Robert Gesink toch voor klassement in de Tour de France
Een hard gelag voor Robert Gesink. Nota bene op zijn dertigste verjaardag kreeg hij van bondscoach Johan Lammerts te horen dat hij niet bij de selectie zit voor de Olympische Spelen, ondanks dat hij als enige renner zijn volledige seizoen op Rio af had gestemd. “Dit is een tegenvaller”, bekent hij in De Telegraaf.
Tijdens de Ronde van Italië liet Lammerts nog weten dat hij vooral naar de prestaties van de renners in de eendagsklassiekers zou kijken. Dat de KNWU-bondscoach daar uiteindelijk vanaf is gestapt, blijkt nu. Gesink werd op het laatste moment namelijk vervangen door Steven Kruijswijk. De geboren Varssevelder zoekt dat vooral bij zichzelf, vertelt hij in de wakkerste krant van Nederland. “Ik had me inderdaad op de Olympische Spelen verheugd. Het was zeker een circuit dat op mijn lijf geschreven is. Het afgelopen voorjaar heb ik echter in de klassiekers niet gebracht wat er van mij verwacht werd. Daardoor had ik de selectie niet meer zelf in de hand. Ik had op een beetje meer krediet gerekend vanwege mijn prestaties in de eendagswedstrijden in de afgelopen jaren. Al kan ik me voorstellen dat Lammerts nu moeilijk om Kruijswijk heen kon.” De nummer vier van de jongste Giro kon in het eendagswerk de laatste jaren nog niet overtuigen. Kruijswijks beste resultaat is een 59ste plaats in de Amstel Gold Race van 2012.
Klassement in de Tour
Waar Gesink, die op dit moment op een hoogtestage op Tenerife vertoefd, aanvankelijk naar de Tour de France zou afreizen als vrijbuiter en steun voor Wilco Kelderman, richt hij nu toch al zijn pijlen op het eindklassement. De rolwisseling is op verzoek van het ploegmanagement. “De knappe prestaties van Steven (in de Giro d’Italia, red.) zijn voor mij een goede motivatie om in de Tour opnieuw voor een korte klassering te gaan. Steven en ik trainen al vele jaren nauw samen en hebben veel contact. We krijgen allebei grotendeels begeleiding van trainer Louis Delahaije. We weten wat we waard zijn. Voor de hoogtestage op Tenerife hebben we de knoop doorgehakt dat ik opnieuw voor het klassement ga. De zesde plek in de Tour van vorig jaar na een moeizame aanloop, heeft mij aangetoond dat ik nog altijd met de besten kan wedijveren. Het is de bedoeling dat Wilco naast mij ook voor een kort klassement gaat. Al krijgt hij een ietwat vrijere rol.”
Rittenkaper in de Vuelta
Gesink had zijn seizoen volledig afgestemd op de Olympische wegrit, waardoor hij in de Tour zijn diep gekoesterde wens om eens een rit te winnen kon najagen. Dat idee verdwijnt nu nog voor een jaar in de ijskast, al gaat hij proberen in de Vuelta a España te ervaren hoe hij op die manier moet koersen. Het management van LottoNL-Jumbo heeft de Condor van Varsseveld namelijk gevraagd toch als kopman af te reizen naar Frankrijk. “Het is niet alleen een heel andere mindset om als rittenkaper naar de Tour te trekken, het is ook een heel andere koerswijze. De laatste jaren ben ik in alle grote rondes gestart als klassementsrenner. Die omschakeling maak je niet direct. Daarom kan ik me vinden in de vraag van de ploeg. In de Vuelta kan ik later eens kijken hoe die andere rol me bevalt. Ik heb net pas mijn dertigste verjaardag gevierd, dus ik heb nog wel een paar jaren om me volledig op dagsuccessen te richten.”
Van zulke prestaties kan Kruijswijk alleen nog maar dromen in eendaagse koersen. En Mollema heeft bijvoorbeeld ook nog geen eendaagse koersen gewonnen. Als je het in dit perspectief kijkt dan is Gesink zeker wel kredietwaardig met die prestaties.
ik heb ook even de statistieken van Gesink bekeken. Overwinningen in eendaagskoersen zijn
op 1 hand te tellen. Mollema heeft vorig jaar nog de Japan Cup (eendaags koers) en de Tour of Alberta (meerdaags koers) gewonnen. Ik denk dat het sentiment voor Gesink bij een groot deel van WF een rol speelt en dat dat sentiment zijn prestaties is voorbijgestreefd.
