Geen gedroomd afscheidscadeau voor Vanthourenhout: “Wist meteen hoe laat het was”
Sven Vanthourenhout - foto: WielerFlits
zondag 29 september 2024 om 19:02

Geen gedroomd afscheidscadeau voor Vanthourenhout: “Wist meteen hoe laat het was”

Goud was het doel, een vijfde plaats bleek uiteindelijk het hoogst haalbare voor de Belgische selectie tijdens de WK-wegrit voor mannen in Zürich. Daags na de wereldtitel van Lotte Kopecky en een week na de triomf van Remco Evenepoel in de tijdrit kwam er dus niet nog een titel bij voor de afzwaaiende bondscoach Sven Vanthourenhout. “Of er teleurstelling is? Neen”, is hij stellig in gesprek met Het Nieuwsblad.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Tot de aanval van Pogacar was de situatie volgens de bondscoach niet slecht. “Het moment dat de groep met De Plus en Tratnik wegreed, waren er toch een paar landen die ontbraken: Nederland, Zwitserland en Spanje. Dan ga je ervan uit dat die gingen rijden. Dat gebeurde niet. Maar dat zorgde er wel voor dat het gevaar erin zat dat er een oversteek zou komen. Dat heeft Tadej alleen moeten doen. We gingen er wel vanuit dat hij snel alleen zou vallen. Zijn ploeg was goed, maar niet zo goed. Maar door zijn manoeuvre kwamen wij ook snel geïsoleerd te zitten.”

“Op het moment dat hij wegreed, gooiden we niet meteen de handdoek. We hadden er nog vertrouwen in dat het goed zoukomen. We hadden nog wel wat knechten, maar het heeft niet veel opgeleverd. Het is wel zo: op het moment dat wij reden, als er dan nog een aantal landen een mannetje bijzetten, dan heb je een ander scenario.”

“Wist meteen hoe laat het was”
In de finale zat er vervolgens weinig meer achter bij de dubbele olympische kampioen. “Een ronde van het einde kwam ik naast Remco rijden en ik heb zelfs niets moeten zeggen. Ik wist meteen hoe laat het was. Ik denk niet dat hij de superbenen had die hij wilde hebben. Daar is niets mis mee, maar dat zorgde er wel voor dat de koers onmiddellijk gereden was. Het had beter geweest als Remco mee was geweest met Pogacar, maar het was wel nog meer dan honderd kilometer. Dat je op dat moment niet onmiddellijk reageert, is begrijpelijk.”

“We waren hier met een goeie ploeg die gekomen was om de koers te winnen. Iedereen heeft onderweg zijn ding proberen te doen, de ene met een betere dag dan de andere. Dat heb je altijd op een WK. Of er teleurstelling is? Neen, we worden uiteindelijk vijfde. Remco moest 100 procent zijn om de koers te winnen en ik denk dat dat niet het geval was. En zelfs met dit scenario had hij op het einde de koers nog kunnen winnen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.