Gesink: “Vandaag best goed, maar het deed pijn”
Foto: Sirotti
donderdag 23 juli 2015 om 17:42

Gesink: “Vandaag best goed, maar het deed pijn”

Robert Gesink wist vandaag goed stand te houden in het algemeen klassement. De renner van LottoNL-Jumbo viel zelfs aan op de Col du Glandon. Toch wil hij tegenover de NOS niet direct spreken van een sterke dag: “Soms heb je van die dagen, dan ben je goed maar doet het geen pijn. Vandaag was best goed, maar het deed wel pijn”, concludeerde Gesink over zijn eigen rijden.

De aanval op de Col du Glandon was eigenlijk niet gepland, zo bleek uit zijn reactie direct na de finish: “Frank en Barguil reden weg. Die Frank staat dichtbij mij in het klassement, dus ik denk ik ga er maar eens achteraan. Dat was op zich prima, want dan rij je er ook voor als die mannen erachter aanvallen. Ik reed een goede afdaling en de laatste klim eigenlijk ook wel.”

Gesink durfde geen uitspraken te doen over zijn kansen om komende dagen nog zaken te doen in het klassement: “Die mannen om mij heen hebben allemaal een pokerface. Vandaag was geen geschikte dag. Morgen? Wie weet. Ik ben niet het type renner met een standje alles of niets, dus ik ga kijken wat de komende dagen brengt. Voor vandaag ben ik tevreden.”

RIDE Magazine
68 Reacties
23-07-2015 18:37
Ik zei nergens dat Gesink voornamelijk tegen Mollema rijdt. Het zal hoogstens een nevendoel zijn. Kijk, we hoeven er niet omheen te draaien: Gesink was eerst de vaandeldrager van het Nederlandse wielrennen. Toen kwamen er - door omstandigheden - enkele mindere jaren, waarin Mollema hem voorbij ging qua prestaties en media-aandacht.
En net zoals jou dat als Gesink-fan heeft gestoken (de veelvuldige steekjes onder water aan het adres van Mollema van jou komen daar natuurlijk uit voort), heeft dat Gesink ook geïrriteerd. Dat zie je ook bijvoorbeeld duidelijk terug in De Tour van Bauke. Is ook wel begrijpelijk, en ik denk dat Gesink nu hij weer de betere is, dat met wat nadruk wil laten zien.

Ik had het overigens ook niet over de eerste aanval met Frank en Barguil, wel over die laatste kilometers. Mollema en Barguil staan zover achter dat er geen noodzaak is om als een gek nog op kop te gaan sleuren.

@Tendam: maar dat moment in die tweede Pyreneeën-etappe was nog voordat Mollema had geprofiteerd van de brede rug van Gesink. En het is toch wel duidelijk dat Bauke niet meer kan? Als hij nou in het wiel gaat hangen, om even later te demarreren, dan was het wat anders geweest. Maar zodra het een beetje los gaat, hangt hij in het laatste wiel.
23-07-2015 18:42
Volgens mij is Gesink helemaal niet met Mollema bezig en waarom zou hij ook..
Hij heeft al lang door dat hij nu de betere is van Mollema. Gesink rijdt (zoals hij zelf ook aangeeft) het liefst zijn eigen tempo om de tempoversnellingen van zijn tegenstander voor te zijn.
23-07-2015 18:44
Quote:
Kan me toch niet aan de indruk onttrekken dat Gesink een beetje tegen Mollema rijdt.

Quote:
Ik zei nergens dat Gesink voornamelijk tegen Mollema rijdt.

Tja, het is maar net hoe je je eigen woorden wilt uitleggen. Ik krijg toch sterk de indruk dat je zoekt naar dingen die er niet zijn - of in ieder geval veel minder groot en veel genuanceerder dan jij denkt dat ze zijn.

Gesink rijdt voor zichzelf en zijn eigen plek, Mollema doet dat ook. Soms komen ze elkaar tegen en zijn ze elkaar van dienst, het andere moment rijden ze juist tegen elkaar.

Quote:
Mollema en Barguil staan zover achter dat er geen noodzaak is om als een gek nog op kop te gaan sleuren.

Ik denk dat je onderschat wat er de komende twee etappes allemaal nog kan gebeuren. Leg overmorgen het klassement maar eens naast dat van vanavond.

