Gabburo vlamt naar zege in chaotische slotsprint, Burgaudeau eindwinnaar Tour of Istanbul
Mathieu Burgaudeau is eindwinnaar van de Tour of Istanbul - foto: Cor Vos
zondag 15 september 2024 om 12:26

Gabburo vlamt naar zege in chaotische slotsprint, Burgaudeau eindwinnaar Tour of Istanbul

Mathieu Burgaudeau heeft de tweede editie van de Tour of Istanbul (2.1) op zijn naam geschreven. De Fransman begon als leider aan de slotetappe van en naar Istanboel en kwam niet meer in de problemen. De slotrit eindigde met een chaotische finale en werd – na een late uitval – gewonnen door Davide Gabburo.

De vierde en laatste etappe van de Tour of Istanbul was kort, maar krachtig. In en rond de bekende miljoenenstad Istanboel, ooit de hoofdstad van het o zo machtige Ottomaanse Rijk, was een parcours uitgetekend van slechts 83,6 kilometer. Een massasprint leek onvermijdelijk, met onderweg slechts één gecategoriseerde helling (900 meter aan 7,7%), met de top op goed 65 kilometer van de finish.

Chaos troef
En toch beloofde de finale van de vierde rit nog interessant te worden, met drie bonificatiesprints en een mogelijke laatste clash tussen de rappe mannen. Al bleek het nog geen abc’tje om de rit te laten eindigen in een sprint, want veel renners bleken bereid om de knuppel in het hoenderhok te gooien. We kregen zo een vermakelijk wedstrijdverloop, waarin er slag om slinger werd gedemarreerd.

Door de vele uitvalspogingen lag het tempo onverminderd hoog en werd het peloton op een lint getrokken, maar er werd uiteindelijk toch ‘gewoon’ gesprint om de overwinning. Door de hevige regenval in de finale kregen we wel een ontregelde sprint. Timothy Dupont kon zijn snelle benen niet aanspreken, aangezien hij in de slotfase onderuit ging en zo zijn kansen op de ritzege in rook zag opgaan.

Davide Gabburo bleef wel overeind en de 31-jarige Italiaan van VF Group-Bardiani CSF -Faizanè snelde met een late uitval naar de eerste overwinning uit zijn profcarrière. Gabburo rekende overtuigend af met de Spanjaard Sergi Darder (Illes Balears Arabay Cycling) en de Sloveen Tilen Finkšt (Adria Mobil).

Mathieu Burgaudeau bleef ook uit de gevarenzone en mag zich eindwinnaar noemen van de vierdaagse rittenkoers door Turkije. De Fransman van TotalEnergies werd op het eindpodium vergezeld door Alessandro Romele van Astana Qazaqstan en Emilien Jeannière, die eveneens uitkomt voor TotalEnergies.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.