Youri IJnsen
zaterdag 1 juni 2024 om 10:35

Gerben de Knegt snapt Mathieu van der Poel: “Grootste twijfel over hoe goed hij nu is”

Interview Mathieu van der Poel besloot afgelopen maand het mountainbiken op de Olympische Spelen te laten voor wat ze is. Bondscoach Gerben de Knegt begrijpt die keuze, al vindt hij dat uiteraard jammer. Toch lijkt MVDP in de toekomst te blijven mountainbiken. “Het WK MTB is een hiaat op zijn palmares dat hij wil opvullen”, zegt De Knegt tegen WielerFlits.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Afgelopen winter en ook in de eerste maanden van 2024 stonden alle seinen op groen. De wereldkampioen op de weg en in het veld zou vol voor olympisch goud gaan op de mountainbike. Na Luik-Bastenaken-Luik staken er toch twijfels de kop op bij Van der Poel. “Begin mei heb ik aan de bel getrokken omdat ik van Philippe Roodhooft en Mathieu zelf wilde weten hoe het zat. We hebben toen overleg gehad en zelf was ik wel positief gestemd dat hij nog wilde mountainbiken. Maar als je alles op een rijtje zet, is het wel een moeilijke exercitie. Dus ik snap zijn twijfels wel.”

“Wat je niet moet vergeten”, stelt De Knegt. “Als je de Tour de France doet, dan twee weken niets en dan de olympische wegrit: dat is een kopie van de manier waarop hij wereldkampioen werd. Dat heeft goed gewerkt. En ik geloof daar ook heilig in. Als je de MTB-wedstrijd daar tussenin duwt, dan moet je half de Tour doen of zelfs helemaal niet. Maar ik denk dat het allerbelangrijkste is dat Mathieu twijfels had over hoe goed hij nu op de mountainbike is. Dat weet niemand. De kans dat het op de Spelen dan twee keer op niets uitdraait, werd steeds duidelijker.”

Van der Poel verkent het MTB-parcours in Glasgow – foto: Cor Vos

Van der Poel in de tang voor Olympische Spelen 2028?
Van der Poel heeft wel laten meedelen dat hij zeker nog gaat mountainbiken en denkt aan de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles. Dan is hij 33 jaar en misschien in een andere fase van zijn carrière. De Knegt heeft op zijn beurt zijn contract onlangs verlengd tot en met 2028, met de missie om de volgende generatie mountainbikers klaar te stomen voor de Spelen datzelfde jaar. Strookt dat niet met elkaar? “Nee, want het is mijn uitgangspunt om met de beste mountainbikers daar naartoe te gaan. En als dat Mathieu van der Poel dat is, dan is hij er in LA gewoon bij.”

Die laatste neemt De Knegt overigens niets kwalijk. “Nee, zeker niet. Ik heb er met hem goed over gesproken. En stel je voor dat hij die olympische wegrit binnenhaalt, dan is zijn palmares op de weg wel bijna helemaal vol hè. Zonder oneerbiedig te willen zijn, maar misschien maakt dat het voor hem wel makkelijker om later in zijn carrière meer de switch naar het mountainbiken te maken. Hij wil het hiaat van wereldkampioen op de mountainbike op zijn palmares graag opvullen. Dat zou misschien volgend jaar al kunnen. Het parcours in Crans-Montana in Zwitserland is echt op zijn maat. Het zou mooi zijn als hij binnen nu en twee jaar op de MTB weer voor de prijzen kan rijden.”

Van der Poel versloeg in 2019 als Europees kampioen de volledige wereldtop in de Wereldbeker Lenzerheide – foto: Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

“En heel eerlijk: wie gaat hem er op dat wegparcours afrijden? De laatste jaren heeft ook uitgewezen dat als Mathieu een duidelijke keuze maakt, hij nooit ver van zijn doel af gaat zijn. Maar ik wil wel benadrukken dat ik het jammer zou vinden als we zonder elite man naar Parijs gaan. Bij de dames gaan we met twee, waarbij Puck Pieterse een uitgesproken medaillekans heeft. Het is ook jammer dat het IOC maar maximaal twee plekken geeft per land, want Anne Tauber hoort ook op de Spelen thuis. Het is wel een luxe dat we haar achter de hand hebben. En bij de beloftenmannen ziet het er goed uit. Daar gaan we veel tijd en geld in investeren.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.