Gesink weet nog niet of hij voor klassement gaat in Tour
Foto: Marcel Koch
dinsdag 20 oktober 2015 om 16:32

Gesink weet nog niet of hij voor klassement gaat in Tour

Robert Gesink sloot de Tour de France dit jaar af op een keurige zesde plaats. Of hij zich in de volgende editie weer volledig richt op het algemeen klassement weet hij echter niet. “Die plannen zijn nog niet gemaakt, dus het is te vroeg om daar nu wat over te zeggen”, houdt de renner van LottoNL-Jumbo zich op de vlakte.

Het is een serieuze optie dat Gesink het klassement links laat liggen en zijn zinnen zet op dagsucces. “Ik zie dat wel zitten. De Olympische Spelen zijn net na de Tour, dan ga je toch kijken hoe je zo’n seizoen in gaat delen.” Vooral de zware slotweek spreekt de Nederlander aan. “Daarin zitten wat mooie ritten. Als je dan vooraan meezit, heb je altijd een kans om te winnen als je goed bergop kunt.”

Tussen het einde van de Tour de France en de olympische wegrit in Rio de Janeiro zitten amper twee weken. “Dat kan een reden zijn om in de Tour voor ritten te gaan”, kijkt Gesink al voorzichtig vooruit. “Maar het seizoen zit er net op. Ik heb net een week in bed gelegen. Dus ik heb nog niet echt plannen gemaakt voor het komende jaar.”

RIDE Magazine
64 Reacties
20-10-2015 20:40
@ghostwriter
@Janjanssen
Natuurlijk leverde het klassement van Dumoulin nog meer publiciteit op, omdat.. hij tot de laatste dag in de leiderstrui meevocht voor de eindoverwinning! Als hij aanklampend de hele Vuelta geschommeld had tussen plek 8 en 6 in het klassement, zoals een Gesink, dan had de mediaandacht voor de etappe-overwinningen veel groter geweest.
20-10-2015 21:00
Ook ik vind 3 weken met de allerbesten strijden voor een klassement mooier dan gaan voor een etappe uit een lange vlucht. Maar dat hoeft toch niet ieder jaar in de tour. Klassement in de (waarschijnlijk goed bezette) giro en rittenjacht in de Tour lijkt mij prachtig. Met een (zeer kleine) kans op eremetaal in Rio als bonus.

Daarnaast, als klassementsman heeft hij zich bewezen. Een ritzege in een grote ronde heeft hij nog niet. Iets nieuws proberen maakt mij als fan ook enthousiast en nieuwsgierig. Leuker dan alsmaar hetzelfde 'truukje'
20-10-2015 21:01
@coldeportes
Ik kan me toch herinneren Gesink in het 8 uur-journaal te hebben gezien met een mooie aanval die hem de 4e plek in de eerste bergrit opleverde, tussen de wereldtop. Aanklampen 'zoals een Gesink' lijkt me dus niet helemaal de juiste term. Bovendien is aanklampen eigenlijk wel wat Dumoulin het grootste deel van die Vuelta deed. Niks ten nadele van z'n prestatie natuuurlijk.

on: ik zie Gesink niet echt als een geslepen rittenkaper, voor een rit gaan betekent ook vaak vroeg meespringen en dat is nu juist wanneer het dieseltje nog op gang moet komen. Het zou wel de kroon op z'n carriere zijn, een Touretappe winnen.
20-10-2015 21:05
@tendam
Mijn 'aanklampen'-opmerking over Gesink is gebaseerd op zijn jarenlange rijden en resultaten (patent op plek 6) die hij daarmee boekte. Die aanval hadden we jaaaaaren niet van hem gezien, en was genieten, en kijk aan: het kostte hem niet zijn klasssement.

Verder zit je er in je anti-dumoulin stand weer naast:
Dumoulin klampte aan voor podiumplek, sterker zelfs meerdere dagen (soms aanklampend) in de leiderstrui tot aan de (voor)laatste dag.
Dat is iets anders dan het aanklampen gedurende een hele ronde voor plek 6 t/m 8 zoals Gesink.

En helaas: daarom is Dumoulin's prestatie van een geheel andere orde. Hoeveel sympathie ik ook heb voor de sportman Gesink.
20-10-2015 21:11
@coldeportes
Wat is dat toch dat mensen die het niet met jou eens zijn, gelijk 'anti-' zijn? Ik vind Dumoulin een fantastische renner. Supermooie overwinning daar voor Froome.

