Fuglsang kopman Astana in Tour, Aru beslist na Lombardije over toekomst
donderdag 28 september 2017 om 15:54

Fuglsang kopman Astana in Tour, Aru beslist na Lombardije over toekomst

Jakob Fuglsang krijgt volgend seizoen een nieuwe kans als kopman in de Tour de France. Dat vertelt Dimitri Fofonov, sportief manager van Astana, aan het Deense Ekstrabladet. Daarnaast sluit hij niet uit dat Fabio Aru voor de Kazachstaanse formatie behouden blijft.

Astana beschikte dit jaar met Fuglsang, Aru en de Colombiaanse revelatie Miguel Ángel López over meerdere kopmannen voor de grote rondes. Fugslang (32) won dit jaar het Critérium du Dauphiné, maar moest de Tour vroegtijdig verlaten vanwege breuken in zijn spaakbeen en elleboog. In 2018 krijgt hij een nieuwe kans. “Jakob reed dit jaar erg sterk. Hij verdient een nieuwe kans. Als Fabio bij het team blijft, zullen ze verschillende programma’s rijden”, aldus Fofonov. “Jakob rijdt de Tour en Fabio zal indien hij blijft de Giro d’Italia rijden”, geeft hij aan.

De ploeg heeft veel vertrouwen in Fuglsang. “Het is ons doel om met hem Parijs-Nice te winnen en een podiumplek in de Tour te behalen. Ik weet zeker dat hij daartoe in staat is,” aldus Fofonov. Daarnaast staat Fuglsang volgens de Kazach in de hiërarchie boven López, die in de Vuelta zijn doorbraak kende met twee ritzeges. “Miguel is nog jong. Hij moet ervaring opdoen en leren het kopmanschap te dragen in een grote ronde. De Vuelta is nog altijd iets anders dan de Tour. Jakob zal een goede kopman zijn in de Tour, waar Miguel veel van kan leren.”

Het is volgens Fofonov niet ondenkbaar dat Aru ondanks de nodige transfergeruchten bij Astana blijft. “De kans bestaat dat hij blijft. Niet in de laatste plaats omdat we nog een optie hebben voor een jaar. Maar wanneer hij ervoor kiest om ons team te verlaten, zullen we een oplossing moeten vinden”, aldus Fofonov. La Gazzetta dello Sport denkt te weten dat de Sardijn naar UAE-Emirates trekt. Aru verklaarde eerder deze week pas na de Ronde van Lombardije op 7 oktober de knoop door te willen hakken.

RIDE Magazine
31 Reacties
28-09-2017 16:07
Ik hoop eigenlijk dat Aru bij de (in mijn ogen sympathieke) boeven van Astana blijft, hij past daar gewoon goed. Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat Fuglsang in staat is om een top 5 te rijden in de Tour, laat staan podium. De winst in de Dauphine is leuk, maar meer een waar alles toevallig op zijn plek viel voor Fuglsang. Bovendien, de Tour is natuurlijk wel andere koek.
28-09-2017 16:43
Wat houdt een ''optie voor nog een jaar'' nou eigenlijk concreet in? Ik zie regelmatig voorbijkomen dat iets dergelijks in een contract wordt opgenomen, maar het is me nog steeds niet echt duidelijk wat het verschil is met afwachten en uiteindelijk misschien alsnog bijtekenen.
28-09-2017 17:00
Fuglsang mag dan veel ervarener zijn dan Lopez, ik zie Lopez een beter klassement rijden dan Fuglsang die slechts een paar keer per jaar opvallend echt goed rijdt.
28-09-2017 17:06
Dat hij meer potentie heeft Lopez is duidelijk maar de Tour is geen Vuelta. Lekker in de schaduw van Fuglsang laten rijden en hem niet op zijn leeftijd al met de druk van het kopmanschap opzadelen. Oh wacht, zoiets geeft Fofonov ook aan. ;)
28-09-2017 17:26
Fuglsang kan top 5 rijden als hij eens niet hoeft te knechten. Zonder blessure had ik hem dit ook zien doen dit jaar. Ben fan van deze man. Leuk nieuws dus.
28-09-2017 18:49
Zijn er vogels die te vroeg zingen op een zangwedstrijd? Ik zou Fuglsang nu nog even in zijn kooitje houden, en tenminste de lente afwachten.
Aru de gekke ara, daarvan willen we dan natuurlijk snel weten of die een ander nest opzoekt.
28-09-2017 19:17
Fuglsang kan echt wel top 5 rijden in de Tour. Het is gewoon een steengoede renner die tenlang heeft geknecht. Zonder valpartij zou hij wat mij betreft ook dicht in de buurt gekomen zijn van plek 3-5. Ik schat hem even hoog in als renners als Bardet, Aru, Uran, D. Martin, Zakarin, Mollema en Majka. Met renners als Froome, Nibali en Quintana die daar weer boven staan.

