Gaat de Tour de France van 2027 van start in Groot-Brittannië?
De Britse Tourstart in 2014 groeide uit tot een waar volksfeest - foto: Cor Vos
woensdag 18 september 2024 om 09:48

Gaat de Tour de France van 2027 van start in Groot-Brittannië?

Als het aan British Cycling en UK Sport ligt, komt de Tour de France in 2027 weer naar Groot-Brittannië. De betrokken partijen willen daarmee voortborduren op het succes van het Grand Départ van Yorkshire in 2014.

Jon Dutton, die werkzaam is voor British Cycling, was dertien jaar geleden betrokken bij de organisatie van het Britse Grand Départ. Dutton is zeer enthousiast over de plannen en hoopt dat de Ronde van Frankrijk over drie jaar weer zal neerstrijken in Groot-Brittannië, zo vertelde hij in gesprek met de Londense krant City AM. “Het zou mooi zijn als de Tour naar Londen zou komen. We kijken naar de grote steden, met onder meer Londen, Glasgow en Cardiff.”

“We zijn op zoek naar gebieden waar we nog niet eerder zijn geweest. Hopelijk kunnen we dan nog meer mensen, op meer plekken, bereiken. “De Tour de France is een commerciële organisatie en dus een project onder leiding van UK Sport.” Dit is een overheidsorgaan dat instaat voor de ontwikkeling van de Britse sport. “De kosten worden nog steeds doorgerekend (met UK Sport, red.), maar het ligt zeker binnen onze mogelijkheden.”

“Na Le Grand Départ in 2014 – waar ik persoonlijk bij betrokken was – en het zien van de miljoenen mensen die langs de kant van de weg stonden, staan we volledig achter een terugkeer van de Tour de France naar Groot-Brittannië”, vervolgt Dutton. “De Tour heeft een enorme positieve impact. Het creëert een ongelofelijke media-visibiliteit en zorgt tevens voor een boost voor het fietstoerisme.”

Komende edities
De Tour de France begint volgend jaar gewoon op Franse bodem. Lille heeft namelijk de eer om de Tourstart te mogen organiseren. In 2026 trekt de Tourkaravaan dan weer naar de Spaanse stad Barcelona voor het begin van de 113e editie van La Grande Boucle.

Ierland had eerder ook de hoop om in 2026 of 2027 de start van de Tour de France te organiseren, maar dit gaat niet door. Door financiële beperkingen blijkt het niet mogelijk om een bid in te dienen bij Tourorganisator ASO. Er is echter nog wel de wens om de Tour op een later moment naar Ierland te halen. Voor de laatste Ierse passage in de Tour de France moeten we terug naar 1998: toen ging de ronde van start in Dublin.

In de Tour van 1974 werd er voor het eerst een Touretappe op Britse bodem verreden, van Plymouth naar Plymouth, gewonnen door Henk Poppe. Exact twintig jaar later trok het Tourcircus naar Groot-Brittannië voor ritten naar Brighton en Portsmouth, met winst voor Francisco Cabello en Nicola Minali. Ook in 2007 trok de Tour naar het Verenigd Koninkrijk, voor een start in Londen.

En nog eens zeven jaar later, in 2014, waren de Britten andermaal verantwoordelijk voor Le Grand Départ van de grootste wielerkoers op aarde. Marcel Kittel (2x) en Vincenzo Nibali waren toen de grote winnaars.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.