Gaat Demi Vollering in de Ronde van Burgos voor een hattrick?
Demi Vollering is de topfavoriet voor de eindzege - foto: Cor Vos
woensdag 15 mei 2024 om 20:12

Gaat Demi Vollering in de Ronde van Burgos voor een hattrick?

Terwijl de renners in de Giro d’Italia bezig zijn aan de tweede week, begint morgen in het noorden van Spanje een andere belangrijke rittenkoers, voor vrouwen. In de Ronde van Burgos zijn de meeste ogen gericht op SD Worx-Protime en Demi Vollering, maar de concurrentie is stevig. WielerFlits blikt kort vooruit!

De Ronde van Burgos voor vrouwen werd in 2019 voor het eerst georganiseerd. De allereerste editie bleek een prooi voor een Noorse. Stine Borgli rekende vijf jaar geleden af met de Italiaanse Soraya Paladin en de Spaanse Mavi García. In het coronajaar 2020 ging de wedstrijd niet door, maar in 2021, 2022 en 2023 was dat gelukkig wel het geval. En de organisatie kreeg er met Anna van der Breggen, Juliette Labous en Demi Vollering drie zeer mooie namen bij op de erelijst.

Van der Breggen is inmiddels al een tijdje met pensioen en Labous is er dit jaar niet bij, maar Vollering staat wel aan het vertrek, klaar om haar titel te verdedigen. De Nederlands kampioene is ook de uitgesproken favoriet voor de eindzege, nadat ze eerder deze maand al de beste was in La Vuelta Femenina en Itzulia Women. Vollering gaat met andere woorden voor een onvervalste hattrick. Ze kan rekenen op een bijzonder sterke ploeg, met onder meer Marlen Reusser en Lorena Wiebes ‘in steun’.

Reusser is een van de ‘luxehelpers’ van Vollering – foto: Cor Vos

Vollering versus de rest?
Wiebes zal echter ook mikken op de etappes die eindigen in een sprint. Als we kijken naar de belangrijkste rivalen voor Vollering in de strijd om de eindoverwinning, komen we uit bij Évita Muzic (FDJ-SUEZ), Shirin van Anrooij (Lidl-Trek), Silvia Perisco (UAE Team ADQ), Pauliena Rooijakkers (Fenix-Deceuninck) en Elise Chabbey (Canyon//SRAM Racing). Verder is het uitkijken naar Cecilie Uttrup Ludwig, die weer terug is na een maandenlange revalidatie.

In de sprintetappes heeft Wiebes een streepje voor, maar de pijlsnelle Nederlandse zal wel moeten afrekenen met ex-wereldkampioene Elisa Balsamo (Lidl-Trek), Emma Norsgaard (Movistar), Megan Jastrab (dsm-firmenich PostNL) en Chloe Dygert (Canyon//SRAM Racing).

De renners beginnen donderdag met een heuvelachtige openingsrit van net iets meer dan 120 kilometer van Villagonzalo Pedernales naar Burgos, al biedt het parcours zeker mogelijkheden voor de sterke sprintsters. In de tweede rit finishen de rensters voor een eerste (en enige) keer bergop, na de beklimming van de Alto de Rosales (2,4 km aan 6,3%). De derde etappe is dan weer overwegend vlak en nodigt uit tot een koninklijke sprint.

Waar de rensters vorig jaar nog eindigden met een zeer pittige bergetappe richting de top van de bekende klim naar Lagunas de Neila, kiest de organisatie dit keer voor een alternatieve finale. Na de start in Peñaranda de Duero trekt het peloton naar eindbestemming Canicosa de la Sierra. Onderweg staan er twee gecategoriseerde beklimmingen op het menu, met de Alto de Rozavientos (3,5 km aan 9,2%) als bijzonder pittige scherprechter. Na de top van deze klim is het nog twintig kilometer naar de finish.


De Ronde van Burgos voor vrouwen is vanaf donderdag elke dag live te volgen via de online kanalen van Eurosport.nl en Discovery+.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.