Maar dat groepje renners kan gewoon allemaal top 3 rijden in een grote ronde als het mee zit, waarvan 5 van de renners die ik noem al podium hebben gereden (sommige meermaals) en Aru zelfs een ronde heeft gewonnen. Het moet ook gewoon mee zitten, dat bewijzen de grote rondes elk jaar weer. Alleen Froome, Nibali en Quintana zijn op dit moment bijna gegarandeerde podiumkandidaten.
28-09-2017 19:27
vooral leuk dat je Dumoulin overslaat, zal hem prikkelen !
28-09-2017 19:51
Romans, haha. Dumoulin is als hij zo doorgaat mogelijk ook een renner die gegarandeerd podiumkandidaat is. Vooral als er een lange TT inzit. Een top 5 renner zoals dat groepje dat ik noemde is hij sowieso al. Nu moet Tom alleen volgend jaar nog bevestigen. Als hij volgend jaar ook podium rijdt in een grote ronde, dan mogen we denk ik wel hardop denken dat hij er goed voor staat om meer GT’s te winnen.
28-09-2017 20:39
@vevie
Bevestigen? Na een Giro overwinning? Dus als hij volgend jaar geen top 5 rijdt in een grote ronde, dan zeggen we met zijn allen dat het toch geen ronde renner is? :P
28-09-2017 21:50
Fuglsang zie ik ook geen podium rijden op eigen talent. Indien er grote hoop weg"valt" kan het wel.
28-09-2017 22:24
@Vevie,
Ik denk dat ik je wel begrijp, het is waarschijnlijk een eenmalige uitschieter geweest van Dumoulin. Hij heeft eigenlijk nog niets bewezen.
28-09-2017 23:01
@jan jansen
Ik hoop zo dat je een grap maakt, want anders nomineer ik deze reactie voor domste van het jaar.
28-09-2017 23:25
Sommigen vinden Uran ook geen gc-rijder. Het is maar hoe je er naar kijkt.
(Ik vind Uran overigens wel een gc-tje, ook al voor zijn tweede stek in de Tour.)
28-09-2017 23:34
@ jan jansen

