Geen schorsingen na ADD-rapport
Naar aanleiding van het rapport van het Deense Antidopingagentschap (ADD) krijgt geen enkele betrokkene een schorsing opgelegd. Die organisatie bracht vanmorgen een rapport uit waaruit blijkt dat Bjarne Riis wist van dopinggebruik binnen zijn voormalige ploeg CSC. Statute of Limitations is het sleutelwoord voor het rapport; het gaat om feiten die buiten de verjaringstermijn vallen.
Dopingcentrum in Luxemburg
Uit het rapport blijkt dat er systematisch gebruik van cortisonen was binnen de Deense formatie, zonder dat hiervoor een medische aanleiding was. Ook zou er vanaf 2000 een ‘dopingbasis’ van de ploeg zijn geweest in Luxemburg. Hier zou epo en groeihormonen opgeslagen zijn. Ploegleider Johnny Weltz zou hier volgens het rapport verantwoordelijk voor geweest zijn.
Riis wist van dopinggebruik bij kopstukken CSC
Riis zou op zijn beurt in ieder geval op de hoogte zijn geweest van dopinggebruik door kopmannen Tyler Hamilton, Bo Hamburger, Jörg Jaksche en Michael Rasmussen. Ook zou de Deense teammanager Hamburger de opdracht hebben gegeven om epo te verstrekken aan Jaksche.
Verjaringstermijn is verlopen
Niemand van de genoemde personen in het rapport wacht een schorsing. De acties van renners en begeleiders zijn inmiddels verjaard. De feiten zouden hoe dan ook dateren van voor 2005. In de WADA-code van 2015 is de verjaringstermijn opgeschroefd van acht naar tien jaar. Ook als het WADA uitgaat van de startdatum van het onderzoek – in 2013 – volgen er geen consequenties voor de namen in het onderzoek. De verjaringstermijn was op dat moment namelijk nog acht jaar, waardoor het wereldantidopingagentschap ook niet verder terug kan gaan dan 2005.
Riis spoorde Sastre aan tot dopinggebruik
Riis zou volgens het rapport in 2008 het gebruik van bloeddoping hebben besproken met zijn toenmalig kopman Carlos Sastre (de winnaar van de Tour de France van dat jaar). Hierover zou de Spanjaard boos zijn geworden en als reden hebben aangevoerd om te vertrekken bij de ploeg. Na dat seizoen verkaste hij naar het Cervelo Test Team.
Deze beschuldiging aan het adres van Riis valt binnen de verjaringstermijn, maar door een gebrek aan bewijs volgen ook hier geen straffen. Riis geeft zelf aan dat hij alleen gezegd heeft dat andere renners nog steeds bloeddoping namen. Het voorval met Sastre zou volgens de Deen op een misverstand gebaseerd zijn.
Microdosissen bloeddoping
Een anonieme renner, die nog steeds actief is, denkt dat veel collega’s nog steeds bloeddoping nemen. Dit zou dan in microdosissen plaats vinden. Na het gebruiken van de bloeddoping zou de renner daarna op hoogtestage gaan om de schommelingen van de waardes in het bio-paspoort te verklaren.
Lees hier het volledige rapport van het Deense Anti-dopingagentschap ADD (in het Deens)
"Bij Astana benadrukken ze dat Nibali twee keer in korte tijd op hoogtestage ging en de afgelopen maand nog ruim een kilo afviel om op het juiste gewicht te komen. 'En ik heb dit jaar alles op de Tour gezet, waar anderen ook goed wilden zijn in andere wedstrijden.'
http://www.ad.nl/ad/nl/1063/Tour-de-France/article/detail/3698947/2014/07/25/Nibali-rijdt-zich-na-zeges-in-Giro-en-Vuelta-tussen-de-legendes.dhtml
Microdosis, hoogtestages en cortisolwaardes zijn de toverwoorden voor het maskeren van dopinggebruik ook in het huidige "nieuwe" wielrennen. Niets nieuws onder de zon en zolang je
niet betrapt wordt, is er niets aan de hand toch... Ah en Sastre heeft dus zonder bloeddoping de Tour gewonnen, misschien wat microdosis bietensap dan en wat pindakaas
Laat de Tour maar beginnen met alle dopingjagers in de achtervolging...