Maar, eerlijk is eerlijk, ik krijg nou niet het idee dat we daar met een super-Froome te maken hadden. Dus sla ik de 4e plek in die Touretappe van Gesink stiekem even hoog aan, of misschien wel hoger. Overigens had je maar naar de Vuelta van vorig jaar moeten kijken om een soortgelijke aanval van Gesink te zien...
20-10-2015 21:19
@tendam
Niet veralgemeniseren graag naar 'mensen' in het algemeen. Het gaat hier specifiek over jou, gebaseerd op je postings. Daar ben ik in een ander topic al op ingegaan. Mijn post was ook niet aan jou maar aan @Ghostwriter en @Janjanssen. Je voelt kennelijk de behoefte om het (weer) voor Gesink op te nemen...?

Trouwens, fijn om te horen dat je Dumoulin een fantastische renner vind. Ik begon al te twijfelen aan je kennersoog ;). Misschien nog iets werken aan je schrijfstijl, want het komt niet tot uitdrukking in je postings... :p
20-10-2015 21:30
Jammer dat gesink op de rettenbachferner niet kon aanklampen, je moet het wel kunnen natuurlijk, even hard rijden als je voorganger. In feite klampt een heel peleton aan de eerste als het op een lint zit.
Bizar trouwens hoe je id leiderstrui kan rijden met alleen maar aanklampen.
20-10-2015 21:37
Voor het bergklassement gaan, dat zou moeten kunnen. Zou toch mooi zijn als dat lukt.
20-10-2015 22:08
@coldeportes
Je gaat totaal niet in op wat ik zeg... enfin, ik weet weer waarom ik de discussie niet meer met je aanging :)
20-10-2015 22:10
Gesink kan beter niet naar de Tour gaan in een rol van rittenkaper. Klinkt leuk, maar de kans dat hij een rit wint is nihil.
20-10-2015 23:00
Ideale Tour om voor de bollentrui en ritzeges te gaan. Alleen heeft Gesink daar niet de benodigde afmaakklasse voor. Enorme klasbak, maar kan niet van anderen af komen.
21-10-2015 00:04
tendam;
Er zit nog een groot verschil in aanklampen op de wijze van Gesink en Mollema, en de leiderspositie verdedigen door te reageren op aanvallen.
Hoe zou jouw reactie zijn als Gesink in de rode trui had gereden in die situatie?
21-10-2015 00:11
@tendam
Goh ik wist niet dat ik verplicht moest ingaan op elke (on)zin in je post???
Enfin, dan weet je hoe anderen zich voelen bij jouw reacties. Lekker voelt dat he?

En nogmaals: je reageert op een post van mij aan @janjansen en @gostwriter:
JIJ en niemand anders kiest ervoor om je daarin te mengen richting mij. Tja en als je met de grote jongens wilt meedoen, kan het af en toe ook tegenvallen ;)
21-10-2015 00:17
Wat is overdadig fanschap toch een strontvervelend iets.
21-10-2015 00:23
Als robert voor het klassement gaat, komen de ritzeges vanzelf. Hij is juist op een leeftijd dat een klassement veel meer telt, nu nog een andere ploeg. Er waren trouwens 5 nl ritzeges id vuelta, want die van Degenkolb kunnen we er ook bij rekenen(nederduitser).
21-10-2015 00:42
@schipperaar
Een renner van het niveau Gesink (geen absolute wereldtop) moet kiezen: of etappes of klassement. Een Valverde, Contador of Froome kan wel zo redeneren, maar Robert niet. En Degenkolb heeft toch echt een duits paspoort hoor. Dat hij fiscaal wellicht tot de nederduitsers gerekend kan worden, is leuk gevonden, maar het DUITS volkslied speelt bij een wereldtitel van Big John.

4 nederlandse ritzeges dus, en dat is al prachtig genoeg.
21-10-2015 09:24
@jan jansen
Er wordt nu een beetje vanuit gegaan alsof ik een soort Gesink-fanboy ben... dat valt wel mee, maar ik heb een hekel aan opportunisme. Een paar jaar terug reed Mollema ook in de leiderstrui in de Vuelta, die zou het ook wel even gaan doen in de Tour. Vorig jaar kon Kelderman bijna Froome en Contador volgen in de Dauphine, dat was toen ineens onze beste klassementsrenner. Nu liet Dumoulin een bij vlagen verbluffend niveau zien... maar ook bij vlagen een niveau wat helemaal niet zo spectaculair was. In de zwaarste bergrit verloor hij bijna 2 minuten op Aru, dat is weliswaar knap maar als Gesink of Mollema dat doet zeggen we: mwah.

