Gesink weet nog niet of hij voor klassement gaat in Tour
Foto: Marcel Koch
dinsdag 20 oktober 2015 om 16:32

Gesink weet nog niet of hij voor klassement gaat in Tour

Robert Gesink sloot de Tour de France dit jaar af op een keurige zesde plaats. Of hij zich in de volgende editie weer volledig richt op het algemeen klassement weet hij echter niet. “Die plannen zijn nog niet gemaakt, dus het is te vroeg om daar nu wat over te zeggen”, houdt de renner van LottoNL-Jumbo zich op de vlakte.

Het is een serieuze optie dat Gesink het klassement links laat liggen en zijn zinnen zet op dagsucces. “Ik zie dat wel zitten. De Olympische Spelen zijn net na de Tour, dan ga je toch kijken hoe je zo’n seizoen in gaat delen.” Vooral de zware slotweek spreekt de Nederlander aan. “Daarin zitten wat mooie ritten. Als je dan vooraan meezit, heb je altijd een kans om te winnen als je goed bergop kunt.”

Tussen het einde van de Tour de France en de olympische wegrit in Rio de Janeiro zitten amper twee weken. “Dat kan een reden zijn om in de Tour voor ritten te gaan”, kijkt Gesink al voorzichtig vooruit. “Maar het seizoen zit er net op. Ik heb net een week in bed gelegen. Dus ik heb nog niet echt plannen gemaakt voor het komende jaar.”

RIDE Magazine
64 Reacties
20-10-2015 16:33
Klinkt mij als muziek in de oren.
20-10-2015 16:35
Kruiswijk of kelderman vol voor het klassement, gesink voor een ritzege. Go lotto-jumbo!
20-10-2015 16:36
Prima Robert, de zoveelste 6e plek hoeft voor mij niet. Zie de Vuelta: 4 etappes voor de nederlanders, dat telt!

Gewoon een mooie bergrit proberen te kapen en paar daagjes bolletjestrui
20-10-2015 16:38
Gesink lekker voor de Giro laten gaan en dan Kruijswijk en/of Kelderman in de Tour. Mocht er dan een van die laatste twee falen, dan kan die nog mooi de Vuelta betwisten.

En dan Gesink natuurlijk ook lekker aanvallen in de Tour!
20-10-2015 16:43
Gesink in de mazelen trui, dat zou wat zijn !
20-10-2015 16:45
Dat vind ik leuk als ie dan tenminste in de Giro voor een klassement gaat. Ik zie onze toppers veel liever strijden tegen de wereldtop, en dat zijn de klassementsrenners. Etappes zijn schitterend, maar wegen voor mij niet op tegen drie weken strijd. De combinatie (zoals Dumoulin had deze Vuelta) is natuurlijk helemaal ideaal, maar in de Tour is dat nog wel een ander verhaal natuurlijk.

Laat ik het zo zeggen:

Als Kelderman die etappe wel gewonnen had, was dat voor mij niet mooier geweest dan het drie weken lang genieten van een Gesink die de favorieten (bijna) kon volgen.
20-10-2015 16:51
edit redactie: niet doen
20-10-2015 16:51
Het is wel een parcours waar hij wat mee moet kunnen. Maar goed, ik snap ook dat hij de OS erg belangrijk vindt. En natuurlijk gaat hij dan in de Giro wel voor een klassement. Een wereldtopper zal altijd voor klassementen blijven rijden.
20-10-2015 16:53
Gesink kan beter een jaartje de Tour overslaan en na de Olympische Spelen de Vuelta rijden.

@Coldeportes
Ja want het waren de 4 etappe overwinningen die zo veel publiciteit opleverden, niet het klassement van Dumoulin...
20-10-2015 16:54
Eens met LL: Klassementstrijd, voorin erbij zitten tussen de elite is het allermooiste in de grandtours.
Ik had gehoopt dat Gees na zijn jarenlange malheur en 6e plek dit jaar de smaak naar meer te pakken zou hebben. Maar schijnbaar onderkent en omarmt hij zijn beperkingen nu definitief. Jammer. Ritten in de grandtours zie ik Gees trouwens niet kapen, daar is hij te opzichtig en onhandig voor.
20-10-2015 16:58
@ikbenprocycling
Hoezo onderkent en omarmt hij zijn beperkingen? Hij vindt volgend jaar gewoon andere doelen belangrijker. Namelijk de Olympische Spelen, en daarom wil hij liever in de Giro voor het klassement gaan.
20-10-2015 17:06
@ikbenprocycling: hij wil de Giro voor het klassement rijden, de Tour voor ritten/als superknecht en dan kopman op de OS. Dat is gewoon een andere indeling vanwege de OS, waar hij verreweg de beste Nederlander voor is.
20-10-2015 17:07
@ Ghost: Is gevoel wat ik erbij krijg. Het lijkt mij niet juist als Gesink (wordt in 2016 bovendien 30 jaren oud) prioriteit geeft aan die OS wegrit boven de Tour de France. Ik zou zeggen: Giro als opwarmer (opportunistisch, dag tot dag, prio zichzelf heel houden), Tour de France vol gaan, Rio ambitieloos meepakken in de buik van peloton maar wel stiekem hopen in de finale toevallig gelukkig te zijn (beslist geen gooi en smijtwerk als tijdens WK2015).
(PS Kans op OS-medaille is statistisch zo klein, dat het niet opweegt tegen 3 weken Tour rijden; mijns inziens)
20-10-2015 17:35
Lijkt me niet handig om alles aan te passen voor de minieme kans op olympisch goud
20-10-2015 17:40
Jammer dat hij dat nou weer zegt. Je kunt toch weten dat die vraag komt.
Los daarvan: Jarenlang bikkelen om als klassementsman topprestaties te leveren en dan nu opeens de belangrijkste ronde laten schieten wat betreft klassement (net nu je weer terug bent op topniveau) is echt heel typisch.
Als hij Olympisch kampioen wordt heeft ie natuurlijk gelijk, maar die kans lijkt mij veel kleiner dan drie weken lang rond de 5e plek rijden in de Tour.
20-10-2015 17:46
De combinatie 'Giro-start in eigen streek' en 'geschikt OS-parkoers' kan ik best als legitieme overweging zien om een Tour-klassement een jaartje ietsje minder belangrijk te vinden.

