Geraint Thomas kritisch over ‘niet veilige’ finale: “We zijn soms net clowns in een circus”
foto: Cor Vos (archief)
zondag 12 mei 2024 om 18:53

Geraint Thomas kritisch over ‘niet veilige’ finale: “We zijn soms net clowns in een circus”

Geraint Thomas ging in de negende etappe van de Giro d’Italia tegen de grond, maar de nummer drie in het voorlopige klassement kwam de rit uiteindelijk zonder kleerscheuren door. Toch wilde de Brit na afloop wel iets kwijt over de in zijn ogen te gevaarlijke finale.

“We hebben het tegenwoordig veel over veiligheid, maar dit was echt niet veilig. We zijn soms net clowns in een circus”, was Thomas na afloop duidelijk gepikeerd in gesprek met Eurosport. “Je hoorde de hele tijd kettingen van fietsen springen. Dat is niet lekker. Het is best wel eng als er de hele tijd renners onderdoor komen om je te passeren.”

“Er zaten bovendien ook enorm veel gaten in de weg. Ik ben blij dat ik de rit heelhuids ben doorgekomen. In de finale was het echt enorm chaotisch, maar de jongens wisten me ook vandaag weer goed te beschermen. Zo reed ik bijna altijd in een goede positie.”

Thomas kijkt na negen dagen afzien wel uit naar een eerste rustdag. “Ik ben blij dat ik nu even niemand hoef te zien uit het peloton. Ik ben nu een grumpy old man“, reageert de Tourwinnaar van 2018 op de voor hem kenmerkende cynische wijze. “Ja, ik kijk uit naar de rustdag.”

Geen zorgen na val
Thomas ging verder niet in op zijn valpartij op goed zestig kilometer van de finish, maar ploegleider Zak Dempster maakt zich geen zorgen voor het vervolg van de Giro. “Geraint is in orde. Hij had wat last van zijn elleboog, maar sprong na zijn val als een kat weer op de fiets. Dat is goed.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.