Als ronderenner ben ik persoonlijk het meest fan van Kruijswijk, maar na zijn goede Giro (dat is tenslotte al bijna een half jaar geleden ;)) hoor je daar ook niemand meer over. Ik gun die gasten allemaal het beste, maar dat massale gehol achter een bepaalde renner kennen we nou wel. En dat ik het dan waag te betwijfelen of die Vuelta van Dumoulin wel zoveel beter was dan de Tour van Gesink, dat heb ik ook eerder gehoord bij de Mollema's en de Keldermans en wie heb je nog meer.
21-10-2015 12:19
Gesink gaat lekker de Giro volle bak doen, paar etappes uitkiezen in de Tour in een vrije rol en zich daarna opladen voor de wegwedstrijd in Rio. En Dumoulin volgt het zelfde traject, dat denk ik...
21-10-2015 23:45
@tendam
Welja, laten we de prestaties van Dumoulin in de Vuelta even gaan bekritiseren. En droom lekker verder over Kelderman die vorig jaar een paar goede etappes reed in de Dauphiné en "bijna" Froome en Contador kon volgen, met de nadruk op "bijna". Is het zo moeilijk om het rijden van Dumoulin in de Vuelta te beschouwen als verreweg de meest indrukwekkende Nederlandse prestatie van de laatste. pak weg, vier seizoenen? Zet die TLJ - bril toch eens af en vraag mijnheer Plugge af en toe eens hetzelfde te doen !
22-10-2015 09:21
@sooike
Blij dat je het met me eens bent over het opportunisme rondom Kelderman. Dat dit bij Dumoulin niet het geval is snap ik ook, hij rijdt immers niet voor de ploeg waar je altijd tegen moet zijn. Maar uitgerekend jij zal moeten begrijpen dat Richard Plugge altijd voor z'n eigen ploeg is ;)
22-10-2015 10:28
@tendam heb het je van de week ook al gezegd, maar waarom grijp je elk topic aan om Dumoulins prestaties onderuit te halen. Renners als Wiggins Rodriguez zijn allemaal onder de indruk van Dumoulin en hij werd door Wiggo zelfs de next big thing genoemd... Ik snap jou echt niet. Geniet van wat Nederlandse renners doen in plaats van het constant onderuithalen. Ik heb zowel van Kruijswijk in de Giro, Gesink in de Tour als Dumoulin in de Vuelta genoten. Die laatste stak er regelrecht bovenuit omdat hij tot etappe 20 favoriet voor de eindzege was. Dat hebben we in tijden niet gezien.
22-10-2015 12:08
Ergens van genieten is toch niet hetzelfde als datgene ongenuanceerd hypen en die hype vervolgens aan iedereen proberen op te leggen? Want dat laatste is wat momenteel gebeurt. Spekenbrink verwijst daar ook naar - en terecht.
22-10-2015 12:16
@xistnc Hype? Welke hype? Na de vuelta ging het in de kranten na twee dagen al niet meer over Dumoulin. Menig Belgisch, Italiaans, Frans, Duits sporter die iets unieks heeft neergezet zou daar in eigen land voor tekenen. In Nederland worden sporters eigenlijk bijzonder weinig gehypet als ze niet tegen een bal aan schoppen. Maandenlange hypes rondom een Pelle die er toevallig 20 inlegt in de Nederlandse competitie dat waren overtrokken hypes. Dumoulin in aanloop naar de Tourtijdrit enz. Maar na de vuelta viel dat reuze mee.
22-10-2015 12:34
Dat Tom wordt neergezet als 'toekomstig rondewinnaar' is natuurlijk wel behoorlijk hypen. Zolang hij geen echt goede klimmer is, zit dat er natuurlijk niet in. Uiteindelijk kon hij net zo jonge renners als Aru en Chaves niet aan, op een parkoers wat meer op zijn lijf geschreven was. En dan misten Quintana, Pinot en Bardet nog. Allemaal net zo oud en meer bewezen.


Dezelfde hype hadden we ooit rondom Boogerd, Weening, Eltink, Gesink, Kelderman en nu Dumoulin... allemaal gingen/gaan ze de Tour winnen volgens de media.

Tot nu toe is de enige die heeft bewezen in de Tour met de besten omhoog te gaan nog altijd Gesink. Maar toch krijgt juist hij altijd bakken kritiek over zich heen.
22-10-2015 13:22
@Hakkie2 dit parcours was helemaal niet op zijn lijf geschreven. Een Tour als in 2012 met bijna 100 kilometer individuele tijdritkilometers. Dat is op zijn lijf geschreven. En er is ook enkel en alleen gezegd dat hij in de toekomst een ronde als dat zou kunnen winnen. Net als Wiggins indertijd.

Misschien wat meer gewone kranten lezen dan enkel en alleen hier. Dit is een wielersite met wellicht wat meer opportunisme dan in de landelijke media.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.