Ben het met je eens hoor, dat tijdritje op het WK was ook een 1 malige uitschieter. Immers Frrome was te moe na 2 grote rondes te winnen, Rohan Dennis gevallen, Cancellara en Wiggins die gestopt zijn, en Tony Martin die te oud geworden is.
Anders had Tom nooit top 5 gereden!
29-09-2017 00:18
Dumoulin is gewoon de grootste uitdager van Froome voor het geel aankomend jaar indien ze er een 50+ km chrono op gevarieerd terrein indouwen.
29-09-2017 06:14
@BauenLau;
Inderdaad.
In de Vuelta van 2015 heeft hij een tijdje in het rood kunnen rijden omdat hij de enige was die fris aan de start stond (zoals door sommige wordt beweerd).
Echter op zijn 22e werd hij 2e NK op de weg en 3e NK TT.
29-09-2017 07:38
Gaat het hier over Dumoulin of over Fuglsang??
29-09-2017 11:31
Als Aru wel vertrekt, en die kans acht ik groot, hoop ik dat Lopez de Giro gaat rijden
29-09-2017 13:51
De enige die Dumoulin uitdaagt is hij zelf, Froome gaat in alle chrono's, vlak of niet, het onderspit delven maar het belangrijkste is dat er hoe dan ook gestreden gaat worden. Die moe verhalen kunnen ook weer de ijskast in, Froome won de Vuelta tussen vnl frisse mannen. Moe worden komt vnl door de pers als je 200 keer hetzelfde bandje af moet spelen.
29-09-2017 13:55
Dumoulin is een topper. Het blijven echter mensen, waardoor het toch gewoon kan dat het bij alleen winst van de Giro blijft. Dumoulin is een uitdager voor winst voor iedereen als een een TT in zit, maar wat als er geen lange TT in zit en het meer aankomt op klimwerk: dan zou het toch zo kunnen zijn dat je met een beetje ongeluk op de laatste dagen van de podiumplekken (winst) wordt gereden zoals in de Vuelta in 2015 (toen hij zich een paar dagen iets minder voelde). Toegegeven, Tom is nu veel verder, maar het kan een ieder gebeuren. Aru zakte van plek 2 naar 5 (oke die voelde zich ook wat minder toen) de laatste week van de Tour, bijvoorbeeld. Dat is ook een grote ronde winnaar. Froome, Nibali en Quintana zijn de enige renners die de laatste jaren bijna altijd minimaal podium hebben gereden in de GT’s die ze hebben gestart. Daarachter zit een grote groep die ook kan winnen, maar bij wie het ook moet mee zitten.
29-09-2017 14:06
@vevie
Hij voelde zich niet minder hij was op onverklaarbare wijze doodziek, zelden iemand zo lijkbleek de streep zien passeren.
29-09-2017 14:11
Hij was gewoon een hele week al dolgereden door de Astana's en brak in extremis. Aru was destijds gewoon fitter en had een veel beter team. Niet altijd met je ziek-verhaaltjes en 'nog nooi iemand zo bleek gezien'-gedoe aankomen wanneer 1 v j buddies geklopt wordt aub.
29-09-2017 14:21
Jonge jonge wat wordt jan jansen hard aangevallen zeg en vevie ook.

In principe heeft Dumoulin nu bewezen dat hij een ronde kan winnen en ondanks een flater het vermogen heeft om een overwinning thuis te brengen. Maar hij heeft dit nog maar 1x getoond, verder nog geen podium gereden en tot voor de Giro konden we nog niets eens stellen dat hij de Giro wel zou winnen. Het was een ultieme testcase.

Het kan niet ontkend worden dat Dumoulin heel veel in zijn mars heeft. Hij kan, anders dan een Froome, missschien een fikse klassieker winnen en heeft al een kleine ronde met een klassiekergehalte gewonnen. Hij heeft een steengoede TT (betere dan Froome ooit had) en komt klimmend goed mee. Op basis van zijn vertoon tot dusver en met een lange TT acht ik inderdaad ook Dumoulin als grootste opponent om hem van de troon te stoten. Nibali lijkt het laatste beetje net vanaf, Quintana heeft teveel zwakheden die hij niet kan verbloemen.

Maar kom niet aan met van die overtrokken reacties als bauenlau doet. Tom in de TT en Tom in een ronde zijn niet te vergelijken. In TT's overal al gewonnen, regelmatig met machtvertoon en dan kan je gewoon stellen dat hij absolute top is voor dit werk voorafgaand aan het WK. Voor ronderijden kunnen we dat pas met zekerheid zeggen na zijn volgende twee/drie rondes.
29-09-2017 14:28
Volgens mij is Dumoulin pas 1 x voor een klassement in een grote ronde gegaan en heeft ie m meteen gewonnen. En dan die Vuelta 2015, daar won ie bijna per ongeluk.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.