Gianni Meersman stopt per direct door hartritmestoornissen
Gianni Meersman heeft noodgedwongen zijn profcarrière per direct beëindigd. De Belg heeft deze indringende beslissing moeten nemen vanwege hartritmestoornissen. “Wielrennen was niet alleen mijn beroep, maar ook mijn passie. Het doet enorm veel pijn om deze passie niet meer te kunnen uitoefenen”, laat Meersman weten.
“Bij een recent medisch routineonderzoek werden bij Gianni Meersman hartritmestoornissen en littekenweefsel op zijn hart ontdekt”, staat in het persbericht van zijn nieuwe ploeg Fortuneo-Vital Concept, waarvoor hij dus nooit officieel in actie zal komen. “Bijkomende onderzoeken wezen uit dat dit een acuut gevaar voor zijn gezondheid zou betekenen als hij zijn sport nog op hoog niveau zou uitoefenen. Daarom heeft hij de moeilijke en drastische beslissing genomen om zijn wielercarrière onmiddellijk stop te zetten.”“Toen mij enkele weken geleden de onregelmatigheden aan mijn hart werden gemeld, was dat uiteraard een donderslag bij heldere hemel. Ik heb ondertussen nog aanvullende onderzoeken en scans laten doen, maar ook die wezen uit dat er een gevaar voor mijn gezondheid zal blijven bestaan als ik verder zou koersen. Specialisten hebben me dan ook aangeraden om mijn wielercarrière te beëindigen”, schrijft de 31-jarige Meersman.
“Voor mijn vrouw en dochtertje, die jarenlang alles opzij gezet hebben voor mijn carrière, kan en wil ik dergelijk risico dan ook niet nemen. Wielrennen was niet alleen mijn beroep, maar ook mijn passie. Het doet dan ook enorm veel pijn om deze passie niet meer te kunnen uitoefenen.”
Meersman werd prof in 2007 en stond sinds 2013 onder contract bij Etixx-Quick-Step. Dit jaar won hij onder meer twee ritten in de Ronde van Spanje. Ondanks dit succes kon hij niet rekenen op een contractverlenging bij de Belgische ploeg. Voor 2017 vond hij aanvankelijk onderdak bij het Franse Fortuneo-Vital Concept.
De controles lijken me heel streng in België, ik vraag mij af hoeveel renners uit andere landen ongemerkt met hartproblemen rondrijden.
Slaat nergens op. Ze krijgen toch geen transfersom bij een overgang, dus heeft totaal geen zin om dat achter te houden.
Vraag me wel af of het verschil tussen litteken of verdikt wel altijd goed valt te waarnemen en/ of opgemerkt wordt. Denk dat veel lange afstandslopers een rustpols van rond de 30 hebben net als coureurs maar waarschijnlijk meer naturel.
Eigenlijk raar dat we deze berichten niet vaker lezen bij buitenlanders aangezien het toch eigen is aan topsporters (vooral duursporten) om deze kwaal te ontwikkelen.
Thanks, waarschijnlijk latent atletiekers zich minder snel overhalen door malafide dokters, aan de andere kant wordt er niet te gemakkelijk beslist om te stoppen?
Het punt dat ik wil maken: in tijden van verminderd dopinggebruik moeten we niet raar opkijken als meer sporters last krijgen van een verminderde adaptieve respons op intensieve inspanningen. Ik ben er van overtuigd dat matig dopinggebruik meer goed dan kwaad doet, in tegenstelling tot een volksgeloof dat vooral gebaseerd is op de effecten van grote doses anabole steroïden in bodybuilders. Het was niet mijn doel om een welles-nietesdiscussie op gang te brengen.
Interessante bijdrage, heb zelf te weinig medische achtergrondkennis om er een oordeel over te kunnen vellen, maar klinkt aannemelijk en gefundeerd. Goeie insteek!
Mijn stem gaat naar @mooiemario
Voor de rest natuurlijk klote dat je zo je carrière moet beëindigen.
Waar ik bovendien aan dacht, als EQS van die problemen afwist, zouden ze die dan besproken hebben met Fortuneo?
Doping blijft een duister verhaal zolang de betrokkene sporters niet volledig meewerken (wetenschap is nu eenmaal een domein van traceerbare feiten en de rest is bullshit)
Ik moest ook stoppen met duursporten EN een ablatie ondergaan. Sterker, de aantasting van mijn stamina was aldus niet meer weg te trainen. Elk geval is anders, maar ik verbaas me in deze wel over het herstel van Gesink bij zijn ritmestoornissen en na een vrijwel identieke ingreep.