Sastre en de doping met hoogstestages coveren zijn voor mij nieuwe dingen. Logisch dat mensen alleen over verjaarde dingen uitlaten. Zoals LL al schreef, ik heb liever dat er een 0 tolerance beleid komt per 2016 en vanaf dan een verjaringstermijn van max 30 jaar(maar niet verder terugreikend dan 2016).
Prachtig altijd (sic) die bekentenissen exact tot aan de verjaringstermijn. Net als: ik heb het maar 1 of 2 x geprobeerd maar het werkte niet voor mij, of Sorensen nog gisteren: het is van 10 jaar geleden uit het begin van mijn carriere (hij is nu 40, toen dus 30!!! Hoezo begin carriere???)... Wielrenners en slechte leugens: het houdt niet op, niet vanzelf
Edit: jammer dat mijn Deens zou achteruit is gehobbeld de laatste jaren
1 Als Riis het niet zou weten was hij geen professional
2 Het is schokkend te moeten erkennen dat het blijkbaar toch zo gaat en stropers de beste boswachters blijken
Ik wil geen verhalen meer horen over het streven naar een dopingvrije sport
@Jean Dumas: eens. We kunnen er beter met goede grappen en woordspelingen op reageren, want men rijdt in het peloton dit jaar weer net zo hard als in de jaren voor 2011. Het is effe rustig geweest, maar het is nu weer volop koers!
Wanneer houden deze achterhaalde en niet meer ter zake doend onderzoeken
eens op.
Het is alleen maar afbraak van de wielersport en op het schild plaatsen van de
onderzoekers.
Een van de weinigen uit dat tijdperk die nooit met doping in verband is gebracht inderdaad. Toch blijf ik het lastig vinden: iemand die bij ONCE heeft gereden en tussen 2000 en 2007 goede klassementen reed.
Wel een mooi verhaal, dat spreekt natuurlijk wel voor hem. En blijkbaar had Lance ook een hekel aan hem, dus dat is ook positief
Ik merk in ieder geval dat ik als een van de weinigen wel boos word. Weer een bevestiging wat een luchtkasteel wielrennen al die tijd is geweest. Wat heb je jezelf dan eigenlijk belachelijk zitten te maken op feestjes en verjaardagen, elke keer dat je in ging op mensen die terechte vaststellingen deden. Toch elke keer maar weer geloven dat wielrennen juist een schonere sport was omdat er zoveel gecontroleerd werd. Ja er was echt wel wat veranderd met vroeger, sowieso sinds de Festina-Tour. En sinds Fuentes. En Rasmussen/Rabo. Dat er zoveel tegen de lamp liepen zei juist wat over andere sporten. Een andere keuze had je niet, want niemand kan op een goede manier uitleggen waarom je zoveel geniet van een sport die beheerst wordt door wat pak ik om oneerlijk te kunnen winnen. Wat een lachertje. Jaren lang moest je jezelf dingen wijs maken, volledig tegen beter weten in, om van de sport te blijven genieten. Maar deze sport is gewoon door en door verrot. Echt wat een vuilnisbelt aan bedrog, leugens en verwerpelijke ontkenners is wielrennen. En inmiddels zijn we daar met zijn allen wel achter, dus wat is nu het grote argument om met gemoedsrust te kunnen kijken? Bij mij is hij er dus niet meer, helaas.
Zelfs de wijze waarop de fans denken is totaal vergiftigd. Vertel mij in welke sport er met de gelatenheid zoals hier getoond gereageerd zou worden op de nieuwsfeiten zoals bovenstaande nieuwsfeiten. Het is zelfs een gebruik geworden, elk jaar dopingnieuws in de weken voor de Tour. We zijn er al aan gewend en irriteren ons er zelfs al aan. Het hoort er gewoon al bij. Tis als komkommertijd. Bizar.