Fuglsang reageert fel op kritiek Kittel over Astana
zaterdag 10 november 2012 om 12:35

Fuglsang reageert fel op kritiek Kittel over Astana

fuglsang

foto: Sirotti

Jakob Fuglsang heeft hard uitgehaald naar Marcel Kittel. De Duitse sprinter stelde eerder deze week dat hij nooit naar Astana zou gaan vanwege alle (doping)problemen die rond het team hangen. Fuglsang, volgend jaar rijdend voor Astana, reageert fel op zijn collega. “Ik denk dat hij eerst zijn eigen voortuin moet schoonvegen. Kittel had recentelijk zelf nog problemen in Duitsland, waar hij methodes zou gebruiken die niet helemaal juist zijn”, zo zegt de Deen tegenover Sporten.

Fuglsang doelt hierbij op een bericht dat de ARD in januari naar buiten bracht. Kittel zou volgens het Duitse medium gebruik hebben gemaakt van een methode waarbij zijn bloed bewerkt is met een blacklight, voordat het terug ingebracht wordt. Destijds ontkende Argos-Shimano-manager Iwan Spekenbrink deze berichten. Hij gaf weliswaar toe dat Kittel inderdaad een dokter bezocht, waarvan achteraf bleek dat diegene een connectie met doping had, maar de Duitse spurter was daar op dat moment echter niet van op de hoogte. Hij kwam daar voor een opkomende ziekte.

“Kittel mag zelf weten wat ie zegt, maar ik ben blij dat ik naar Astana ga. In een tijd waarin de sport het niet makkelijk heeft, denk ik dat ik naar een schoon team vertrek”, beweert Fuglsang. Kittel stelde daarnaast dat Astana geen WorldTour-licentie verdient vanwege het slechte imago van manager Vinokourov. “Ik denk dat het een te zware straf zou zijn om dan de WorldTour-licenties van zowel Astana als Katusha (ploeg van Kolobnev, red.) af te pakken. Ook al zou Vino zijn zege gekocht hebben”, aldus de Deen.

Fuglsang staat nog steeds achter zijn keuze om naar Astana te vertrekken. “Als je enkel naar ploegen zonder dopinghistorie zou mogen gaan, blijven er wel heel weinig opties over. Dan zou ik bijvoorbeeld ook niet naar Team Saxo Bank Tinkoff of Omega Pharma-Quick Step kunnen. Daar zijn ook mensen die in het verleden doping hebben gebruikt. Vinokourov is weliswaar een van de prominente zondaars, maar ik denk dat hij van zijn fouten heeft geleerd.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.