Gesink had die laatste kilometers meerdere belangen, in dienst van zijn eigen positie. Iedereen zag af in zijn wiel. Uiteindelijk kon nota bene alleen Barguil er nog overheen komen. In vergelijkbare situaties werd Gesink op de streep dan zelf nog even op een tijdverschil gereden, nu allerminst.
23-07-2015 18:45
Dit interview valt niet echt in lijn met de stoere, zelfverzekerde en enthousiaste verhalen van de recente bergritten. Hopen dat hij niet zoveel meer last heeft dan tot nu toe, en dat hij gewoon doorgaat met aanvallen
23-07-2015 18:49
Dan blijft het vreemd dat hij op de vlakke laatste kilometers tempo gaat zitten maken. Dat heeft niets met tempo-versnellingen van concurrenten te maken. Er zaten nog knechten van Nibali in de groep. En Nibali staat achter Gesink. Mogelijk dat Gesink verkeerde informatie heeft gehad over 1 van z'n naaste belagers.
23-07-2015 18:49
Volgens mij heb ik net heel genuanceerd uitgelegd wat er waarschijnlijk speelt. Een beetje en voornamelijk zijn overigens woorden met hele andere betekenissen, maar dat terzijde.

Zoals Roberto al zegt: Gesink is heel de ronde al beter dan Mollema. Mollema heeft één dag een paar seconden gewonnen, en alle andere dagen in de bergen waren ze of gelijkwaardig, of was Gesink beter. Barguil eigenlijk hetzelfde. Over twee dagen staat Gesink nog gewoon boven die twee, pech of ziekte daargelaten. Maar dan helpen die paar seconden van vandaag ook niet.
23-07-2015 18:51
Kan aan mij liggen hoor Mauke, maar volgens mij is Gesink nooit gepasseerd geweest als absolute kopman.
Het jaar dat hij meeging als "knecht" kwam omdat hij al de Giro had gereden, en daar, zo bleek later, opgaf 2 dagen voor het einde vanwege de hartritme stoornissen.

de tour van bauke is een NOS docu, de NOS is goed in stemmingmakerij, maar gezien je geen idee hebt wat er overal is weggelaten is dat ene momentje van die aanval van Gesink natuurlijk nog steeds een dingetje, wat het volgens mij totaal niet was.

Daarbij is jou gebruikersnaam wel een vrijbrief om anderen Gesink fan te noemen eh...
23-07-2015 18:52
Quote van MB2:
Volgens mij heb ik net heel genuanceerd uitgelegd wat er waarschijnlijk speelt

Welnee, ik lees alleen maar vermoedens. Ik kan me goed voorstellen dat jij je eigen vermoedens als 'waarschijnlijk' beschouwt, maar dat wil niet zeggen dat ze het ook zijn.
23-07-2015 18:55
@Maklukzat
Hij kan bij de finish beter vooraan sprinten, dan als laatste en nog seconden verliezen..
Vaak wordt er verweten dat renners niks proberen o.d., nou is hij scherp en zorgt dat hij niks verliest. Iedere seconde telt..
23-07-2015 18:59
@Fernandi: misschien niet officieel, maar in de praktijk was Mollema Gesink wel een tijdje voorbij. Daar waren misschien goede redenen voor, maar het was wel zo. Deze Tour is het weer anders.

Ik zie niet in wat er voor stemmingmakerij aan die docu was. Dat was gewoon een mooie docu. Dat ene moment van die aanval van Gesink was natuurlijk helemaal geen bijzonder moment. Op ieders werk vinden er ergere dingen plaats. Alleen werd dit uitvergroot, omdat zoveel mensen het zagen. Daarbij paste het in de heersende mening onder de wat simplere volgers van die tijd: Mollema is een held, Gesink een zeikerd.
Dus nee, zo bijzonder was dat allemaal niet. Maar Gesink is wel een gevoelige jongen, ik denk dat dat incidentje en vooral de uitvergroting daarna hem wel is bijgebleven.

Ik ben overigens ook Gesink-fan. Het valt mij juist op dat het juist sommige Gesink-fans op deze site zijn die steekjes onder water aan Mollema uitdelen. Ik vermoed juist om de reden die ik zojuist genoemd heb.

@xistnc: oké, jij mag het laatste woord hebben.
23-07-2015 19:02
@Roberto
Beetje vergezocht. Je gaat toch niet de laatste vlakke kilometers op kop rijden omdat je bang bent in de sprint secondes te verliezen.
23-07-2015 19:03
@Mauke
Waar en wanneer was Mollema Gesink dan "voorbij"?
Mollema hebben de laatste jaren nooit met en tegen elkaar gereden in een grote ronde.
Het jaar dat Mollema kopman was, was Gesink knecht.
23-07-2015 19:04
@maklukzat
Ik heb het ook niet over "bang" zijn, maar scherp zijn..
Hij legt zelf goed uit waarom hij dat deed trouwens.
Gesink is nou niet echt de beste sprinter van die favorietengroep.
23-07-2015 19:06
@Roberto: kom op Roberto, vergelijk de resultaten in de laatste 3 jaar tot aan deze Tour met elkaar. Dat ze niet dezelfde koersen reden is volgens mij niet zo relevant, de uitslagen van Mollema waren in die periode al bij al echt beter.
23-07-2015 19:08
Quote van MB2:
oké, jij mag het laatste woord hebben

En welke inhoudelijke bijdrage lever je hiermee aan de discussie? Kan ik niet volgen.

