Geraint Thomas: “Rapport voelt als een belediging”
Geraint Thomas staat niet achter de conclusie van het rapport van de onafhankelijke onderzoekscommissie CIRC. Hierin staat geschreven dat de dopingcultuur nog niet verdwenen is uit de wielersport. De renner van Sky spreekt dit tegen. “Het is nu een stuk schoner.”
Volgens de Welshman was dopinggebruik in het verleden normaal. “Ik reed toen niet, maar dat hoor je uit verhalen”, aldus Thomas tegen de BBC. “Complete teams deden het toen.”
“Ik kan alleen commentaar geven over mijzelf en mijn team. Ik probeer goed te slapen en niet te veel te eten om mager te worden. Het is hard werken. Dan is het beledigend wanneer ze dit zeggen.”
Thomas neemt het ook op voor zijn ploeggenoten Chris Froome en Bradley Wiggins. “Ik durf al mijn geld te verwedden dat ze schoon zijn. Ik weet het natuurlijk niet voor honderd procent zeker, maar wel 99,999.”
De BBC sprak ook met voormalig dopinggebruiker David Millar. De Schot is het eveneens niet eens met de conclusies van het rapport. “Wat ze helemaal gemist hebben is de staat van het huidige wielrennen. Ze hebben niet gekeken naar hoe professioneel de wielersport nu is.”
Millar snapt niet dat er voornamelijk gesproken is met betrapte oud-renners. “Sommige van deze renners willen alleen maar strafvermindering. Als je gebruikt dan denk je dat iedereen dat doet. Je kijk op de wereld is anders dan die van iemand die schoon is.”
niet mee eens. stel, jij houdt jezelf netjes aan de maximum snelheid. zou jij je beledigd voelen als er gesteld wordt dat 20-90% van de automobilisten nog steeds te hard rijden?
Is Thomas misschien een beetje naif?
Zeker wel als alle automobilisten bekend zouden staan als roekeloze verkeersmisbruikers. En als jij als trouwe weggebruiker aan alle niet-automobilisten verantwoording moet afleggen voor het slechte gedrag, en daarnaast dagelijks uit moet leggen dat niet alle automobilisten hetzelfde zijn.
Bovendien is het begripdoping vrij ook nog relatief. Als je met zijn allen op pijnstillers een berg op fietst moet je je ook afvragen of dat wel normaal is.
Nu weet niemand of Thomas wel of niet bij die 20-90% hoort.
Ik vind deze vergelijking als n slappe tiet in een bak yoghurt slaan.
Ik zou mij bijvoorbeeld wel beledigd voelen wanneer er over Nederlanders zou worden gezegd dat 20 tot 90 procent van "ons" drugs zou gebruiken terwijl ik dat niet doe.
Je wordt er daarna wel vaak zo op aangekeken als Nederlander.
Net zoals er nu mensen zijn die bij het horen van Russisch gelijk denken dat dat mensen zijn die ons en de rest van Europa wat willen aandoen.
Wanneer er wat negatiefs gezegd wordt over een groep waar jij deel van uitmaakt lijkt het mij logisch dat je je daardoor aangevallen kunt voelen.
Los van of je er zelf ook schuldig aan bent.
Ik vind het goed dat de verschillende geluiden uit het peloton naar buiten komen, zodat wij weten wat er gaande is en hoe er over gedacht wordt door de professionals zelf.
ik blijf bij mijn mening. we zijn hard bezig het dopingprobleem terug te dringen, en dit rapport was gewoon nodig. de mening van individuen die zich op hun tere zieltje getrapt voelen (in dit geval Geraint) vind ik gewoonweg belachelijk. Thomas steekt liever zijn kop in het zand en daar heb ik dan weer een mening over. struisvogelpolitiek.
Dit zou Armstrong ook gezegd kunnen hebben.
Oordelen over wat anderen denken en weten, is wel heel makkelijk nu..
Het onderzoek is natuurlijk ook dik terecht, pluim voor Cookson.
Maar betreft het doping gebruik in het huidige peloton slaat het rapport de plank volledig mis. Alle opmerkingen in het rapport daaromtrent zijn gestuurd op onderbuik gevoelens gebaseerd op meningen van mensen die al een aantal jaar niet meer actief zijn in het peloton. Er zijn nauwelijks renners ondervraagd, zelfs geen renners met een uitgesproken mening als Millar en Kittel. Met een budget van 3 miljoen moet dat toch wel te doen zijn geweest?
Het is kenmerkend en slecht dat het peloton bijvoorbeeld als 'dopinggebruiker' op 1 hoop wordt gegooid. Ik kan mij bijvoorbeeld voorstellen dat de Angelsaksische wielercultuur totaal anders in het dopingprobleem staat dan de Zuid-Europese. Met als doel om de cultuur te verbeteren lijkt het mij vrij logisch om eerst de onderlinge verschillen in het peloton te onderzoeken? MPCC of niet, verschillen tussen de anti-doping ploegen, enz. Pas dan kun je een stap vooruit zetten.
We zullen waarschijnlijk over 10 jaar pas weten hoeveel doping er in deze tijd gebruikt wordt, dus wat mijn betreft moet ervoor gezorgd worden dat de dopingcontroles zo goed mogelijk zijn en dat de renners die gepakt worden gestraft worden. Verder moeten we gewoon genieten van de mooie koersen.
Over welke ploeg zou het volgende stukje gaan uit het rapport? Lijkt me nogal duidelijk....:
One doctor stated that it was impossible to lose the weight that some riders achieve without assistance, and that the TUE is taken advantage of to enable this practice. He stated that riders use corticoids to "lean out" i.e. to lose weight quickly, and keep it off, without losing power. By way of example he explained that to lose 4kg in 4 weeks by using corticoids would provide a 7% power/weight improvement.
He added that when used in large quantities and in conjunction with other substances, they supported performance gains. Another doctor stated that some quite recent big wins on the UCI WorldTour were as a result, in part, of some members of the team all using corticoids to get their weight down to support the individual who won (who also used the same weight-loss technique). It was reported that this had been a planned approach by that group's management.
ps hoe is het met Kennaugh? Die beste jongen is ook ineens van alle startlijsten verdwenen, is ie ziek geworden of geeft zijn plas nog licht?