Ik wil hier niet mee zeggen dat hij helemaal geen krediet verdient. Ik vind alleen het gebruik van eendaagse koersen ongelukkig gekozen. Dat het een van de beste renners van Nederland is staat vast. Ook op basis van resultaten in rittenkoersen verdient hij voldoende krediet. Het deelnemersveld in de Tour van vorig jaar was bijzonder sterk. Een 6de plaats was een uitstekend resultaat. Als je naar de selectiecriteria kijkt vind ik de keuzes logisch. Poels rijdt een fantastisch seizoen en wint in Luik, Mollema heeft over het algemeen constanter top 10 gereden in klassiekers de afgelopen 4 jaar. Voor de laatste plek lijkt het me een moeilijke keuze voor de bondscoach. Kruijswijk deed niet onder voor Valverde en Nibali (beoogde kopmannen voor Spanje en Italië) in de Giro.
Mollema sowieso zeer constant in het eendagswerk (op vorig jaar na door die blessure) en ook in die periode altijd goed (zie zijn uitslagen in San Sebas).
Alberta was meerdaags zoals je aangaf, dus die kan niet meetellen. Al geeft dat wel aan dat hij recentelijk nog wat gewonnen heeft, wat positief is natuurlijk. De overwinning in de Japan Cup is mooi, maar niet representatief vergelijkbaar met de eendaagse overwinningen van Gesink. Wel ben ik het deels met je eens dat het sentiment voor Gesink een rol speelt, maar het was in het verleden dan ook een groot talent en is nog steeds een kwalitatief goede renner, die prestaties kan neerzetten. Dat het de laatste jaren er niet helemaal uitkomt heeft te maken met hoe het simpel het ook klinkt pure pech, namelijk hartritmestoornis, privé problemen, knie problemen, ziek en bevangen door kou.
Vorig jaar eindige Mollema daar voor Gesink. Gesink is geen koersafmaker.
Ik kan er ook wel inkomen wat jij zegt. Kruijswijk was gewoon beresterk in de giro, maar in het eendaagse werk heeft hij nog niet bij de top gezeten of überhaupt daar in de buurt. Dit maakt hem toch een vraagteken. Mollema is ook constanter geweest in de klassiekers, maar echt dicht bij winst is hij ook niet geweest. Voor beide kanten is wat te zeggen, maar ik had dus voor Gesink gekozen. Maar gelukkig heeft elk nadeel zijn voordeel en kan ik nu genieten in de tour van Gesink die voor een klassement gaat.
6e op bijna 11 minuten...
Los daarvan, hij verdient alle krediet en offert zich moeiteloos op voor anderen!
En het verhaaltje "we kunnen niet om Kruijswijk heen" is natuurlijk onzin, het enige dat je nodig hebt is een beetje persoonlijkheid.
Maar binnenkort zit Lammerts op een bureaustoel bij de KNWU en wisselt stuivertje met de volgende windvaan, namelijk degene die na het WK Valkenburg verklaarde zeer tevreden te zijn over Leo v. Vliet en met hem verder wilde,........ tot laatstgenoemde kritiek uitte op enkele Rabo-renners......
http://www.procyclingstats.com/race.php?id=139113
Nou overspeel jij je hand wel aardig door te zeggen dat Gesink geen koersafmaker is. Moet ik je eraan herinneren dat hij meer koersen gewonnen heeft dan Mollema, namelijk 12 tegenover 6 overwinningen.
Ben benieuwd wat Gesink kan in Tour. Zou mooi zijn als hij zich in top 5 kan rijden. In Kelderman nog niet zoveel vertrouwen.
Die was ik even vergeten qua uitslag, maar ik heb die koers wel gezien en ik had niet echt het gevoel dat hij kans maakte om te winnen. Hij kwam ook wat later aansluiten volgens mij en bungelde er wat achter. Neemt inderdaad niet weg dat hij dichtbij kwam en dat hij toch mooi de sprint voor de 2e plek won.
Hoe kan je als prof met 8 of 9 koersmaanden een volledig seizoen afstemmen op een (1)Olympische wegrit met alle toevalligheden als valpartij, pech etc. etc.?
Wat een aanfluiting was dat. Op een parcours rondrijden waar je niet uit de voeten kan je dan zo opstellen.
Overigens vind ik als WF'er de keuze dubbel jammer. Ik had graag gezien dat Gesink voor etappes was gegaan, Kelderman eens een goed klassement zou rijden. Maar vooral dat Kruijswijk de volle focus op de Vuelta zou hebben. Dat is alledrie nu even anders.
En verder hoop ik dat Gesink nog een keer alle ballen op de Vuelta richt. Want dat is voor hem toch wel een beetje wat de Giro voor Kruijswijk is.