Je hebt het over steekjes onder water richting Mollema. Maar je beschouwt ook het rijden van Gesink als 'tegen Mollema'. Dus eigenlijk is volgens jou alles en iedereen tegen Mollema.

Misschien doe je er goed aan om eens goed in de spiegel te kijken of je niet toevallig een halve eierdop op je hoofd hebt. Het is allemaal niet tegen Mollema, het is een beschrijving van hoe de dingen op dit moment gaan. Vandaar ook mijn constatering dat het rijden van Mollema pijn doet aan mijn ogen: puur beschrijvend.
23-07-2015 19:09
MB2, ik vond juist Mollema laf rijden in de etappe waar Nibali tijd won en Gesink al het werk in zijn eentje liet opknappen (ok kreeg een beetje help van Valverde) en daarna op het laatst toch nog uit zijn wiel sprinten. dat vind ik erger dan wat Gesink doet hier. Gesink rijdt voor zichzelf en wil zijn concurenten zo veel mogenlijk pijn doen.
23-07-2015 19:12
Ochja ik vond het op kop rijden van Gesink in de laatste kilometers ook vreemd. Ik ben van beide niet speciaal fan en had ook zoiets van "tiens, er wil er eentje Mollema niet laten terugkomen." Hij zegt toch ook ik kan mij niet van de indruk ontdoen waarmee hij aangeeft dat het een vermoeden is en geen waarheid.
23-07-2015 19:12
@Mauke
Volgens mij hebben we het nu over klassementen rijden. Mollema zal nog wat meer moeten winnen en resultaten moeten rijden om Gesink "voorbij" te gaan.
Jij zoekt dingen die er niet zijn.
23-07-2015 19:17
@Leendert: dat is het enige moment dat je Mollema kon verwijten dat hij profiteerde, dat hij in het wiel zat om daarna tijd te pakken. Als het dat was in ieder geval, hij pakte daar geen seconde op Gesink. Maar dat vond ik ook een raar moment, ben het met je eens.

@Geraint: goed te horen dat een neutrale kijker hetzelfde denkt.

@Roberto: Ik had het erover dat Mollema Gesink in die periode voorbij was, niet dat hij inmiddels een mooiere erelijst had opgebouwd. En jij kwam zelf met de toevoeging grote ronde. Niet dat een 6de plek in de Vuelta opweegt tegen een 6de en 10plek in de Tour in diezelfde periode.
23-07-2015 19:22
@ Roberto
Vind jij ook dat Gesink gewoon meer klasse heeft dan Mollema en zich helemaal niet bezig houdt met Mollema?
23-07-2015 19:25
@mauke, Bardet was vorig jaar 6e en lijkt niet minder te worden, viel vandaag ook absoluut niet stil. Is toch iemand om in de gaten te houden. Als je vandaag het tijdsverlies wat beperkter kan houden zou ik dat zeker niet laten.
Edit: Bovendien weet je niet of bijvoorbeeld Frank of Thomas toch ff een gaatje moet laten in de laatste kilometers.
23-07-2015 19:28
@Spaakje: vandaag kreeg hij wat tijd in een ontsnapping. Maar gisteren verloor hij gewoon 1,5 minuut op Gesink. Bardet is zeker verbeterd, maar gaat Gesink echt niet meer voorbij, hij zal niet eens meer in de buurt komen.

En Thomas is op het moment zeker niet minder dan Gesink, die rijdt je niet los op het vlakke.
23-07-2015 19:30
@Mauke
Je had het nergens over een "periode"!

Quote:
..maar in de praktijk was Mollema Gesink wel een tijdje voorbij.


En voorbij gaan is inhalen..

Maar blijf jij maar lekker spijkers op laag water zoeken..

@rennerske
Heeft niks met klasse te maken. Ik denk dat Gesink vooral met plezier met zijn eigen ding bezig is en niet met een NL klassement.
23-07-2015 19:36
@Roberto: lees nog eens terug "toen kwamen er enkele mindere jaren waarin Mollema hem voorbijging". Het is maar hoe je het wilt lezen, maar je kunt het lezen zoals ik het ook bedoelde: dat Mollema in die periode beter was.
Ik vind je verwijt ook wel grappig, want dat is toch de pot die de ketel verwijt. Als je vaker meeleest, dan zou je toch weten dat ik ook regelmatig kritisch ben op Mollema. Terwijl jij altijd aanslaat bij elke kritiek op TLJ of Gesink. Ik durf mezelf toch wat minder subjectief te noemen dan jij.
23-07-2015 19:39
Ik heb geen kritiek op Mollema, alleen op zijn resultaat vandaag. En reageer daarbij op jouw vermoeden/indruk dat Gesink tegen Mollema aan het rijden is.

Quote:
Ik durf mezelf toch wat minder subjectief te noemen dan jij.


Ik zou zeggen, proficiat ermee..

Om te reageren moet je ingelogd zijn.