelfde moment moet er wel een zekere mate van waardering zijn. Ik heb heel hard gewerkt om hier te komen. Dus ik laat niemand dit van me afpakken.”
Allemaal leuk en geweldig zeg…
Wie gaat hem onderzoeken? Sky zeker!?
Chris Froome is van plan om zich na de Tour de France te onderwerpen aan een uitgebreid en onafhankelijk fysiologisch onderzoek
Zal wel een universiteit zijn of zoiets.
@schipperaar
Mager is ie niet, wel afgetraind en waarschijnlijk in Kenia al geleerd dat je geen 5000 cal per dag hoeft in te nemen zoals de wetenschappers beweren.
Ja want in Kenia heeft niemand te eten natuurlijk, zelfs expats niet. Daarnaast moet ik de eerste wetenschapper die beweert dat je aan 5 kcal per dag genoeg hebt nog tegen komen
Bestaan er wel degelijk wetenschappelijke tests die het verband aanduiden tussen de lengte van de armen en de prestaties die iemand levert op de fiets?
bemerking: heeft al iemand van de critici al gevraagd of Froome zijn medicatie nog neemt tegen zijn parasiet?
Als adept van de wetenschap in z'n geheel , weet ik maar al te goed dat de wetenschap/ wetenschapper zichzelf voortdurend moet in vraag stellen. Maar bovendien besef ik maar al te goed dat het quasi onmogelijk is in te beuken tegen een (negatieve) perceptie.
Topsport (hier in casu topwielrennen) en de begeleiding flirten continu met de grens van het toelaatbare, de grenzen worden afgetast en verlegt , details zijn och zo belangrijk . Ze spannen zowel kwakzalvers (pseudo- wetenschappers ) als wetenschappers , althans diegenen die pretenderen echte wetenschappers te zijn , voor hun kar. Vandaar de vele vraagtekens , vermoedens , insinuaties ( de tourtamtam is daar een mooi voorbeeld van ) en dat zal, vrees ik, nooit veranderen
Wetenschappers zijn er vnl voor zichzelf. Complete renners kunnen zonder omdat ze hun eigen wetenschapper zijn. Dat een expat zich vol zou moeten eten is natuurlijk wel erg bekrompen, hoger opgeleiden eten meestal gevarieerder, meer verantwoord, gezonder en gaan minder vaak naar de frituur.
Waar heb je het over ? Er zijn helemaal geen tientallen (honderden) tests die de onschuld van Froome aantonen. Waar haal je dit ? Gewone dopingkontroles kunnen met de huidige stand van de wetenschap helemaal geen gesofistikeerde doping in microdosissen terugvinden. Dat staat absoluut wetenschappelijk vast. Idem dito voor de bloedwaarden en het biologisch paspoort. Bij grof gesjoemel met bloedtransfusies kunnen daarbij wel aanwijzingen gevonden worden, maar niet veel meer. En al bijna niets over 'klassieke' doping. En dan zal Sky zelf een testje laten uitvoeren !? Als opdrachtgever beslis je dan zelf over het resultaat. Dat is in de bedrijfs-, de verzekeringswereld en de gerechtelijke wereld niet anders. Daarbij betaal je als partij een expert, en dat kan een arts of een andere wetenschapper zijn, of iemand die de hoogte van de schade moet meten (bvb na een schadegeval bij een auto). Die zal zijn conclusies aan jouw opdrachten aanpassen. De tegenpartij kan dan net hetzelfde doen, met een zelf betaalde expert. En vaak met diametraal tegengestelde resultaten.
Dus kom niet af dat zulke testen ook maar enigszins iemand vrijpleiten van doping. Kijk naar de feiten. En dat de tegenstanders collectief gefaald hebben ? Elk jaar zakken wel een paar toppers door het ijs. Dat is juist het aantrekkelijke aan zulke grote rittenwedstrijden. Maar de andere toppers hebben gewoon op niveau gepresteerd. Het zijn Froome en zijn eerste luitenant die buitenaardse prestaties lieten zien.
Verder: zoals net al aangegeven, staat niks absoluut wetenschappelijk vast.
Ik lees ook nergens iets over wie Froome dan zou moeten controleren. Als Sky zelf iemand uitkiest, dan zou zo'n uitkomst inderdaad minder betrouwbaar zijn.