Gewaardeerde werkkracht Femke Markus twee jaar langer bij SD Worx-Protime
Foto: Cor Vos
vrijdag 6 september 2024 om 09:07

Gewaardeerde werkkracht Femke Markus twee jaar langer bij SD Worx-Protime

Femke Markus heeft haar contract met Team SD Worx-Protime met twee jaar verlengd. Daarmee ligt de 27-jarige Nederlandse nu vast bij het team tot eind 2026. Zij kwam in 2023 nieuw binnen de ploeg en maakte met name indruk in de kasseiklassiekers.

Een jaar geleden had Markus zomaar Parijs-Roubaix Femmes kunnen winnen, toen ze verrassend met een groepje met vroege vluchters de piste van Roubaix opdraaide. Alleen kwam Markus toen in extremis ten val, waarna de Canadese Alison Jackson het laken naar zich toetrok. Het afgelopen voorjaar maakte voor Markus veel goed, want ze won de Volta NXT Classic voor vrouwen. Verder rijdt ze sinds haar overstap van Parkhotel Valkenburg vooral in dienst.

“Femke is iemand die zich volledig voor de ploeg weg cijfert”, aldus ploegmanager Danny Stam in een persbericht. “Zij zet het ploegbelang altijd bovenaan. Qua inzet is ze een beetje te vergelijken met Christine Majerus die ook jarenlang altijd bereid was om altijd in het belang van de ploeg te denken. Femke is in twee jaar tijd inderdaad ook van grote waarde voor de ploeg geweest. De vele arbeid die zij doet, ziet het grote publiek niet meteen. Zo rijdt ze vanaf de start vele kilometers op kop en springt ze duizend keer mee voor de vroege vlucht. Ze doet er alles aan om de ploeg in een zo ideaal mogelijke positie te brengen. Dat waarderen wij enorm.”

En dus moest ook Markus geen twee keer twijfelen om te verlengen. “Het verbaasde me dat Danny Stam me al bij het begin van dit seizoen aangaf dat hij wilde praten over een verlenging. Het gaf me de bevestiging dat ik hier lekker op mijn plek zit. De spirit van het team past ook bij hoe ik zelf in het leven sta. Ik ga graag voor anderen door het vuur. Door het succes van de afgelopen twee jaar, denkt de buitenwereld soms dat winnen voor ons team vanzelfsprekend is. Maar dat klopt niet. Ik cijfer me graag weg voor anderen. Ik heb liever dat ik helemaal kapot zit van het vele werken en dat een ploeggenote wint, dan dat ik zelf nog een aardige ereplaats kan rijden en we niet winnen.”

“Natuurlijk heb ik zelf ook ambitie. Mijn doel voor de komende jaren is dat ik af en toe in een 1.1- of WorldTour-wedstrijd kan meedoen voor de zege of het podium. Ik knecht heel graag, maar zelf winnen is het mooiste wat er is. Dat geeft zo veel vertrouwen en motivatie. Het spelletje spelen met het team, dat is wat ik graag doe.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.