Natuurlijk koestert hij dat hij terug is aan het firmament, maar mede daardoor weet hij ook meteen weer hoe intensief het is (fysiek en mentaal) om drie weken top te zijn in de Tour.
20-10-2015 17:51
Het nadeel is wel: ook Nibali, Valverde en wellicht nog anderen overwegen het programma met Giro en OS als hoofddoelen. Kan wel eens de best bezette Giro in jaren worden. En dan zijn er dus wel kansen in de Tour om misschien toch eens naar het podium te kijken (er ook van uit gaande dat er meestal wel een topper uit valt, wat dit jaar niet gebeurde).
20-10-2015 18:05
Ik hoop dat hij voor AK in Tour gaat. Alsof je een etappe op bestelling kunt winnen... En kansen op medaille op OS zijn klein. En kansen op podium in Giro ook, want bijna alle toppers starten daar. Bovendien rijdt hij dan Kruiswijk in de weg, die ook graag AK in Giro wil rijden. En hij mag zijn ploeg ook wel een beetje dankbaarheid tonen na de laatste jaren waarin ze hem altijd zijn blijven steunen.
20-10-2015 18:16
Kelderman giro, kruijswijk tour + dagsucces gesink, kelderman & gesink vuelta
20-10-2015 18:16
Ik hoop dat hij 'gewoon' voor het klassement gaat in de Tour, dat is toch het hoogste niveau waar je de strijd aan kunt gaan. Wat niet weg neemt dat het natuurlijk ook interessant kan zijn om eens voor dagsucces te gaan, in combinatie met een klassement in de Giro vooraf en de OS achteraf. Dat zou dan ruimte scheppen voor een van de andere twee om als absolute kopman te starten in de Tour en maakt anders het segment klimmers in de Giro een stuk sterker. Nog afwachten welke voorkeur er bij de ploeg leeft. Als ik bij Plugge een beetje door de regels lees, dan lijkt het idee nu te zijn om Kruijswijk met Roglic, Battaglin en Bennett naar de Giro te sturen. Aan de andere kant moet er natuurlijk ook ruimte zijn voor de wensen van Gesink, na hetgeen hij de ploeg afgelopen Tour gegeven heeft. Benieuwd wat het uiteindelijk zal worden. Zolang ze niet besluiten alles op de kleine WT-rondjes te zetten, valt er waarschijnlijk voor iedere keuze genoeg te zeggen.
20-10-2015 19:14
Tjsa, ritten winnen klinkt leuk maar daar moet je ook de renner voor zijn. Gesink heeft nog nooit echt bewezen over die kwaliteiten te beschikken. Klimmen kan hij natuurlijk, maar ritten winnen is wat anders.
De OS is al helemaal een ander verhaal. Kans dat je daar wint is zo enorm klein dat je imo niet je complete seizoen op aan moet passen als je geen specialist bent.

Hopelijk gaat hij 'gewoon' voor een klassement in de Tour, want daarvan heeft hij al bewezen dat te kunnen. Mocht je ritten willen winnen, probeer dat dan eerst eens in de Giro of de Vuelta voordat je je hele klassement in de Tour zomaar opgeeft.
20-10-2015 19:28
@ikbenprocycling
Dus Gesink toont zijn gebrek aan ambitie (of onderkent en omarmt hij zijn beperkingen) door voor een plak op de Olympische Spelen te gaan terwijl de kans dat hij die wint erg klein is... Zie je zelf waar jouw logica spaak loopt? Natuurlijk is de Tour belangrijk maar de Giro en Olympische Spelen samen zijn een stuk belangrijker dan de Tour alleen.
20-10-2015 19:32
Vind het wat vreemd dat mensen zeggen dat hij niet de kwaliteit heeft om ritten te winnen. Dat komt namelijk omdat hij zich altijd op het klassement heeft gericht en dan net wat te kort komt in de finale. Als hij gewoon voldoende achterstand heeft in het ak, is hij op een goede dag waarschijnlijk 1 van de grootste kanshebbers in een vroege vlucht bij een bergrit.

Verder moet ie het allemaal zelf weten. Snap wel dat hij dit ook eens wil proberen en dan is het jaar van de OS daar een goede gelegenheid voor.
20-10-2015 20:21
Coldeportes;
Prima Robert, de zoveelste 6e plek hoeft voor mij niet. Zie de Vuelta: 4 etappes voor de nederlanders, dat telt!
Die andere nederlander die in de rode trui heeft gereden heeft heel wat meer teweeg gebracht. Maar Gesink weet dat hij daar de klasse niet voor heeft. Dus gaan voor een etappe lijkt een goede keuze.
20-10-2015 20:37
Wat heb je nou aan een 6e plek in een Tour? Hartstikke knap, maar het draait allemaal om winst. Ja, een podium is ook prachtig. Maar daar heeft Robert gewoon de kwaliteiten niet voor. Een bergrit winnen zou toch legendarisch zijn.

Hoe vaak wordt Boogerd nog herinnerd aan zijn 5e plek in de Tour van 1998? En hoe vaak aan La Plagne? Juist.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.